Pregršt kvalitetnih aktivnosti do kraja Europskog tjedna kretanja

Veliki broj građana svih generacija odazvalo se na kvalitetne programe i aktivnosti koje su se u protekla tri dana održale u sklopu Europskog tjedna kretanja. U trajanju do 22. rujna predstoji još mnogo zanimljivih aktivnosti od kojih se može najaviti današnje  izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, prezentacija programa „Sigurno s biciklom u prometu i polaganje za vožnju biciklom „Sigurno na dva kotača“, „Sigurno kretanje u prometu“ i prezentaciju biciklističke ophodnje na Trgu Portarata, te informiranje građana o mogućnostima koje pruža EU. Uz navedenom, danas započinje sajam cvijeća „Giardino“ na Giardinima, koji će trajati do subote, dok će se u četvrtak saditi stabala na dječjem igralištu Vidikovac, Vodotoranj jug. Sutra će ponovo biti moguće i hodanje preko nategnute elastične trake (slackline-a) u park šumi Šijana u popodnevnim satima. 

Za petak je planirana prezentacija sustava zelenog prijevoza BIČIKLETA, postavljanjem dodatnih pet električnih bicikli te besplatni vođeni posjet Kući istarskog maslinovog ulja, koji će se ponoviti i u subotu.
Dan bez automobila, 22.09., subota, obilježit će se zatvaranjem prometa duž Lungomare te šetnjom i vožnjom Lungomareom na tandem biciklima za slabovidne i slijepe osobe, besplatnim mjerenjem krvnog tlaka  i šećera na Narodnom trgu, biciklijadom „Jug na dva kotača“ te završiti dvodnevnim izletom dobitnika nagrada za planinarenje na  južni Velebit.

Tijekom cijelog tjedna moguće je ili osvojiti besplatne ulaznice ili po promotivnim cijenama posjetiti Aquarium Pula, Adventure adrenalinski park Pula, voziti se turističkim autobusom na kat ili posjetiti Kuću istarskog maslinovog ulja.

“Podijeli se, pokreni se!” (Mix and Move),
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTIU GRADU PULI
(16.-22.09.2018.)

Grad Pula se i ove godine, po trinaesti put uzastopno, pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, čiji je cilj poboljšanje održivog urbanog prometa. Ovogodišnja manifestacija Europskog tjedna mobilnosti održat će širom Europe i svijeta pod sloganom je “Podijeli se, pokreni se!” (Mix and Move), u razdoblju od 16. do 22. rujna 2018. godine (http://www.mobilityweek.eu/theme-2018/).

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti motivira na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas najprikladniji. Prihvaćanjem koncepta mulitmodalnosti i uključivanjem održivih oblika prijevoza u svoju svakodnevnicu, možemo pozitivno utjecati na okoliš i poboljšati kvalitetu svoga života.Prednosti pametne mobilnosti primjenjive su u svim segmentima – od javnog do privatnog sektora, od društva u cjelini do pojedinaca.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna.

Osim glavnih komponenti manifestacije, Grad Pula tijekom trajanja EU tjedna mobilnosti organizira i mnoštvo drugih aktivnosti i događanja, za sve dobne skupine građana,  u nastojanju da potakne svoje građane da aktivnosti realizirane kroz Europski tjedan mobilnosti, a koje znatno doprinose zdravom i kvalitetnom životu, usvoje kao stalan odabir na putu održivog razvoja.

Tri su osnovna uvjeta za sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti,  tzv. „zlatni kriteriji“, a to su: organizacija tjedna aktivnosti, provedba najmanje jedne nove trajne mjere u prostoru i održavanje ‘Dana bez automobila’. Grad Pula je multidisciplinarnim pristupom u organizaciji aktivnosti i ove godine zadovoljio sva tri „zlatna kriterija“.

Planirane aktivnosti Grada Pule, partnera i suradnika  povodomodržavanja Europskog tjedna mobilnosti:

16.9.nedjelja

IZLET NA UČKU, VRH VOJAK,  u suradnji s  Planinarskim društvom  „Elektroistra“, za 28 osoba. Besplatno sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putemmedija –  radio postaja.

Polazak prijavljenih izletnika – dobitnika,  je  autobusom u  07:00h sa parkirališta kod Croatia osiguranja,  a  planirani povratak u Pulu je u večernjim satima.

Izlet je dio 35. memorijalnog pohoda na Učku kojem će se pridružiti brojna planinarska društva. Hodanje kreće od Vele Učke, preko sedla, Vojaka, spusta na Poklon te natrag do prijevoza.

Vojak je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat, strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi toranj visok desetak metara, sagrađen još 1911. godine i  jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. S terase tornja, do koje vodi 30 stuba,se kao na  dlanu vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a ponekad i Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Za planinarski izlet potrebno se prikladno odjenuti (sportski i slojevito) i obuti (tenisice ili obuća za planinarenje). Sa sobom je potrebno ponijeti zamjensku odjeću i okrjepu potrebnu tijekom  planinarenja (piće – najbolje vodu ili neki izotonični napitak i hranu – voće, suhi obrok).

Hodanje traje oko 5 sati, od čega 2,5-3 sata laganog, tehnički nezahtjevnog uspona i 1,5 -2 sata silaska.

Za sve izletnike, u povratku je organiziran topli obrok koji nije uključen i iznosi 40 kuna.

Planinarsko društvo „Elektroistra“ moli svoje članove da se ne javljaju u eter radi odlaska na izlet jer to mogu učiniti u prostorijama društva.

Link: http://www.pdelektroistra.hr/

 16.9.  – nedjelja

PJEŠAČENJE I VJEŽBE U PRIRODI – LIJEČNICI SPECIJALISTI PJEŠAČE S KRUPP-ovcima, od 8 do 11h

I ove godine nastavlja se suradnja s Udrugom „KRUPP“ koja organizira pješačenje  stazom „Koza“ – koja se najvećim dijelom proteže duž Verudele, ukupne dužine 6,5km. Polazak je u 8 sati u ulici Veruda ispod Doma umirovljenika ˝A.Štiglić“, za završetak na Bunarini uz besplatnu okrjepu za sve sudionike pješačenja.

I ove godine KRUPP-ovcima će se u nedjelju 16.09. u pješačenju duž staze „Koza“ pridružiti i dva liječnika specijalista:  liječnik specijalist interne medicine i kardinolgije dr. Dalibor Cukon i medicinska sestra Luiza Kadum iz Specijalističke ordinacije interne medicine Dalibor Cukon te  liječnik specijalistneurologije  dr. Mario Grbin  iz Privatne neurološke ordinacije Jadrejčić-Grbin. Oni će na početku pješačenja uputiti građane o važnosti kretanja za zdravlje, a tijekom i nakon pješačenja, biti  će na raspolaganju sudionicima za sva pitanja vezana za  zdravstveno stanje,  uz mogućnost savjetovanja na licu mjesta.

Također, tijekom trajanja EU tjedna mobilnosti,  osim savjetovanja tijekom pješačenja, svaki liječnik obavit će po četiri  besplatna specijalistička pregleda  u svojim ordinacijama, a koje će biti moguće dobiti  prateći program radio postaja, putem kojih će se podijelit ukupno osam besplatnih pregleda.

Link:http://www.krupp.hr/

Link:http://www.epula.info/tvrtka/pula/specijalisticka-ordinacija-interne-medicine-dalibor-cukon-interna-medicina–kardiologija–uzv-srca–ekg–pula/12904_716_716,1

Link:http://www.epula.info/neuroloska-ordinacija-pula/

 16.9.  nedjelja

BESPLATNA VOŽNJA  „ZIP LINE“-OM PREKO KANJONA NA VERUDELI, u organizaciji Speleološke udruge Pula, od 10 do 17h

U suradnji sa Speleološkom udrugom Pula, građanima je i ove godine omogućenabesplatna vožnja – spuštanje Zip-lineom (prečnica), preko kanjona na Verudeli,  metodom  koja se često koristi prilikom speleoloških istraživanja, a radi se u stvari o varijanti žičare. Postavlja se noseći, uglavnom horizontalni konop, apo njemu se speleolog ili sam povlači, ili se pridržava ili objesi. Zip-line dolazi umnogimoblicima i često se koristikaosredstvo zabave.

Link :https://www.facebook.com/speleo.pula

16.9.  nedjelja

DEMONSTRACIJA PRELASKA „SLACKLINE“-OM PREKO GORTANOVE UVALE, u organizaciji UDRUGA  UTWG (Unity Together We Grow), od 10 do 17h

Za aktivnost slacklininga koristi se nategnuta, dinamički rastezajuća traka („slackline“), širine od 2,5 do 5 cm,  koja je učvršćena između dva hvatišta, međusobne udaljenosti  od  6 do 20,50,100 i više  metara.  Glavni cilj je pokušati održavati ravnotežu u raznim oblicima kretanja duž trake; odnosno pokušati stajati, hodati, raditi različite elemente i figure.   Osim fizičkih dobrobiti  (jačanje leđne i trbušne muskulature),  slacklining se smatra  i vrstom aktivne meditacije jer  uči da osoba ostane fokusirana i  koncentrirana. Slacklining trening može se primijeniti kod različitih populacija – djece, odraslih, sportaša amatera i profesionalaca. Trening tijela i uma na zabavan i pristupačan način.

Zainteresirani će se građani, sa slacklining-om moći upoznati već prvog dana Tjedna mobilnosti,  u nedjelju 16.09. kad će traka biti postavljena tijekom cijelog dana iznad Gortanove uvale, a članovi udruge će demonstrirati načine i mogućnosti njenog korištenja.

