Pojačane aktivnosti u prometu do kraja godine

Policija će tijekom listopada, studenog i prosinca 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja, nedjelja/ponedjeljak), ali i u ostatku tjedna, poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje ”četiri glavne ubojice u prometu”.

Od 1. siječnja do 10. listopada, na području Policijske uprave istarske dogodilo se 18 prometnih nesreća s poginulim osobama, jedna prometna nesreća više nego u istom razdoblju 2017. godine, kada se dogodilo 17 prometnih nesreća. U prometnim nesrećama poginulo je 19 osoba, dvije osobe više nego u istom razdoblju 2017. godine, kada je poginulo 17 osoba.

U prometnim nesrećama poginulo je šest pješaka, šest vozača osobnih automobila, tri putnika u vozilu, dva vozača motocikla, jedan vozač bicikla i jedan vozač teretnog automobila. U sedam prometnih nesreća greška vozače je bila brzine, a u šest prometnih nesreća sudionici bili pod utjecajem alkohola. Najviše prometnih nesreća s poginulim osobama dogodilo se subotom, i to šest nesreća. Iz podataka o prometnim nesrećama razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama.

S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom listopada, studenog i prosinca 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda, ali i u ostatku tjedna, poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene  na sprečavanje i sankcioniranje ”četiri glavne ubojice u prometu”: prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, – nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece), nepropisne uporabe mobitela te  druge teške prekršaje koji uzrokuju najteže prometne  nesreće.

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Savjeti sudionicima u prometu:

  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • prilikom vožnje u kolonama, držite dovoljan razmak između vozila,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecan,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • pješaci preko obilježenih pješačkih prijelaza prelazite pažljivo, nakon što se prije stupanja na kolnik (obilježeni pješački prijelaz) uvjerite da to možete učiniti na siguran način,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću.

Pin It on Pinterest