U sklopu projekta ECO-NautiNet istarske tvrtke sudjelovale su na studijskom putovanju u Grčkoj i Italiji

U organizaciji HGK – Županijske komore Pula, koja je jedan od partnera u projektu ECO-NautiNet, istarske tvrtke sudjelovale su na studijskom putovanju u Grčkoj i Italiji od 14. do 25. rujna. Riječ je o studijskom posjetu uspješnijim klasterima i poslovnim subjektima koji djeluju u sklopu klastera u gradovima Piraeus i Ravenna, a čije su aktivnosti povezane s nautičkim sektorom. Naime, cilj projekta Eco-NautiNet je poboljšati konkurentnost i inovativnost malih i srednjih tvrtki u nautičkom sektoru stvaranjem inovativnog modela poslovne mreže (svojevrsne web platforme) između tvrtki, sveučilišta i istraživača.

U grčkom gradu Piraeus sudionici su posjetili klastere Blue Growth i Strategis ICT radi upoznavanja s aktivnostima koje provode u području nautičkog sektora, koje uz umrežavanje uključuju i provođenje edukacija i primjenu najnovijih informatičkih rješenja. Posebna podrška pruža se poduzetnicima početnicima, a zaštita okoliša i održivi razvoj važan su segment djelovanja. Predstavnici klastera predstavili su konkretne aktivnosti i koristi koje proizlaze iz umrežavanja za same korisnike.

U Italiji sudionici su se upoznali s radom Laboratorija za materijale i njihovu primjenu u nautičkom sektoru tzv. Tecnopolo Nautica, koji je jedan od članova tamošnjeg klastera. Riječ je o instituciji koja nudi resurse i usluge za sudionike klastera i to u području primjenjenih istraživanja za simulaciju i dizajn visokotehnoloških sustava.

Sudionici studijskog putovanja istaknuli su kako im je upoznavanje s aktivnostima i postignutim rezultatima za korisnike koje provode poslovni  subjekti u Grčkoj i Italiji,  vrlo korisno, te kako bi mnoge od takvih aktivnosti trebale zaživjeti i u Istarskoj županiji.

Glavni nositelj projekta ECO-Nautinet je Gospodarska komora Achaia iz Grčke, dok preostalih šest partnera dolazi iz Albanije, Italije, Slovenije te Hrvatske, iz koje dolazi troje partnera. Projekt se provodi u sklopu Program transnacionalne suradnje INTERREG V-B Jadransko-jonski 2014.-2020., odnosno Programa međuregionalne suradnje INTERREG Adrion, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II). Ukupna vrijednost projekta je gotovo 970 tisuća eura.

Pin It on Pinterest