Svi građani slacklining će moći besplatno isprobati tijekom EU tjedna mobilnosti u Šijanskoj šumi, u utorak (18.09) i  četvrtak (20.09.) u periodu od 16 do 18 sati. Na centralnoj poljani Šijanske šume, biti će postavljeni  kratki i niski slackline-ovi, po kojima će djeca i odrasli moći pokušati hodati, odnosno balansirati, uz nadzor i uputstva iskusnih članova udruge.

Link: https://www.facebook.com/UnityTWG/?_rdc=2&_rdr

 

 

16.9.  – nedjelja

BICIKLISTIČKO RAZGLEDAVANJE ŠTINJANSKIH UTVRDA u organizaciji obrta SePe. Start je na utvrdi Punta Christo u 10:00 sati  gdje je planiranzavršetak uz okrjepu i druženje do 14:00. Besplatna aktivnost.

Na besplatno, vođeno biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda i doživljaj prekrasnih vizura, kreće se s utvrde Punta Christo u Štinjanu, vozi se  kroz područje Puntižele, Valbandona, Štinjana, Valelunge, obilaze utvrde i vozi natrag do utvrde Punta Christo na kojoj će biti organizirana okrjepa uz druženje. Bicikliranje i okrjepa besplatni su za sve sudionike.Za sudjelovanje nije potrebna prethodna najava.

 

Link:http://www.medulinriviera.info/hr/anu/sepe-obrt-za-sport/

 

 

16-22.9.  – od nedjelje do subote (cijeli tjedan, svaki dan)

POSJET AQUARIUMU PULA PO PROMOTIVNIM CIJENAMA – tijekom cijelog Tjedna mobilnosti, u razdoblju od 16. do 22.09., za sve građane Istarske županije, Aquarium Pula osigurati će 50% popusta na ulaznice. Cijena ulaznice iznosi  od 25 do 50 kuna (25 kuna – djeca od 3 do 7 godina; 35 kuna – studenti, umirovljenici i djeca od 7 do 18 god; 50 kuna – odrasli), a djeci do 3 godine ulaz je besplatan.

Radno vrijeme akvarija je svaki dan, i nedjeljom, od 9 do 21 sat.

Također, osim posjeta uz 50% popusta, prateći program radio postaja, moguće je osvojiti i besplatne ulaznice koje Aquarium Pula poklanja svojim građanima.

Uz stalni akvarijski postav, koji se kontinuirano mijenja i unaprjeđuje, od ove godine otvoren je centralni dio utvrde Verudela s novom izložbom “Opasna ljepota”,  na tri kata u tri nova, velika bazena. U njima su smješteni tropski morski psi, murine, kirnje i kajmani, a sve je pokriveno s novom, 20 tona teškom čeličnom kupolom i pripadajućom 360° 4K projekcijom. Također, može se pogledati nova  izložba “Zone održivosti i zaštite”. Dođite i doživite morski svijet u autrougarskoj utvrdi!

 

Link:www.aquarium.hr

 

 

16-22.9.  – od nedjelje do subote (cijeli tjedan, svaki dan)

ADVENTURE ADRENALINSKI PARK PULA – ZABAVA PO PROMOTIVNIM CIJENAMA, preko puta kupališta Mornar, od 9 do 19:30h.

U suradnji s tvrtkom EZEA d.o.o., povodom 25 godina uspješnog rada,  tijekom trajanjaEU tjedna mobilnostibiti će osigurane ulaznice po promotivnim cijenama od 25 kuna za sve građane Istarske županije, i za djecu i za odrasle. Isti broj besplatnih ulaznica biti će podijeljen putem medija – radio postaja.

Adventure adrenalinski park Pula je uzbudljivi adrenalinski park smješten preko puta kupališta Mornar, koji nudi aktivnosti u prirodi i jedinstveno iskustvo za one koji traže izazov isavršeno mjesto za bijeg od užurbanog svakodnevnog života.U parku vas čeka 30 uzbudljivih i zabavnih elemenata za djecu i odrasle, uključujući prepreke s užadi, viseće mostove i mnoge druge elemente. Želite li iskusiti slobodu letenja, tu je i zip line dužine 80 metara te 3 mala zip linea. Prepreke na stazi razlikuju se po zahtjevnosti i visini, te su prikladne za djecu stariju od 4 godine i odrasle. Napomena:  djeca od 5 do 7 godina moraju biti u pratnji odrasle osobe na elementima, djeca od 7 do 12 godina moraju biti u pratnji odrasle osobe, a djeca od 12 do 16 godina moraju imati suglasnost roditelja.

Radno vrijeme Adventure adrenalinskog parka Pula je svaki dan, i nedjeljom,  od 10:00 do 19:30 sati.

 

Link : https://www.adventureparkpula.com/

 

 

 

16-22.9.  – od nedjelje do subote (cijeli tjedan, svaki dan)

PROMOTIVNE VOŽNJE PANORAMSKIM AUTOBUSOM PULA CITY TOUR –tijekom trajanja EU tjedna mobilnosti, za sve građane Istarske županije, Pula City Tour će osigurati karte po promotivnoj cijeni od 20 kn za vožnju panoramskim autobusom. Za djecu do 5 godina uz pratnju roditelja, vožnja je besplatna.Besplatne karte mogu se osvojiti prateći program radio postaja. Besplatne karte biti će ujedno i ulaznica za vođeni posjet Kući istarskog maslinovog ulja, uz degustaciju.

PULA CITY TOUR je izvrsna prilika za zanimljiv i ugodan obilazak kulturno povijesnih spomenika, turističkih atrakcija i ljepota grada Pule vozeći se panoramskim autobusom.  Turistički razgled organiziran je prema hop on hop off“ principu, odnosno s jednom kupljenom kartom moguće je koristiti  uslugu na način da se može sići s autobusa, razgledati određeni predio grada, pa se onda vratiti na sljedeću vožnju. Ruta sadrži  7 stajališta, a karta vrijedi 24 sata. Bus je opremljen i posebnim audio sustavom na 12 svjetskih jezika koji putnike upoznaje s gradskim znamenitostima uz koje prolaze tijekom vožnje. Jedna vožnja traje 50 minuta. Tijekom cijelog Tjedna kretanja  promotivna je cijena karte  20 kuna, a djeca do 5 godina u pratnji roditelja ne plaćaju kartu.

RUTA: Od Arene kroz grad, duž Arsenalske ulice do Valkana, uz Lungomare do Zlatnih stijena i Verudele te natrag preko Krležine ulice, pored MUP-a i Filozofskog fakulteta do Zagrebačke i Korza do Arene.

 

Detaljna ruta može se vidjeti na www.pulacitytour.com

 

 

 16-22.9.  – od nedjelje do subote(cijeli tjedan, svaki dan)

VOĐENI POSJETI KUĆI ISTARSKOG MASLINOVOG ULJA, smještenom u samom središtu grada Pule, u novouređenoj Ulici sv Teodora 1a, kod Urbisa.

U suradnji s tvrtkom Idea Istra d.o.o. u petak, 21.09. u 18:00 sati te u subotu, 22.09. u 10:00 sati održat će se besplatan obilazak i razgledavanje Kuće istarskog maslinovog ulja uz vođenu degustaciju s naglaskom na utjecaj maslinovog ulja na ljudsko zdravlje. Radi ograničenog broja, potrebno je najaviti se na  mob. 099/258 4115.

Kao besplatne ulaznice za vođeni posjet Kući istarskog maslinovog ulja uz degustaciju, izvan navedenih termina, uz najavu, važiti će i osvojene besplatne karte za vožnju panoramskim autobusom PULA CITY TOUR.

Također, tijekom cijelog tjedna bit će osigurane ulaznice za posjet Kući istarskog maslinovog ulja po promotivnim cijenama za sve građane Istarske županije, i to po cijeni od 50 kuna za vođeni posjet s degustacijom, a od 20 kuna za samostalni obilazak i razgledavanje muzeja.

U Muzeju maslinovog ulja, uz vođeni posjet i degustaciju najpoznatijih maslinovih ulja, moguće je saznati zašto su još Rimljani izrazito cijenili istarsko maslinovo ulje te kako su ga prerađivali; što se događalo s maslinarstvom tijekom srednjeg vijeka, kako su masline prerađivali naši djedovi te kako se ono prerađuje danas i koje su tajne u stvaranju vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Radno vrijeme muzeja je svaki dan od od 9:30 do 20 sati, uz mogućnost najava na radionice.

 

Link: https://oleumhistriae.com/

 

 

17.9.  ponedjeljak

OBILJEŽAVANJE DANA ZAŠTITE OZONSKOG SLOJA – MJERNA POSTAJA FIŽELA, 11-12sati

Na lokaciji mjerne postaje Fižela na Stoji, u terminu od 11 do 12 sati, u svrhu obilježavanja Dana zaštite ozonskog sloja – 16.09., učenicima osnovnih škola biti će održano predavanje o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka. Predavanje će održati stručnjak Zavoda za  javno zdravstvo Istarske županije.

Zaštita ozonskog sloja je jedan od glavnih problema današnjice. Ozonski sloj je tanki sloj ozona (O3) smješten u stratosferi na udaljenosti od 10-50 km od zemljine površine. Glavna uloga sloja je blokiranje većine štetnih ultraljubičastih (UV-B) zraka koje mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje čovjeka, a posebice na zdravlje djece. Također je dokazan i značajan učinak na biološku raznolikost tako da povećano UV-B zračenje smanjuje razinu planktona u oceanima što posljedično dovodi do smanjenja ribljeg fonda. U biljnom svijetu je uočen negativan utjecaj na rast biljaka.

Ranih osamdesetih uočeno je propadanje ozonskog sloja nad Antarktikom zbog utjecaja raznih kemikalija koje su rezultat čovjekova djelovanja kao što su klorofluorougljici (CFC) koji su se koristili u rashladnim uređajima, zamrzivačima, aerosolima i sl. te haloni čija je primjena bila u uređajima i aparatima za gašenje požara.

Prvi koraci u zaštiti ozonskog sloja započeli su donošenjem Bečke konvencije ozaštiti ozonskog sloja te Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonskislojkoji je donesen 16.rujna 1987. Upravo je taj datum odabran za obilježavanje Dana zaštite ozonskog sloja. Montrealski protokol je jedan od najstarijih i najuspješnijih međunarodnih sporazuma vezanih za okoliš, no i dalje se, uz maksimalne napore, oporavak sloja očekuje tek sredinom 21. stoljeća.

 

Link:http://www.zzjziz.hr/index.php?id=2

 

 

17.-21.9. – od ponedjeljka do petka

EDUKATIVNIPOSJETI ŠKOLSKE DJECE  PARK ŠUMI ŠIJANA  u suradnji s javnom ustanovom „Natura Histrica“,  od 9 do 15h

U suradnji s JU «Natura Histrica» tijekom Europskog tjedna kretanja planirani su posjeti park šumi Šijana, za organizirane skupine školske djece.

„Edukativne šetnje“ su organizirana edukativna predavanja uz šetnju park šumom za skupine djece školske dobi pod stručnim vodstvom čuvara prirode JU Natura Histrica. „Edukativne šetnje“ održavat će se uz prethodnu najavu na broj: 351-520, 351-527 i 098/420 423.

 

Link:http://www.natura-histrica.hr/

 

17.-21.9. – od ponedjeljka do petka

POTICANJE KORIŠTENJA JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA PULAPROMETA

Tijekom cijelog EU tjedna mobilnosti, uz sudjelovanje Pulaprometa–održati će se akcija poticanja korištenja javnog gradskog prijevoza, tijekom koje će ORGANIZIRANE SKUPINE ŠKOLSKE DJECE za dolazak na edukaciju u park šumu Šijana te za edukativni posjet automatskoj postaji za mjerenje kakvoće zraka – Fižela na Stoji,  besplatno koristiti redovne gradske linije.

Za podršku aktivnostima koje se odvijaju u park šumi Šijana, javni gradski prijevoznik «Pulapromet» besplatno će, redovnim linijama,  prevoziti organizirane skupine  školske djece do Šijanske šume, gdje će djelatnici JU „Natura Histrica“ vršiti edukaciju u prirodi.  Prijevoz je školarcma osiguran  i za edukativni posjet automatskoj postaji za mjerenje kakvoće zraka – Fižela na Stoji gdje edukaciju, povodom  Dana zaštite ozonskog sloja,  održava stručnjak Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Za poticaj korištenja javnog gradskog prijevoza od strane ODRASLIH GRAĐANA, u suradnji s Pulaprometom, predviđena je podjela besplatnih beskontaktnih kartica Pulaprometa, u ukupnoj količni od 40 komada, u vrijednosti od 50,00 i 100,00 kuna. Beskontaktne kartice dijeliti će se tijekom cijelog tjedna putem medija –  radio postaja.

 

Link : http://www.pulapromet.hr/

 

 

 

18.9.  – utorak

BESPLATNI PRELAZAK „SLACKLINE“-OM U PARK ŠUMI ŠIJANA, u organizaciji UDRUGA  UTWG (Unity Together We Grow), od 16 do 18h

Za aktivnost slacklininga koristi se nategnuta, dinamički rastezajuća traka („slackline“), širine od 2,5 do 5 cm,  koja je učvršćena između dva hvatišta, međusobne udaljenosti  od  6 do 20,50,100 i više  metara.  Glavni cilj je pokušati održavati ravnotežu u raznim oblicima kretanja duž trake; odnosno pokušati stajati, hodati, raditi različite elemente i figure.   Osim fizičkih dobrobiti  (jačanje leđne i trbušne muskulature),  slacklining se smatra  i vrstom aktivne meditacije jer  uči da osoba ostane fokusirana i  koncentrirana. Slacklining trening može se primijeniti kod različitih populacija – djece, odraslih, sportaša amatera i profesionalaca. Trening tijela i uma na zabavan i pristupačan način.

Slacklining – hodanje po rastezajućoj traci djeca i odrasli  moći će isprobati tijekom Tjedna u Šijanskoj šumi u utorak ( 18.09) i  četvrtak ( 20.09.) u periodu od 16 do 18 sati. Na centralnoj poljani Šijanske šume, biti će postavljeni  kratki i niski slackline-ovi, po kojima će djeca i odrasli moći pokušati hodati, odnosno balansirati, uz nadzor i uputstva iskusnih članova udruge.

