U utorak 11. rujna zajednička tematska sjednica o Uljaniku

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić i predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić najavili su zajedničku tematsku sjednicu o Uljaniku koja će se u pulskoj Komunalnoj palači održati u utorak 11. rujna s početkom u 9,00 sati.

„Obzirom na vrlo ozbiljan trenutak u kojem se nalazi naše brodogradilište, odlučeno je da po prvi put zajednički zasjeda Gradsko vijeće Grada Pule i Skupština Istarske županije. Na taj način, gradski i županijski vijećnici kao izabrani predstavnici naših sugrađana imat će priliku raspravljati o ovoj izuzetno važnoj temi. Bit će to prilika za konstruktivnu raspravu i za donošenje adekvatnih zaključaka“, kazao je predsjednik pulskog Gradskog vijeća Tiziano Sošić te je na novinarski upit o očekivanjima i tijeku same sjednice odgovorio kako vjeruje da su vijećnici svjesni ozbiljnosti teme te da će svojom ozbiljnošću i odgovornošću dokazati i opravdati ulogu izabranih predstavnika građana.

Tematskoj sjednici prisustvovat će 45 vijećnika Skupštine Istarske županije i 25 vijećnika Gradskog vijeća Grada Pule, a pozvani su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Uprave i Nadzornog odbora brodogradilišta, predstavnici sindikata koji djeluju unutar brodogradilišta, stožer za obranu Uljanika te predstavnici strateškog partnera.

Izrazivši zabrinutost za trenutnu situaciju u Uljaniku, ali i za kako je naveo, kontradiktorne informacije iz vrha Vlade i nadležnih ministara, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić istaknuo je da Uljanik, 3. Maj i općenito brodogradnja u Hrvatskoj ima budućnost.

„Želimo radnicima Uljanika, građanima Pule, Istre ali i cijele Hrvatske omogućiti pravu istinu i pravo stanje stvari jer se postupak rješavanje situacije u Uljaniku mora provoditi transparentno. Sve aktivnosti koje provodimo ne služe samo Uljaniku već služe i da se konačno u ovoj zemlji pokrene industrija i da se jasno definiramo prema nekim strateškim djelatnostima i kako ih potpomognuti. Očekujemo da se uspostave alati za kvalitetno vođenje ove djelatnosti, da se ispostavi sustav koji će financijski pratiti gradnju broda i da postoji zaštitni mehanizmi koji će štiti jamstva kojima će vlasnik, odnosno država, moći reagirati u slučaju poteškoća“, naglasio je predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić.

Dodao je kako pojedine izjave koje govore o tome kako će se tek ovih dana tražiti rješenja za brodogradnju, potvrđuju da se nažalost na razini države do sad nije ništa poduzelo kako bi se situacija riješila za dobrobit brodogradnje i samih radnika.

„Država je s 25 posto dionica najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, dok je vlasništvo jedinica lokalne samouprave ispod 1%. Država bi trebala pod hitno poduzeti mjere da se situacija razriješi. Rješenje je potrebno pronaći danas jer naprosto nemamo više što čekati.  Zajedničkom sjednicom želimo donijeti zajedničke stavove koji će biti jasna poruka onima koji u rukama imaju sudbinu Uljanika, a to je Vlada RH“, kazao je predsjednik Skupštine.

„Želimo da Uljanik opstane, da se brodogradnja nastavi i da se sačuvaju radna mjesta. Želimo da Uljanik postane konkurentno brodogradilište i želimo za Uljanik jedna tretman Vlade RH kakav su imala i druga brodogradilišta i poduzeća u poteškoćama te da se krene odlučno, odgovorno i ozbiljno u rješavanje ove situacije“, rezimirao je na kraju zahtjeve predsjednik skupštine Istarske županije Valter Drandić.

Pin It on Pinterest