Puh Belci: Nema razloga za zabrinutost oko radona

 

Grad Pula kontaktirao je stručnjake oko nalaza radona u pulskim vrtićima i školama koji će za roditelje održati i stručno predavanje, a preporuka je češće provjetravati zatvorene prostorije

Nastavno na objavljene rezultate mjerenja vrijednosti radona Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji i gradu Puli, danas je u pulskoj Komunalnoj palači održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni već poduzeti koraci te oni koji će tek uslijediti.

„Briga o zdravlju naših sugrađana, posebice onih najmlađih, prioritet je ove gradske uprave zbog čega uvijek poduzimamo apsolutno sve kako bismo zaštitili njihovo zdravlje. Razumijemo zabrinutost roditelja čija djeca pohađaju vrtiće i škole u kojima su zabilježene povišene vrijednosti plina radona, no mjesta za paniku zbilja nema. Nakon saznanja o provedenom mjerenju i objavi rezultata vrijednosti radona, Grad Pula promptno je reagirao te smo 27. travnja ove godine formirali i posebno radno tijelo za praćenje rezultata mjerenja vrijednosti radona u javnim ustanovama Grada Pule. Tijekom idućih dana, za javnost ćemo s Laboratorijem za niske radioaktivnosti Sveučilišta u Osijeku te profesorima i najeminentnijim stručnjacima za radon u Hrvatskoj organizirati i stručno predavanje kako bismo roditeljima dali potpune informacije“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Iz dopisa izv.prof.dr.sc Vanje Radolića iz Laboratorija za niske radioaktivnosti Sveučilišta u Osijeku istaknuto je kako je nakon provedenog jednogodišnjeg izlaganja detektora i obrade u laboratoriju, utvrđeno da su u nekim školama i vrtićima u Puli te na pojedinim lokacijama u Istarskoj županiji izmjerene vrijednosti koje su više od referentne. Većina zemalja prihvatila je koncentraciju radona od 300 Bq/m3 u unutarnjim prostorima kao prihvatljivu, a kratkotrajno izlaganje radonu neće odmah izazvati zdravstvene probleme. Poznato je da npr. u Austriji postoje tzv. radonske toplice gdje se udiše zrak bogat radonom kao dio zdravstvenog tretmana. No, ne preporuča se dugotrajni boravak u prostoru bogatom radonom.

„Kao što je i preporuka ustanove koja je provodila istraživanje, ponovit će se mjerenje u odgojno-obrazovnim objektima u kojima su izmjerene povišene vrijednosti kako bi se pronašao izvor ulaska radona te kako bi ga spriječili, bez panike, stručno i odgovorno. Ta će dodatna mjerenja poslužiti za provođenje aktivnosti u svakom pojedinom objektu s ciljem redukcije radona u njima“, kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i dodala kako je jedna od važnijih preporuka češće provjetravanje zatvorenih prostorija.

Zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian dodala je kako su u Istarskoj županiji mjerenja vrijednosti radona u javnim ustanovama izvršena tijekom 2015. godine prema direktivi Europske komisije iz 2013. godine te kako je mjerenje provedeno u samo 9 županija. Dodala je kako je u izradi i akcijski plan za cijelu Hrvatsku koji bi nakon provedenih mjerenja, također, trebao dati konkretne preporuke.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i voditelj laboratorija za ispitivanje kvalitete zraka Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Željko Stipić koji je i član oformljenog radnog tijela za praćenje rezultata mjerenja vrijednosti radona. Zadatak radnog tijela je praćenje svih aktivnosti oko mjerenja vrijednosti plina radona u javnim ustanovama Grada Pule (škole, vrtići) i poduzimanje mjera oko smanjenja utjecaja na zdravlje ljudi te će redovno komunicirati s nadležnim državnim i regionalnim tijelima čija je zadaća praćenje utjecaja radona na zdravlje ljudi.

Inače, radon je prirodni radioaktivni plin koji u okolišu nastaje radioaktivnim raspadom radija, a sva živa bića su od rođenja pa do smrti izložena djelovanju ionizirajućeg zračenja. Radon je najznačajniji prirodni izvor ozračenja jer čini oko 50 posto godišnje doze koju primimo od svih izvora. Više tehničkih detalja s detaljnim opisom provedenih mjerenja i komentarom dobivenih rezultata vrijednosti radona u kućama, školama i vrtićima, ali i u tlu i vodi gradskih vodovoda, prikazat će se na javnom predavanju koje će se uskoro organizirati, a o čemu će roditelji i svi zainteresirani biti pravovremeno obaviješteni.

Pin It on Pinterest