Obilježen Dan kravate u Puli

U Domu hrvatskih branitelja u Puli danas je svečano obilježen svjetski i hrvatski Dan kravate na kojemu su uz svoje profesore sudjelovali i učenici triju srednjih škola Gimnazije, Škole primijenjenih umjetnost i dizajna, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, osnovnih škola Centar i Monte Zaro te suradnici ustanove Academia Cravatica.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci kazala je kako Grad Pula već 15 godina okuplja najmlađe kako bi zajedno obilježili dan kravate koji predstavlja i ponos i nacionalni identitet Republike Hrvatske. “Ove smo godine odlučili proširiti obilježavanje Dana kravate i pristupiti svim građanima kako bi proširili osjećaj zajedništva, pa će tako oko postolja odnosno spomenika slavnih ljudi iz hrvatske povijesti poput Nikole Tesle i Matka Laginje biti prigodno zavezane kravate.” – kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Profesorica pulske Gimnazije Elizabeta Pavlović srdačno je pozdravila zamjenicu gradonačelnika Elenu Puh Belci, ravnatelje i profesore prisutnih škola te njihove učenike koji su pripremili i zanimljiv zabavno-obrazovni program o kravati. “Dan kravate obilježavamo u sjećanje na 18. listopada 2003. kada su građani Pule zajedno zavezali divovsku kravatu oko naše Arene te pritom stvorili fotografiju koju je vidjelo više od milijardu ljudi.” – kazala je profesorica Elizabeta Pavlović.

Nakon zabavno-obrazovnog programa o kravati prezentiran je i kratki video uradak učenika Lipe (Škole za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam) Mile Ledinski i Marka Cuccurina pod mentorstvom školske knjižničarke Željke Kondić Dabo. Na kraju program otvorena je i zanimljiva izložbe radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna koja sadrži desetak tkanih unikatnih kravata, desetak plakata s temom kravate i crteže uzoraka za kravate.

Od svoje prvotne upotrebe kao ukrasni materijal hrvatskih vojnika u sastavu jedinice Crabatten (njemački za Hrvate) u 30-godišnjem ratu u 17. stoljeću, kravata je u suvremenom svijetu postala neizostavni modni detalj muškaraca iz cijeloga svijeta, ali i jedan od najvažnijih simbola koji se i imenom poistovjećuje s Hrvatima, a koji je danas nakon slavne fotografije iz 2003. izravno povezan s pulskim amfiteatrom.

Pin It on Pinterest