SENZACIONALNO OTKRIĆE PULSKIH ARHEOLOGA Kod Herkulovih vrata pronađeni dvostruki gradski bedemi

Već je probni iskop pokazao te duple bedeme, a kada smo išli dalje, vidjeli smo da se protežu u širini od gotovo tri metra, točnije 2,8 metara. Pronalazak je tim zanimljiviji zbog činjenice da su bedemi povezani s najstarijim gradskim vratima, Herkulovim, koja datiraju iz samih početaka osnivanja rimske kolonije Pole od 46. do 45. godine prije Krista.

Već nekoliko godina traju radovi u samoj zgradi Arheološkog muzeja Istre, što je trenutno najveća investicija Ministarstva kulture u Hrvatskoj, ali i oko same zgrade. Zbog značajnih nalaza, zagrijani arheolozi otvaraju nova istraživačka polja, a upravo zadnje u nizu, odmah iznad Herculovih vrata na ulazu u Circolo, iznjedrilo je senzacionalno otkriće. Pronađeni su dupli gradski bedemi.

– Posljednja arheološka istraživanja započeli smo na površini istočno od zgrade AMI-ja prema Zajednici Talijana, odnosno Circolu. I tu smo, u neposrednoj blizini antičkih bedema, na potezu između Herkulovih i Dvojnih vrata s unutarnje strane naišli na duplicirane bedeme, rekla nam je voditeljica istraživanja Silvana Petešić.

U planu je da se upravo duž gradskih zidina uredi šetnica jednom kada preuređena zgrada muzeja bude otvorena, s tim da bi se na postojećem bedemu digla ograda nešto viša od metra, a šetnica bi se protezala oko zgrade AMI-ja. Sami zidovi ne bi se otkopavali, već bi se parterno označili u smjeru protezanja.

– Već je probni iskop pokazao te duple bedeme, a kada smo išli dalje, vidjeli smo da se protežu u širini od gotovo tri metra, točnije 2,8 metara. Pronalazak je tim zanimljiviji zbog činjenice da su bedemi povezani s najstarijim gradskim vratima, Herkulovim, koja datiraju iz samih početaka osnivanja rimske kolonije Pole od 46. do 45. godine prije Krista. U kasnoj antici bedemi se pojačavaju i ovaj dupli bedem dobiva vanjski plašt u ovom dijelu širok metar i pol. Međutim, ta širina nije svugdje jednaka jer je plašt bliže Circolu deblji, a prema Dvojnim vratima uži. Dakle, u ovom su dijelu gradski bedemi bili deblji od četiri metra, kaže Peteši. Ističe da će se ovaj otvoreni dio istražiti, ali se istraživanja neće širiti u pravcu Dvojnih vrata, već će taj dio istražiti uz pomoć sondiranja.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest