Predstavljene aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana srca i Svjetskog dana hodanja

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije  održana je konferencija za novinare na kojoj je sudjelovala  zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, koordinatorica Savjetovališta za pravilnu prehranu ZZJZ IŽ Olga Dabović Rac te predstavnica Udruge kineziologa Pula Jasna Vekić.

Doktor Aleksandar Stojanović pozdravio je prisutne i ukratko predstavio ozbiljnost kardiovaskularnih bolesti koje su u Istarskoj županiji visoko na ljestvici po stupnju smrtnosti, odnosno 50 % umrlih opadaju na bolesti cirkulacijskog sustava.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule, Elena Puh Belci, rekla je da Grad Pula mora biti podrška u ovakvim prilikama kada podaci pokazuju ozbiljnost problema i potrebu za informiranje građana o prevenciji bolesti koje nam zbog ubrzanog načina života prijete. Naglasila je kako će se na Lungomare dodatno urediti staza Vjeverica s vanjskom sportskom opremom kako bi se građanima pružila mogućnost aktivnog provođenja slobodnog vremena. Dodala je kako je projekt „ Đir po Puli“  uspješno prošao administrativnu kontrolu i u fazi je evaluacijete će dodatno upotpuniti promociju zdravlja i navedenih aktivnosti.   S ciljem osviješćivanja građana pozivala je sve da  se prikuljuče aktivnostima koje Grad Pula, Zavod za javno zdravstvo IŽ i Udurga kineziologa Pula provode, naročito rekreativce i osobe koje nisu uključene redovno u fizičke aktivnosti.

Olga Dabović Rac naglasila je kako je moto obilježavanja Svjetskog dana srca i Svjetskog dana hodanja „Moje srce, tvoje srce“ te naglasila kako i mali pomaci u prehrani, aktivnostima i životu puno doprinose poboljšanju zdravlja. Istaknula je da posebni izazov kod ovih akcija predstavljaju radno aktivne osobe srednje dobi koje rade, slabo se kreću, još uvijek se dobro osjećaju te se nekontroliraju se na vrijeme.

Ispred Udruge kineziologa Pule sve je srdačno pozdravila Jasna Vekić koja je pozvala građane da dođu u nedjelju u 10 i 30 sati na Trg Kralja Tomislava na Verudi i propiješače stazu na Lungomare, stazu „Vjeverica,“ te osjete pripadnost, snagu i ispunjene koje hodanje prirodom u zajedništvu pruža.

Udurga kinezioologa svake će nedjelje u 10 i 30 zajedno s građanima krenut s Trga Kralja Tomislava u pješačenje stazom Lungomare, stoga su svi pozvani da se pridruže ovom projektu koji zdravlje znači.

Pin It on Pinterest