 

Link :https://www.facebook.com/UnityTWG/?_rdc=2&_rdr

 

 

 

 

 

 

19.09. – srijeda

IZLAGANJE VOZILA ZA OSOBE SA SMANJENOM POKRETLJIVOŠĆU u organizaciji Društva  distrofičara Istre (DDI), Trg Portarata, od 9:30 do 11h

Društvo distrofičara Istre izložiti će modele vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću na Trgu Portarata. Svi zainteresirani građani moći će saznati više o kvaliteti, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila  pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji.

 

Link: http://www.ddi.hr/

 

19.09. – srijeda

SIGURNO BICIKLOM U PROMETU I POLAGANJE ZA VOŽNJU BICIKLOM, Prezentacija i demonstracija aktivnosti, u organizaciji  Zajednice tehničke kulture Pula i  Hrvatskog auto kluba Pula –Rovinj (HAK),  Trg Portarata, od 9:30 do 11h

Zajednica tehničke kulture Pula i  Hrvatski auto kluba Pula –Rovinj (HAK) će održati

prezentaciju i demonstraciju: Sigurno biciklom u prometu i Polaganje za vožnju biciklom za niže razrede pulskih osnovnih škola. Za demonstraciju  i polaganje vožnje  će se osigurati sva potrebna oprema i iskusni predavači.

 

Link:http://www.ztkpula.hr/   i

 

Link:http://akpularovinj.hr/

 

 

19.09. – srijeda

„SIGURNO NA DVA KOTAČA“, “PREZENTACIJA BICIKLISTIČKE OPHODNJE” i “SIGURNO KRETANJE U PROMETU” u suradnji s MUP PU Istarska,  Trg Portarata, od 9:30 do 11h

Na info punktu Policijske uprave istarske (Odjel prevencije, Policijska postaja Pula i Postaja prometne policije Pula) prezentirat će se rad policije kroz zdrav način kretanja (biciklistička ophodnja) te preventivni rad na ispravnom i sigurnom kretanju sudionika u prometu, posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista.

 

Link: http://istarska.policija.hr/

 

19.09.  – srijeda

INFORMIRANJE GRAĐANA O MOGUĆNOSTIMA KOJE PRUŽA EU, u organizaciji Europe Direct Informacijskog Centra  (EDIC) Pula-Pola, Trg Portarata od 9:30 -11h

Na info punktu EDIC Pula-Pola, građanima će se pružati korisne informacije vezane uz EU, dijeliti promotivni materijali, raznovrsne publikacije i letci u cilju edukacije i približavanja raznih aktualnih tema i mogućnosti koje nudi EU.

 

Link:http://edic.pulapola.eu/hr/

19.-22.9. – od srijede do subote

PROMOTIVNI SAJAM CVIJEĆA „GIARDINO“ NA GIARDINIMA, od 9 do 18h u organizaciji Chrissart-a

Na promotivnom sajmucvijeća predstavljaju se hrvatski proizvođači biljnog materijala s vlastitom proizvodnjom, uz bogatu ponudu cvijeća i ukrasnog bilja za jesensku sadnju. Namjera je ove promotivne prodaje bilja stjecanje navike uređenja životnog prostora, a samim time i poticanje boravka na svježem zraku i više kretanja.

 

Link: http://chriss-art.com/o_nama.html

 

 

20.09.  – četvrtak

OBNOVA „ZELENOG FONDA“ GRADA PULE, sadnja stabala

– u zoni dječjeg igrališta Vidikovac, Vodotoranj Jug,  u 10h posaditi će se stabla koja će poboljšati mikro klimatske uvjete i označiti početak jesenje obnove „zelenog fonda“ grada.

 

 

 20.09.  – četvrtak

BESPLATNI PRELAZAK „SLACKLINE“-OM U PARK ŠUMI ŠIJANA, u organizaciji UDRUGA  UTWG (Unity Together We Grow), od 16 do 18h

Za aktivnost slacklininga koristi se nategnuta, dinamički rastezajuća traka („slackline“), širine od 2,5 do 5 cm,  koja je učvršćena između dva hvatišta, međusobne udaljenosti  od  6 do 20,50,100 i više  metara.  Glavni cilj je pokušati održavati ravnotežu u raznim oblicima kretanja duž trake; odnosno pokušati stajati, hodati, raditi različite elemente i figure.   Osim fizičkih dobrobiti  (jačanje leđne i trbušne muskulature),  slacklining se smatra  i vrstom aktivne meditacije jer  uči da osoba ostane fokusirana i  koncentrirana. Slacklining trening može se primijeniti kod različitih populacija – djece, odraslih, sportaša amatera i profesionalaca. Trening tijela i uma na zabavan i pristupačan način.

Nakon postavljanja slackline-a preko Gortanove uvale i  ekshibicija, koje  su već prvog dana EU tjedna mobilnosti,  demonstrirali članovi udruge, svi građani,  djeca i odrasli  moći će isprobati Slacklining – hodanje po nategnutoj elastičnoj traci u Šijanskoj šumi u utorak ( 18.09) i  četvrtak (20.09.) u periodu od 16 do 18 sati. Na centralnoj poljani Šijanske šume, biti će postavljeni  kratki i niski slackline-ovi, po kojima će djeca i odrasli moći pokušati hodati, odnosno balansirati, uz nadzor i uputstva iskusnih članova udruge.

 

Link :https://www.facebook.com/UnityTWG/?_rdc=2&_rdr

 

 

 

 

 

 

21.9.  – petak

NADOGRADNJA PULSKOG SUSTAVA ZELENOG PRIJEVOZA “BIČIKLETA”

Nabavom dodatnih petnaest električnih bicikli, sufinanciranih od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Pula nadograđuje sustav “Bičikleta”. Pet bicikli, postavit će se na Giardinima 21.09. (petak) u 11 sati.

Razvoj novog modela gradskoga alternativnog javnog prijevoza za građane i turiste,  pulski sustav zelenog prijevoza “Bičikleta”  započeo je još 2015. godine,  postavljanjem stanica s električnim biciklama na dvije lokacije u centru grada (Giardini i gradska tržnica), što je realizirano u okviru EU projekta “Movesmart”. Tijekom proteklog perioda, sustav je nadograđen postavljanjem stanica na autobusnom kolodvoru i Verudeli, te stalaka za bicikle na Zlatnim stjenama i na šetnici Lungo mare.

Sustav zelenog prijevoza “Bičikleta” ima niz prednosti, među kojima su: brz i jednostavan dolazak u sve dijelove grada;  kombinacija prijevoznih sredstava do određenog mjesta; lakše i jeftinije prometovanje, potpuno neovisno o dostupnosti parkirnih mjesta i voznom redu javnog prijevoza; laka dostupnost; dodatna usluga za građane i turiste; doprinos zdravijem načinu života;  manje zagađenja, kao i stvaranje modernog,  „zelenog“ image-a grada.

Kartice za korištenje bicikli moguće je preuzeti u uredu „BIČIKLETA“ na Giardinima, uz naknadu u iznosu od 100 kuna, za cijelu godinu.

Besplatne kartice za korištenje BIČIKLETI i promo paket EDIC-a (sportski ruksak, majica, boca) dijeliti će se tijekom cijelog tjedna putem medija  – radio postaja.

 

Link: http://www.pula.hr/hr/

 

 

21.09. i 22.09. – petak i subota

VOĐENI POSJETI KUĆI ISTARSKOG MASLINOVOG ULJA, smještenom u samom središtu grada Pule, u novouređenoj Ulici sv Teodora, kod Urbisa.

U suradnji s tvrtkom Idea Istra d.o.o. u petak, 21.09. u 18:00 sati te u subotu, 22.09. u 10:00 sati održat će se besplatan obilazak i razgledavanje Kuće istarskog maslinovog ulja uz vođenu degustaciju s naglaskom na utjecaj maslinovog ulja na ljudsko zdravlje. Radi ograničenog broja, potrebno je najaviti se na  mob. 099/258 4115.

Kao besplatne ulaznice za vođeni posjet Kući istarskog maslinovog ulja uz degustaciju, izvan navedenih termina, uz najavu, važiti će i osvojene besplatne karte za vožnju panoramskim autobusom PULA CITY TOUR.

Također, tijekom cijelog tjedna bit će osigurane ulaznice za posjet Kući istarskog maslinovog ulja po promotivnim cijenama za sve građane Istarske županije, i to po cijeni od 50 kuna za vođeni posjet s degustacijom, a od 20 kuna za samostalni obilazak i razgledavanje muzeja.

U Muzeju maslinovog ulja, uz vođeni posjet i degustaciju najpoznatijih maslinovih ulja, moguće je saznati zašto su još Rimljani izrazito cijenili istarsko maslinovo ulje te kako su ga prerađivali; što se događalo s maslinarstvom tijekom srednjeg vijeka, kako su masline prerađivali naši djedovi te kako se ono prerađuje danas i koje su tajne u stvaranju vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Radno vrijeme muzeja je svaki dan od od 9:30 do 20 sati, uz mogućnost najava na radionice.

 

Link: https://oleumhistriae.com/

 

 

22.9. – subota – DAN BEZ AUTOMOBILA

ZATVARANJE PROMETA NA LUNGO MARE, od od 06:30 do 15:30h

U cilju obilježavanja „Dana bez automobila“, od 06:30 do15:30 sati, biti će  zabranjen promet osobnim  automobilima duž prometnice Lungo mare, u zoni od tenis terena na Valkanama do kupališta Mornar. Promet će biti reguliran prometnim znakovima i dozvoljen samo za interventna vozila i autobuse „Pula City Tour“.

 

 

 

22.9. – subota

ŠETNJA I VOŽNJA LUNGOMARE NA TANDEM BICIKLAMA ZA SLABOVIDNE I SLIJEPE OSOBE od 10 do 12h, u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije

            Za vrijeme zabrane prometovanja osobnih vozila duž prometnice Lungo mare, od 10 do 12 sati, za slabovidne i slijepe osobe biti će organizirana šetnja i/ili vožnja na tandem biciklama  (za dvije ili tri osobe) tijekom koje će se omogućiti stjecanje neposrednog iskustva u neometanoj šetnji, vožnji i doživljaju vožnje u okruženju šume i mora.

 

Link: http://www.usiz-pula.hr/usiz.html

 

 

 22.9.  subota

BESPLATNO MJERENJE KRVNOG TLAKA I  ŠEĆERA U KRVI, Tržnica, Narodni trg, od 9 do 12h

Kao i svih godina do sada,  građani će biti u mogućnosti  preventivno djelovati na svoje zdravlje i besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi.

Aktivnost je, u suradnji s Gradom Pula, Tržnicom Pula i  Udrugom dijabetičara Istre  omogućila  Medicinska škola Pula.

 

Link : http://ss-medicinska-pu.skole.hr/

 

 

 

22.9.  – subota

BICIKLIJADA: JUG NA DVA KOTAČA, u organizaciji Turističke zajednice grada Pule.

U subotu, 22.09.2018. godine, Turistička zajednica grada Pule organizira biciklijadu „Jug na 2 kotača“.Prijave se primaju na startu, na parkiralištu ispred terase Verudela, od 9 sati, a on-line se moguće prijaviti na:  www.medulinriviera.info do21. 09. Sudjelovanje je besplatno.

Start biciklijade je u 10:30 sati, s predviđenim trajanjem do 12.30 sati, nakon čega slijedi marenda i druženje. Trasa staze dužine je 20-25 km,  ide preko ulica Verudela i Veruda prema Stoji, obilazi se AC Stoja i vraća preko Lungo Mare i Verude na Verudelu. U slučaju kiše biciklijada će se održati u subotu 29.09.

 

Lnik:http://www.pulainfo.hr/hr/

 

 

  1. – 23.9. – subota i nedjelja ( dvodnevni izlet)

IZLET NA JUŽNI VELEBIT, VRH VELIKI CRNOPAC – u suradnji s Planinarskim društvom„Glas Istre“  Pula. Besplatno sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija– radio postaja.

Dvodnevni izlet uključuje put autobusom i smještaj na bazi polupansiona, a ne uključuje cijenu  ulaznice u nacionalni park i suhi obrok i piće koje je potrebno nositi sa sobom na planinarenje.

Na izlet se kreće se iz Pule,  u subotu, 22.09. s autobusnog kolodvora u 6:00 sati, povratak u Pulu je u nedjelju, 23.09. oko  22 sata.

Prvi dan odlazi se u nacionalni park Paklenica do Zojinog i Vidakovog kuka, srednje teškom stazom s oko 6 sati hodanja, a drugi dan se penje  do Vekikog Crnopca,  srednje teškom stazom s oko 7 sati hodanja. Moguće je i razdvajanje grupe  s odabirom lakše i kraće staze.“

Crnopac je najjužniji izdanak Velebita, a i jedan od njegovih najatraktivnijih dijelova. Iznimno je krševit teren pun dubokih ponikvi, ponora i strmih litica, pravi labirint ponora i bijelih vapnenačkih kukova. Najviši vrh u području Crnopca je Veliki Crnopac. Budući da je vidik s vrha otvoren na sve strane, on je  ujedno i jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu.

Obvezno je uzeti sa sobom planinarske cipele ili tenisice,  odgovarajuću udobnu odjeću i toplu jaknu, kapu, ranac s  barem dvije litre vode i hranom te planinarske štapove i rezervnu odjeću te osobnu i planinarsku iskaznicu.

 

Link : https://www.pd-glasistre.hr/

 

SUDJELOVANJE U SVIM AKTIVNOSTIMA JE BESPLATNO I/ILI PO PROMOTIVNIM CIJENAMA

 

Putem radio postaja Giardini, Istra, Maestral i Pula,

moguće je osvojiti:

  • planinarski izlet na Učku – vrh Vojak (ukupno 28 osoba)
  • kardiološki pregled (ukupno 4 pregleda)
  • neurološki pregled (ukupno 4 pregleda)
  • vožnju panoramskim autobusom PULA CITY TOUR (ukupno 20 osoba)
  • ulaznice za AQUARIUM PULA (ukupno 16 osoba)
  • ulaznice za ADRENALINSKI PARK PULA (ukupno 25 osoba)
  • beskontaktne kartice u vrijednosti od 50,00 i 100,00 kuna za vožnju autobusima PULAPROMETA (ukupno 40 kartica)
  • kartice za vožnju BIČIKLETOM i paketi EDIC-a (ukupno 10 osoba)
  • planinarski izlet na Južni Velebit – vrh Veliki Crnopac (ukupno 8 osoba)

Grad Pula zadržava pravo izmjene programa  u slučaju promjene vremenskih uvjeta ili drugih nepredviđenih okolnosti

Pin It on Pinterest