Kroz edukaciju i zabavu potiču se mladi na sigurnu vožnju

 

Ulaganjem u prometnu infrastrukturu Grad Pula osigurao je sigurnije i protočnije prometovanje

Sigurna vozačka dozvola jedinstven je projekt prevencije i osvještavanja mladih o sigurnosti u prometu, a provodi se kroz zabavne sadržaje i tematski zanimljivu edukaciju okrunjenu glavnom nagradom– besplatnom vozačkom dozvolom. Projektom je pokriveno više gradova u Hrvatskoj, a nakon prvog u Zagrebu, 27. i 28. travnja održava se u Puli. Program događanja najavila je na današnjoj konferenciji za medije Iva Šalamon Reškovac, direktorica Art Hill agencije, inicijalnog začetnika projekta koji se provodi zajedno sa srednjim školama i u suradnji s ostalim partnerima.“Projekt smo osmislili kako bi osvijestili mlade buduće vozače na sve opasnosti koje im prijete kao vozačima i sudionicima u prometu. Potaknuti lošom statistikom na razini Hrvatske upravo su mladi vozači česti uzročnici prometnih nesreća stoga smo odlučili napraviti preventivni program za njih. Program je nacionalnog karaktera i planiramo obići minimalno pet gradova u Hrvatskoj, a za Istru nam se priključila Bina-Istra” navela je Šalamon Reškovac.

Cilj projekta je preventivno utjecati na maturante, buduće vozače, te ih potaknuti na odgovorno ponašanje razvijajući njihove vještine kritičkog razmišljanja te stvaranje čvrstih uvjerenja u pogledu štetnosti sredstava ovisnosti na zdravlje, te u ovom slučaju upravljanja automobilom.

Pulske srednje škole uključene u projekt jesu: Industrijsko-obrtnička, Medicinska škola Pula, te Privatna gimnazija Juraj Dobrila gdje će stručni edukatori iz udruge Status: M održati tematsko predavanje, nakon čega će uslijediti poticajni edukativno-zabavni kviz. Najbolje usvojena znanja bit će nagrađena. Prva nagrada u Puli je besplatna vozačka dozvola AŠ ASL 91, točnije, edukacija za stjecanje vozačke dozvole. Uz vrijednu glavnu nagradu, sponzor projekta Bina – Istra će osigurati dodatne utješne nagrade: vrijednosni ENC uređaji. Kulminacija programa bit će u subotu, 28. travnja, na Trgu Portarata od 10 sati gdje se organizira zabavni poligon s više različitih interesantnih igara, a posebna atrakcija bit će električni bicikli, te skuter, ali i pijane naočale koje će moći isprobati svi prisutni. Upravo će se tada maturantima dodijeliti i vrijedne nagrade iz kviza za najbolje usvojena znanja provedene edukacije.

U projekt se uključila i Bina-Istra koja je već bila angažirana na edukacijama mladih na temu sigurnosti u prometu. Već drugu godinu za redom nastavlja se projekt „Ubacite oprez u brzinu“ koji je Bina-Istra pokrenula 2016. godine u suradnji sa Policijskom  upravom  istarskom  i  auto školama u Istarskoj županiji. Bina-Istra je za više od 1700 mladih koji polažu vozački ispit, osigurala više sati vožnje na autocesti i u cijelosti pokrila troškove cestarine. Ova mjera kao i projekt „Sigurna vozačka dozvola“ u potpunosti se uklapa u program održivog razvoja Bina-Istre u kojem je naglasak na podršci u edukaciji mladih. Posebna briga usmjerena je prema mladim vozačima i srednjoškolcima koji će to tek postati.

“Bina-Istra vodi brigu o glavnoj prometnici na području Istre, 150 kilometara dugom istarskom ipsilonu i statistika za prošlu, 2017.-u, godinu govori kako je prometnicom prometovalo više od 27 milijuna putnika bez ijedne prometne nezgode s poginulom osobom zbog čega smo jako ponosni. Razloga je tome više, od kvalitetne infrastrukture do napora u održavanju, o sve većoj disciplini vozača i o suradnji s policijom. Moramo se isto tako prilagoditi novim ponašanjima vozača i stoga se ponovno uključujemo u još jednu akciju. Ovim programom potičemo razinu osviještenosti kod mladih a vidi se i jedna socijalna konotacija gdje se mladima pomaže da besplatno polažu vozački ispit” kazao je Christian Santaleza  direktora Bina-Istre.

U ime Grada Pule koji podržava projekte Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada zahvalio se partnerima što su svojom preporukom omogućili da Grada Pula uđe u krug gradova u Hrvatskoj u kojemu će se nacionalni projekat provoditi.

“Gradska uprava u Puli svjesna je važnosti sigurnosti u prometu i da je to sinergija između edukacije i ulaganju u infrastrukturu. Iz tog razloga Grad Pula njeguje iznimno kvalitetne odnose s Policijskom upravom istarskom, sa Vijećem za prevenciju kriminaliteta kao i s cestarskim sektorom. Posljednjih godina na području grada Pule i južne Istre svjedoci smo  velikih investicijama u cestogradnji. Bina-Istra je prije nekoliko godina otvorila novi prošireni krak zaobilaznice koji ide prema susjednim općinama, Hrvatske ceste omogućile su novi četverotračni ulaz u Pulu kroz veliki rotor u Šijani a Grada Pula je novom zaobilaznicom proširio dionicu. Sva ta i ina ulaganja omogućuju sigurniji i protočniji promet. Podaci govore kako je u zadnjih nekoliko godina smanjen broj prometnih nesreća na području grada Pule što možemo zahvalite svemu nevedenom. Pula će nastaviti i dalje provoditi takve akcije i nastaviti ulagati u prometnu infrastrukturu gdje nam, između ostalog, nakon turističke sezone predstoji izgradnja kružnog toka na križanju Rizzijeve i Radićeve ulice” zaključio je Matić.

Dodajmo da je prema Globalnom izvješću o stanju sigurnosti u cestovnom prometu vodeći uzrok smrtnosti među mladima u dobi od 15 do 29 godina prometne nesreće. Pritom su alkohol, nekorištenje sigurnosnih pojaseva, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja te nepropisna uporaba mobitela ključni čimbenici nastanka prometnih nesreća. Uz to, valja podsjetiti da podaci Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima pokazuju da je alkohol nakon duhana najčešća ovisnost ove senzibilne populacije.

Promet i alkohol predstavljaju smrtonosnu kombinaciju za mlade jer alkohol „otpušta kočnice, a vožnja utječe na stvaranje osjećaja moći i svojevrsni korak u svijet odraslih. Represivne mjere granica su koju mladi žele preskočiti, no osvještavanje kroz ciljanu edukaciju o posljedicama alkohola na organizam, posebno u prometu, i jačanju svijesti o osobnoj odgovornosti utječe na prevenciju što je osnova projekta Sigurna vozačka dozvola .

Pin It on Pinterest