Boris Miletić: Centar Kaštijun predstavlja budućnost obrade komunalnog otpada

 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego obišli su danas Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun gdje su im čelni ljudi tvrtke predstavili cjelokupni sustav obrade otpada.

Tom je prigodom pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša na suradnji i partnerskom odnosu za vrijeme trajanja radova postrojenja i uspostave sustava.

„Danas konačno imamo najmodernije postrojenje za obradu otpada čime smo uspostavili zdraviji, ekološki učinkovit i puno pravedniji sustav zbrinjavanja otpada. Točno preko puta možemo vidjeti kako se u posljednjih nekoliko desetljeća odlagao otpad te danas imamo zemljano brdo ispunjeno smećem. Takav primitivan, ekološki neprihvatljiv način prikupljanja otpada za nas je prošlost. Kaštijun predstavlja budućnost i drago mi je da smo u Istri konačno prešli na jedan novi sustav prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada“, kazao je puslki gradonačelnik Boris Miletić.

Istarski župan Valter Flego dodao je kako je Istra među prvima krenula s uspostavom sustava za prikupljanje otpada te je dodao kako građani Istre neće trpjeti ono što nažalost trpe građani Splita, Zagreba ili nekih drugih gradova koji se ne ponašaju tako odgovorno. „Mi gradimo jedan održivi i pravedan sustav zbrinjavanja otpada, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i zaštite ljudskog zdravlja. Sustav će omogućiti da građani većim odvajanjem i recikliranjem otpada na kućnom pragu, plaćaju manje račune“, naglasio je župan Flego.

Ministar Ćorić čestitao je Istarskoj županiji i suvlasnicima – gradovima i općinama, na izgradnji ŽCGO Kaštijun koji će Istri omogućiti najviše standarde u kontekstu gospodarenja otpadom u RH. „Ono što sam ovdje vidio doista je sam vrh tehnologije i u tom kontekstu nemam šta dodati već samo čestitati“, istaknuo je ministar.

Ministar je kazao i kako je 2018. godina, iz perspektive Ministarstva, označena godinom izgradnje infrastrukture za učinkovito upravljanje otpadom u RH. „RH je 2016. završila s 27% odvajanja na kućnom pragu. Naš je cilj do 2020. godine dostići 50%. Ova godina donosi natječaje u smjeru nabavke prije svega spremnika, nakon toga za izgradnju sortirnica, nabavke vozila, odnosno svih onih potrebnih dijelova infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom“, poručio je ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Pin It on Pinterest