AKTIVNOSTI KLJUČNE ZA REALIZACIJU PROJEKATA: Otvoren put ka realizaciji strateškog projekta Co-working Pula

Projekt će predstavljati iskorak u razvoju poduzetničke infrastrukture i jačanju poduzetničkog okruženja u Urbanom području Pula, s obzirom da se radi o atraktivnoj lokaciji i inovativnim sadržajima za poduzetnike, naglasio je Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije

Na sjednici u Puli Vlada Republike Hrvatske udovoljila je želji Grada Pule i darovala mu nekretninu bivše trgovine Mehanike nasuprot Pattinaggiju, površine 429 četvorna metra, u svrhu osnivanja poduzetničkog centra “Co-working Pula”. Tržišna vrijednost nekretnine iznosi milijun kuna, a prema ugovoru o darivanju Grad Pula se obvezuje nekretninu privesti namjenu u roku od pet godina.

Osnaživanje poslovnog okruženja

Iako se konstantno isticalo da će se Co-working centar otvoriti u zgradi Stare Mehanike, pa čak je tako pisalo i u popisu želja Grada Pule odaslanog Vladi RH uoči zasjedanja u P uli, riječ je, ipak, o dijelu nekadašnje Mehanike u Marulićevoj ulici.

Iz pulske gradske uprave navode da je darovanjem nekretnine na lokaciji nekadašnje Mehanike Gradu Puli na nedavno održanoj 114. sjednici Vlade Republike Hrvatske u Puli stvoreni su preduvjeti za realizaciju strateškog projekta Co-working Pula – Integrirana rješenja za inovativno i poduzetno Urbano područje Pula, čime je otvoren put za stavljanje u funkciju i uređenje prostora u samom centru grada površine u svrhu osnivanja poduzetničkog centra “CO-working Pula”.

– Drago mi je što je Vlada na ovaj način prepoznala značaj projekta usmjerenog ka osnaživanju poticajnog poslovnog okruženja u Urbanom području Pula, ističe gradonačelnik Boris Miletić, naglasivši da se projekt planira ostvariti putem novog mehanizma za Integrirana teritorijalna ulaganja – ITU u sklopu kojega se može, putem bespovratnih EU sredstva, financirati do 85 posto investicije.

Projekt CO-working Pula jedan je od projekata svrstanih u Strategiju Urbanog područja Pula, odnosno jedan od apsolutnih prioriteta za uspješnu provedbu ITU mehanizma na Urbanom području Pula, za razvoj poduzetništva i grada Pule u cjelini.

– Strateški projekt Co-working Pula osmišljen je na inicijativu Istarske razvojne agencije u suradnji s Gradom Pula te udrugom Alumni Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i udrugom mladih ZUM. Predstavljat će iskorak u razvoju poduzetničke infrastrukture i jačanju poduzetničkog okruženja u Urbanom području Pula, s obzirom da se radi o atraktivnoj lokaciji i inovativnim sadržajima za poduzetnike, naglasio je Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije.

Akademija poduzetništva i mentori

U srednjoročnom razdoblju planira se da usluge prostora u Co-working centru koristi 30-40 poduzetnika te slobodnih profesionalaca. Suradnjom partnera u Urbanom području Pula u razvoju su, osim obnove i prenamjene infrastrukture, i budući programi podrške za korisnike poput Akademije poduzetništva i ciljanih obrazovnih programa. Zatim, planira se uspostava mreže mentora i vezanih mentorskih programa podrške, e-usluge za korisnike kao i poticanje razvoja digitalnog gospodarstva, organizacija konferencija i slično.

Ove se aktivnosti osmišljavaju vodeći se primjerima dobre prakse u Europi i šire, a projekt je trenutno u fazi aktivne pripreme projektne dokumentacije za apliciranje za dodjelu sredstava putem ITU mehanizma, u suradnji svih partnera u Urbanom području Pula. Projekt Co-workinga financirat će se kroz dva specifična cilja 6e2 – Obnova brownfield lokacija i 3a2 – Omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva. Projekt obuhvaća rekonstrukciju i revitalizaciji brownfield lokacija, odnosno područja, zemljišta, nekretnina ili građevina, koje su neadekvatno korištene, zapuštene ili napuštene.

Projekt vrijedan 16 milijuna kuna

Projekt Co-working centra vrijedan je više od 16 milijuna kuna, a za cilj ima stvaranje inovativnog poduzetničkog okruženja u Urbanom području Pula kroz uspostavu i opremanje te razvoj coworking i colearning prostora te uspostavu i razvoj vezane akademije poduzetništva i obrazovnih modela te mentorskih programa s ciljem poticanja stvaranja novih ideja i poduzeća kao i pružanja sustavne podrške u razvoju poslovanja i izlasku na tržište novoosnovanih poduzeća.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest