Ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Republike Hrvatske Bojan Linardić na radnom sastanku u Istarskoj županiji

U sjedištu Istarske županije, u Puli, istarski župan Boris Miletić i zamjenik župana Tulio Demetlika održali su radni sastanak s ravnateljem Zavoda za prostorni razvoj Republike Hrvatske, pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Bojanom Linardićem. 

Župan Miletić zahvalio je ravnatelju Linardiću na dolasku. „Svi znamo da je prostorno planiranje jedan od jačih alata s kojim raspolažemo i uz pomoć kojega upravljamo prostorom, a posebno u vidu zašite prostora na kojemu živimo i radimo. Istra je dinamična regija, u smislu gospodarstva i izgradnje, ali i sadašnjih izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, koje smo definirali u nekoliko segmenata, odnosno područje energetike, voda, gospodarenje otpadom, lučka područja i cestovnu infrastrukturu. Isto tako, snažno smo usmjereni na postizanje ciljeva iz Europskog zelenog plana, odnosno dekarbonizaciju, smanjenje otiska Co2 i ublažavanje klimatskih promjena“, kazao je župan Miletić.

Zamjenik Demetlika spomenuo je uvođenje digitalnog sustava ePlanova, odnosno izradu, financiranje i transformaciju prostornih planova nove generacije, a koji je središnja tema ravnateljeva posjeta Istarskoj županiji.

Ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić zahvalio je na dobrodošlici te je informirao župana i prisutne o pripremi izrade novog Državnog plana prostornog razvoja smanjenog obujma te o tijeku izrade Prostornog plana Isključivog gospodarskog pojasa RH na moru. Također, predstavio je Nacionalni plan oporavka i otpornosti, u sklopu kojeg su osigurana sredstva za financiranje izrade prostornih planova nove generacije za općine i gradove. 

Na sastanku se raspravljalo i o zajedničkim poslovima Zavoda za prostorni razvoj i Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije. Na sastanku su razmatrane aktualne teme u prostornom uređenju i poslovi koji očekuju županijske zavode sukladno novoj zakonskoj regulativi: izrada prostornih planova nove generacije, pristup i korištenje sustava e-Planovi i e-Editor, pojačana suradnja županijskih zavoda s gradovima i općinama na izradi planova nove generacije i pomoć u pristupu novim sustavima, pitanje transformacije prostornih planova, pitanje kartografskih podloga i učestalih izmjena granica, pitanje ekipiranja zavoda, dodatna edukacija i dr.  

Sastanku su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije Vedrana Perić.

Sustav ePlanova je dio modula Informacijskog sustav prostornog uređenja koje će u izradi planova koristiti stručni izrađivači planova, a kroz ovaj modul će svi prostorni planovi u Hrvatskoj bit izrađeni i prikazani na unificiran i standardiziran način.

Odgovori

Pin It on Pinterest