FAŽANA – I naše su none spremale ribu na brzo

U pravo vrijeme za ručak, za sve gladne kupače s plaže, otvoren je u petak u podne prvi Street Food Festival u Fažani u organizacije ovdašnje Turističke zajednice. Na plaži zvanoj Dječje igralište, između centra i vile San Lorenzo, tijekom tri će dana svoje specijalitete, u kojima tradicionalne kulinarske navade i autohtone namirnice kombiniraju s idejom brze hrane, po cijeni od 25 do 40 kuna nuditi desetak lokalnih ugostitelja.

Odličan burger od srdela

Za početak, kušali smo odličan burger od sardela koji su spravljali supružnici Kristina i Goran Hudak iz obrta Luna.

– Sardele su okoštane i samljevene, ide peršin, češnjak, slani inćuni, malo krušnih mrvica… I tajni sastojak koji ne smijete čuti. Uz sve to mora biti malo ljubavi i nježnosti, rekla nam je Kristina dok je Goran s ljubavlju i nježnošću okretao riblje burgere i sardele na grilu.

Posjetitelji će imati priliku u kućicama ugostitelja La Bodega. Amfora/Plavi, Batana, Fasana, Feral, Luna i Vasianum kušati crni rižoto sa sipom, pljukance s morskim plodovima, burgere od boškarina, od divljači i ribe, brudet sa zapečenom crnom palentom. svinjska rebra, hladne plate, bagete, frigane lignje i pohane sardele, morske salete… Jest će se fritule, sladoledi iz pogona Re del gelato, piju se kokteli Beach Bar Shark i prva fažanska bira, craft lager svjetli i tamni “T0”, konobe Batana.

Fish i Chips

Na kućici označen kao “Fish i Chips” zatekli smo supružnike Corva, Branku i Tonija. Nude sardele, frigane kalamare, fritule, salatu od hobotnice… Oko pulta natiskali su im se kupači s plaže.

– Idu i kalamari, ali pohane sardele najbolje, pa i čips. Brza hrana je uvijek tražena, kaže Toni koji sa ženom drži tratoriu Fasana. Riblji meniji, posebno sardela, uvijek ima dodanu vrijednost u starom ribarskom mjestu.

– Fasana je najstariji ugostiteljski objekt, tu je bio restoran još 1900-te. Nudimo tradicionalne specijalitete, ali i ovakve “brze” riblje stvari. To znači i da su naše none voljele raditi brzu hranu, kaže Branka.

Tijekom tri dana od podna do 23 sata na Dječjem igralištu odvijat će se razne sportske, zabavne, rekreativne i edukativne aktivnosti. Za glazbu je svakodnevno zadužen DJ Kedžo, a od 19.30 sati počinju koncerti – nakon što su jučer svirali Duo Sunrise, u subotu nastupaju Muha, Veco & Company, a u nedjelju Whiskey Train.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest