5. Istarski festival pašte u Žminju

Jučer je u Žminju, Zad kaštela, najavljen 5. Istarski festival pašte koji će se održati od 30. lipnja do 1. srpnja 2018. godine. Pored programa Istarskog festivala pašte, predstavljeni su i meniji za Šetimanu od pašte.

Uvodnu riječ održao je načelnik Općine, Željko Plavčić, zahvalivši se svim prisutnima te naglasivši ljubav koju Žminjci gaje prema domaćoj istarskoj tjestenini. Ljubav koja je započela već početkom stoljeća kada je osnovana zadruga Stari Malin. Najavio je i bogati gastronomski i zabavni program te ovogodišnju novost Žminj Craft Beer.

„Ovogodišnje izdanje Istarskog festivala pašte bit će bogatije no ikad, s više od 25 izlagača raznih proizvoda koji se vežu uz uživanje u tjestenini, brojnim predavanjima, prezentacijama i naravno radionicama gdje svatko može naučiti pripremati istarske fuže, pjukance ili raviole“, kazala je direktorica Turističke zajednice Žminj Nensi Pereša Licul. Kao i prijašnjih godina, Šetimana od pašte odlična je prilika za kušati jela spravljena od istarske tradicionlne tjestenine uz čašu vrhunskog vina, a sve po promotivnoj cijeni od 40 kn.

Žminjski ugostitelj, ali i gost kuhar na festivalu, Pino Kuhar, rekao je riječ – dvije na temu fetivala. Kao pokretač Makarunijade, manifestacije koja je prethodila današnjoj, i iskusni kuhar i profesor ukazao je na različitosti tijesta kojima se mijesi pašta. Od običnog, do tijesta s jajima, pa do dizanog i punjenog, Festival pašte nudit će široku paletu okusa. „Pojavom turizma u 70-tim godinama prošlog stoljeća, počele su se uvoditi promjene u tradicionalnu istarsku kuhinju pa nastaju nove recepture koje će također bit predstavljene“, rekao je chef Pino.

Tijekom manifestacije bit će moguće kušati i Žminjski pjat kojim se odaje počast žminjskim proizvođačima, a kojeg će spraviti Denis Zembo.

Novitet ovogodišnje manifestacije je proširenje manifestacije na prostor Spod kaštela (ispod zidina Zad kaštela) gdje će se održati Žminj Craft Beer u organizaciji Udruge Geminianum.  Tomislav Erman je ispred Udruge najavio dolazak 11 proizvođača craft pive, bogat program za ljubitelje pive te mogućnost praćenja utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva u sklopu manifestacije.

Programi Festivala pašte i Žminj Craft Beer-a sjedinit će programe na podiju velike kuhinje cooking show-a Festivala pašte Zad kaštela, uz sljubljivanje pašte i pive, ali i kroz razna predavanja koja će se održati u Čakavskoj kući na temu pašte i pive.

„Festival pašte održava se petu godinu za redom, i relativno je mlada manifestacija, organizirana s ciljem okupljanja ljudi, koji se ovdje zabave, jedu dobru hranu i dobro provedu. Naravno, uvijek s naglaskom na očuvanju i populariziranju makaruna, pljukanca, frkanca i sl. kao izdanka tradicijske gastronomije ovog kraja. Manifestacije poput ove pozicionirale su čvrsto Žminj na turističku kartu Istre, čemu svjedoči i porast noćenja od 12. 5 % u odnosu na isti period prošle godine i rast dolazaka od 4 %. Ovaj rast nije slučajan, do njega se došlo sustavno, sinergijom javnog i privatnog sektora, suradnjom Općine i TZ- a, kao i suradnjom sa susjednim jedinicama lokalne samouprave. Ove godine na području Općine imamo 20 smještajnih objekata više no lani, osluškujemo potrebe suvremenog gosta, kao i trendove oglašavanja, pa tako možemo najaviti kako nam i ove, kao i prošle godine na Festival pašte u Žminj dolaze instagrameri i blogeri koji obilaze naše ugostiteljske objekte, prirodne i kulturne znamenitosti, kušaju naše sireve i suhomesnate proizvode, borave kod naših iznajmljivača, te objave svega što su vidjeli, okusili i doživjeli dijele na svojim društvenim mrežama što je izvrstan oblik promidžbe Žminjštine, a to su žitelji Žminja i prepoznali, pa instagramerima širom otvaraju svoja vrata i na toj im otvorenosti- zahvaljujemo. Reći ću još kako je prošle godine na Festivalu bilo čak 7000 posjetitelja, a ove se godine, naravno, nadamo još većoj brojci. Valja podsjetiti, kako je za to svakako zaslužna gospođa Lenka Šajina koja je svoje vrijeme i energiju kroz godine tkala u rad Turističke zajednice“ istaknula je Pereša Licul.

Izlagača na ovogodišnjem Festivalu imamo više no lani. Dolaze iz svih dijelova Hrvatske, od naravno Žminja, pa Svetog Petra u Šumi, Loborike, Pule, Motovuna, Buzeta, Labina, zatim Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Đakova i Bilja u Osječko-Baranjskoj županiji, Cernika u Brodsko-Posavskoj županiji te iz Varaždina.

Predstavit će se s proizvodima od aronije, vinima, sirevima, jogurtima, skutom, soljenom plavom ribom, inćunima i srdelama, ribljim paštetama, hobotnicama, tortama, kolačima, čokoladama, medom, pršutima, kobasicama, pancetom, mortadelom, salamama od mesa boškarina s tartufima, s mesom jelena, magarećim mesom ili pak mesom istarskog goveda s teranom i malvazijom, mašinama za izradu tjestenine i domaćih keksi, kremama od smilja, lavande i bršljana, uljem konoplje, konopljinim proteinskim prahom, konopljinim brašnom. Naravno, riječ je o industrijskoj konoplji, da ne bi bilo zabune. Dolaze nam u Žminj i gospodarstva koja se bave ekološkim uzgojem povrća, rezanaca s medvjeđim lukom, koprivom, vrganjima, šipkom, bućom itd. Više od ovoga nećemo otkrivati.

Više detalja o programu Festivala pašte, Žminj Craft Beer-a, Šetimani od pašte i menijima koje ćete moći degustirati na Festivalu pašte dostavljamo u nastavku.

PROGRAM FESTIVALA PAŠTE ŽMINJ 2018.

 SUBOTA, 30.06.2018.

18 h – Svečanost otvorenja

19 h – Čakavska kuća, predavanje: “Kako točiti i skladištiti craft pivo” predavači: IvanVorgić,

Bojan Pap i Mario Žerjav

19:30 h – prezentacija sljubljivanja craft piva s umacima i paštom

20:30 h – Čakavska kuća; predavanje i demonstracija Nikoline Fak (Marijal tjestenina, Pićan)

na temu “Proizvodnja pašte”

21:00 h – gosti kuhari u velikoj kužini „Novinari kuhari“ (Medulin FM)

22 h – glazbeni zabavni program – Cool jazz quartet

Svakog dana od 18 do 22 h bit će organizirane dječje radionice pripreme pašte, a

od 18 do 22:30 h radionice za odrasle.

Voditeljice radionica za odrasle bit će Marija Bančić, Gracijela Damijanić i Zdenka Jakus, a za djecu Jadranka Paulinić Bakša i Marija Mačina.

Svakog dana pogledajte izložbu fotografija “Ča rabi za paštu”, nazivi pašte, uporabnih predmeti potrebnih za izradu pašte poput: pakljunice, daske, sita i sl.

NEDJELJA, 1.07.2018. 

18 h – nastup KUD-a Cere

18:15 h – Spod Kaštela, početak prezentacije višesatnog kuhanja pive u kućnoj radinosti

(homebrewing), homebreweri iz Sv. Petra u Šumi Andrej Pamić, Mauro Hekić,

Sandi Hekić i Vedran Čikada

19:00 h – Čakavska kuća, predavanje „Craft scena u Hrvatskoj”, predavači: Ivan Vorgić,

Bojan Pap i Mario Žerjav

19:45 h – Čakavska kuća predavanje Dalibora Terlevića (Tjestenine Marija, Pula) na temu

“Jesmo li izgubili povjerenje u namirnice?”

