Solidarnost kao ključ uspjeha Istre

Istarski župan Valter Flego primio je danas u sjedištu Istarske županije, u Puli, pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, koja obilazeći županije želi identificirati izazove s kojima se suočavaju građani u svakodnevnom životu. S tim ciljem, ali i želeći približiti instituciju pučkog pravobranitelja što širem broju dionika na regionalnoj i lokalnoj razini, pravobraniteljica i istarski župan razgovarali su o primjerima dobre prakse, ali i područjima gdje postoji mogućnost za poboljšanje. Kako je istaknula pravobraniteljica, sa suradnicima je do sada obišla pola Hrvatske, a sad je došao red i na Istru, najrazvijeniju županiju.

„Istra nam je jako važna i zato od vas želimo saznati o primjerima koji dobro funkcioniraju kako bi ih mogli primijeniti u drugim krajevima Hrvatske“, kazala je pravobraniteljica Vidović navodeći kao primjer ustrojstvo Vatrogasne zajednice Istarske županije i percepciju da u Istri, za razliku od primjerice Splitsko-dalmatinske ili Zadarske županije, nema uopće požara.

Župan Flego je odgovorio da u Istri ima požara, ali da sustav odlično funkcionira te promptno reagira, što je u većini slučajeva od presudne važnosti. Proteklih se godina, dodao je župan, puno ulagalo upravo u preventivne mjere, ali i vatrogasnu opremu.

„Sustav vatrogastva, kao i primjerice Hitne medicinske pomoći ili Istarskog vodozaštitnog sustava, funkcionira po principu solidarnosti Županije, svih gradova i općina i to je ključ istarskog uspjeha na svakome području“, naglasio je župan.

Kao nešto što treba hitno mijenjati, župan je istaknuo indeks razvijenosti, definiran u novom Zakonu o regionalnom razvoju RH.

„Indeks razvijenosti nikako ne doprinosi našoj želji da se Istra razvija uz pomoć sredstava iz EU fondova. Njime svjedočimo nepovoljnijem položaju naših poduzetnika, općina ili gradova prilikom javljanja na razne europske natječaje. Oni su u startu penalizirani i diskriminirani jer dolaze iz Istre, bez obzira radi li se o općini iz unutrašnjosti ili gradu s obale“, kazao je župan dodajući kako zbog toga brojni projekti ne prolaze, čime se koči napredak ruralnih dijelova Istre.

Tijekom sastanka bilo je govora i o ekološkim pitanjima, zdravstvu i socijalnoj skrbi, te manjinama.

 

Pin It on Pinterest