Teže ozlijeđeni biciklisti u Puli i Rovinju

Jučer oko 12.20 sati u Ulici Varoš u Puli, teže je ozlijeđen biciklist. Nesreća se dogodila kada je  54-godišnjak upravljao biciklom te je zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor nad biciklom i pao na kolnik. Vozač bicikla prevezen je u OB Pula, gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 23.40 sati u Rovinju, teže je ozlijeđen biciklist. Nesreća se dogodila kada je 27-godišnjak upravljao biciklom nogostupom Ulice Aleja Ruđera Boškovića. Dolaskom do Ulice braće Brajković, vozač se nastavio kretati po obilježenom pješačkom prijelazu, uslijed čega je udario u prednji dio teretnog automobila Renault, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 57-godišnjak, koji je skretao u Ulicu braće Brajković. Vozač bicikla prevezen je u OB Pula, gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

Policijska uprava istarska, u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, savjetuje građane i turiste da budu oprezni prilikom upravljanja biciklima, da prilagode brzinu kretanja te da poštuju prometne propise.

Podsjećamo vozače bicikla da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Prilikom dolaska do pješačkog prijelaza, vozači bicikla dužni su sići s bicikla i nastaviti kretanje preko pješačkog prijelaza u svojstvu pješaka, gurajući bicikl.

Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Pin It on Pinterest