20:00 h – gosti i kuhari u velikoj kužini „Novinari kuhari“

20:30 h – Čakavska kuća predavanje Davora Šišovića (publicist i književni kritičar) na temu

“Besidarnik o pašti”, pobrojao nam je gospodin Šišović kakve sve vrste tradicijske

tjestenine izrađuju i jedu u Istri, kakvi sve za njih postoje nazivi, a k tome, kakva se

oprema (s odgovarajučim nazivljem) koristi za pripremu jela od tijesta.

22 h – zabavni program uz Pop gunse

I u nedjelju se od 18 do 22 h održavaju dječje radionice pripreme pašte, a od 18 do 22:30 h radionice za odrasle.

 ŠETEMANA OD PAŠTE:

Posjetite restorane, konobe i agroturizme u Žminju i kušajte specijalitete koje vam nude posebno za Festival pašte,

ŠETIMANA od PAŠTE od petka do petka: 22.6. – 29.6.2018. po promotivnoj cijeni od 40 kuna (pijat pašte + 2 dcl vina ili soka).

Sudjeluju:

  1. KONOBA PULI JURIĆA – nude: makaruni sa šparugama (Jurići 1, Žminj, Tel. 052/846678)
  2. RESTORAN ŽMINJKA – nude: fuži sa šugon od kokoše (Stara vrata 7d, Žminj, Tel. 052/846438)
  3. RESTORAN POD LADONJON – nude: njoki sa šugon od govedine (9.Rujna 20, Žminj, Tel. 052/846675)
  4. AGROTURIZAM FAMILIJA FERLIN – uz najavu – nude: makaruni sa škorupon (Gržini 2, Žminj, Tel. 052/823515, Mob. 098/9133710, e-mail: neven.ferlin@inet.hr ,

www.agroturizam-ferlin.com )

  1. KONOBA PULI PINETA – nude: pašta po izboru (Karlov vrt 1, Žminj, Mob. 098 99 11795, e-mail: info@konoba-pulipineta.com , www.konoba-pulipineta.com )

Što možete kušati tijekom dva dana Istarskog festivala pašte u Žminju?

– MENUE –

SUBOTA 30.06.

ŽMINJSKI PJAT i chef Denis Zembo – makaruni s pršutom Pršutane Jelenić, sirom

žminjske mljekare Latus, kobasicama iz OPG- a Žminjski gušti)

BEERKRAFTPAŠTARIJA i chef Kristijan Benić – zagrljaj pašte i pive (fusili s 4 razna umaka

na bazi Kraftbeera )

FUŽI S PRŠUTOM I RUKOLOM – domaćin u kužini chef Pino Kuhar

PLJUKANCI U PAŠTICADI OD BOŠKARINA (novinari s radio postaje Medulin FM- a)

RAVIOLI S GAMBERIMA I TIKVICAMA

LABINSKI KRAFI S REDUKCIJOM MUŠKATA (Marial) – frigano/kuhano

 NEDJELJA 01.07.

FUŽI S TARTUFATOMI SVJEŽIM TARTUFIMA – chef Damir Modrušan

HEMPLICIOUS pašta iz davnina s brašnom od konoplje (gost Lorena) – //Lorena je dio ženskog para pod nazivom Gastrokomadi, riječ je o Loreni zaljubljenici u kuhinju i Luciji,  sommelierki, koje njeguju ideju webshowcookinga na moderan način, unoseći strast i senzualnost u kuhinju//

NJOKI U ŠUGU OD DIVLJAČI – kuhaju novinari HRT- a, iPressa i TV Istre

RAVIOLI S VRGANJIMA I KREMOM OD PARMEZANA

BAKALAR S POSUTICAMA I SLANIM INČUNIMA

NJOKI S ČOKOLADOM, PRELJEV OD TARTUFA

 

Pin It on Pinterest