Vlada je obećanje dala prije mjesec dana: Nova pulska bolnica još čeka državna jamstva ZA KREDIT HBOR-a

Prošlog tjedna bio sam s ravnateljicom bolnice dr. Irenom Hrstić u Ministarstvu zdravstva i uvjerio sam se da je 90 posto posla za izdavanje jamstva pripremljeno. Silna tijela iz triju ministarstava te Ured za zakonodavstvo moraju dati suglasnost. Spisi su bili spremni za upućivanje Vladi, na kojoj sjednici će se o tome odlučivati nemamo informaciju, ali očekujemo da to bude uskoro, rekao nam je Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća pulske bolnice.

Hrvatska Vlada, najavljivano je za njenog posjeta Istri, trebala je još na svom pulskom zasjedanju 16. rujna odobriti jamstvo na kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak, za drugih 300 milijuna kuna kreditnog zaduživanja države i Istarske županije za izgradnju nove pulske bolnice. Tako je barem tada izjavio istarski župan Valter Flego, povezujući jamstvo Vlade s nastavkom radova na najvažnijem istarskom gradilištu. Nešto manje optimističan za radnog posjeta pulskoj bolnici sredinom rujna bio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, obećavši da će se jamstvo naći na dnevnom redu “sljedeće, ako ne, onda neke od narednih sjednica Vlade”.

Nema spomena

Od pulske 114. sjednice Vlada je do danas zasjedala još četiri puta, posljednji put upravo ovog četvrtka, i što se tiče Istre, na dnevnom redu našle su se suglasnosti za, recimo, zaduživanje Općine Barban kod HBOR-a te Općine Medulin kod jedne poslovne banke, ali nema spomena Opće bolnice u Puli. Iz Ministarstva nismo dočekali odgovore gdje je zapelo s izdavanjem jamstva.

– Upravo radi toga prošlog sam tjedna s ravnateljicom bolnice dr. Irenom Hrstić bio u Ministarstvu zdravstva i uvjerio sam se da je 90 posto posla za izdavanje jamstva pripremljeno. Silna tijela iz triju ministarstava te Ured za zakonodavstvo moraju dati suglasnost. Spisi su bili spremni za upućivanje Vladi, na kojoj sjednici će se o tome odlučivati nemamo informaciju, ali očekujemo da to bude uskoro, rekao nam je Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Pula, što je potvrdila ravnateljica Hrstić.

Završetak bolnice, zadnje su najave, očekuje se krajem 2019. ili u prvoj polovici 2020. godine. Prvih 300 milijuna kuna kredita, podignutih u jednoj poslovnoj banci, već je pri kraju, a jamstvo Vlade koje se čeka odnosi se na drugi, jednako visok kredit odobren kod HBOR-a. Kredit je već imao jamstvo države, ali je u međuvremenu ispregovarana niža kamatna stopa pa se jamac mora ponovno obvezati za nove, nešto izmijenjene kreditne uvjete. Za izgradnju i opremanje bolnice u Puli, podsjetimo, država i Istarska županija kreditno se zadužuju za ukupno 600 milijuna kuna, što će vraćati u omjeru 75 prema 25 posto. Već sada Županija zajedno s istarskim gradovima i općinama pokriva nemale interkalarne kamate koje se plaćaju za razdoblje do iskorištenja kreditnih sredstava. Nakon spomenutog radnog sastanka u Puli napomenuto je da, s obzirom na pad kamatnih stopa, investicija neće bitno porasti, niti ugroziti proračune ni države ni lokalne samouprave.

Drandić uvjerava da sporost državne birokracije ne ugrožava ritam izgradnje nove bolnice u Puli. “Imamo još novca za premostiti ovaj period. Nadam se da ćemo dočekati novi kredit prije nego što potrošimo postojeći. Izmijenili smo kompletne uvjete kredita, srećom, na puno bolje. Daleko su povoljniji od ranijih za koje je bila odrađena sva procedura, ali čim se mijenja jedan od uvjeta, a mi smo promijenili razinu kamate, potrebno je izdati novo jamstvo. S HBOR-om je prvotno bila ugovorena kamata od 3,5, a sada je 2,5 posto godišnje, fiksna u kunama. Povoljnije uvjete dobili smo i kod poslovne banke, gdje je kamata snižena s 5,4 na trenutno 2,2 posto, s time da je promjenjiva, vezana uz Euribor”, pojašnjava Drandić.

Na dugi rok

Prema podacima iz Ravnateljstva bolnice, rok otplate kredita HBOR-a je 18 godina, bez počeka, uz 0,2 posto jednokratne naknade za obradu kredita i bez naknade za rezervaciju kredita. Prvom kreditnom linijom od 300 milijuna kuna izgrađeno je novo bolničko parkiralište i trafostanica, adaptirana portirnica i zgrada dijagnostike, dovršeno 80 posto građevinskih radova u objema novogradnjama, pomoćnim građevinama i prometnicama te je nabavljena medicinska oprema u vrijednosti gotovo 44,229 milijuna kuna s PDV-om, navode iz bolnice.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest