AKCIJA UZ SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA: Građani trebaju biti prva karika u spašavanju života

Danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60 do 80 posto slučajeva svjedoci srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje žrtve povećava se za dva do četiri puta, kaže Sršan Jerkovića.

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u nedjelju, 14. listopada, na pulskoj tržnici, od 10 do 13 sati organizira podučavanje iz osnovnog održavanja života, ne bi li građani shvatili kako je lako naučiti oživljavanje i biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba te tako povećati šansu preživljavanja za tri do četiri puta.

Osnovni ciljevi ove javno-zdravstvene akcije su promicanje važnosti ranog oživljavanja, edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja s i bez AVD uređaja te povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora, doznajemo od Sršana Jerkovića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Tijekom ove akcije Zavod za hitnu medicinu Istarske županije predstavit će projekt uključivanja volontera u rad hitne službe, prvi takav projekt u Hrvatskoj, uz besplatnu mobilnu aplikaciju Staying Alive, razvijenu i prilagođenu u suradnji s francuskom fondacijom AEDMAP lifesaving solutions.

Inače, Europski dan oživljavanja utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i održava se 16. listopada svake godine. Ove godine to postaje Svjetski dan oživljavanja te će se 16. listopada prvi put obilježiti globalnom akcijom “Svjetski dan oživljavanja” na inicijativu Europskog vijeća za reanimatologiju, kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta.

– U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja, mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60 do 80 posto slučajeva svjedoci srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje i potpuni neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se za dva do četiri puta, naglašava ravnatelj Jerković.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest