KONFERENCIJA GLASA ISTRE “TURIZAM DANAS I SUTRA” Koja je granica (i cijena) razvoja turizma?

Utjecaj turizma na lokalno stanovništvo i okoliš najveći je problem s kojima se Istra suočava. Predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba je još prošle godine, prije početka turističke sezone, nagovijestio da hrvatski turizam ulazi u opasnu fazu. “Nekoliko mjeseci kasnije svjedočili smo preopterećenosti velikog broja lokalnih domaćih infrastruktura, posebno u Istri. Posljedice su bile očigledne – od čistoće vanjskih površina, nedostatka prostora za parkiranje, do nemogućnosti davanja kvalitetne usluge gostima”, rekao je Žgomba.

Dovode li novi projekti i nove goste te koje su granice razvoja, pitanja su na koja će odgovor pokušati dati sudionici konferencije “Turizam danas i sutra”, koju organizira Glas Istre uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, a održat će se danas u porečkom hotelu Diamant. U želji da se što više približimo održivom turizmu kao odrednici koja na ekološki i domicilnom stanovništvu prihvatljiv način pristupa razvoju, konferencija obuhvaća dva tematska bloka, odnosno panel rasprave.

Listu uzvanika predvodi ministar turizma Gari Capelli, a sudjelovat će i župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Valerio Drandić, načelnik Medulina Goran Buić, direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije Ingrid Paljar, predsjednik Uprave agencije Uniline Boris Žgomba, član Uprave hotelske kuće Plava Laguna Ronald Korotaj, državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban te turistički konzultant Branko Bogunović iz tvrtke HD Consulting Zagreb.

Utjecaj turizma na lokalno stanovništvo i okoliš najveći je problem s kojima se Istra kao najturističkija regija u zemlji suočava. O tome je govorio predsjednik Uprave Unilinea i Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, koji je još prošle godine, prije početka turističke sezone, nagovijestio da hrvatski turizam ulazi u opasnu fazu.

“Nekoliko mjeseci kasnije svjedočili smo preopterećenosti velikog broja lokalnih domaćih destinacijskih infrastruktura, posebno u Istri, prouzročenom prekomjernim brojem gostiju. Posljedice su bile očigledne – od čistoće vanjskih površina, nedostatka prostora za parkiranje, do nemogućnosti davanja kvalitetne usluge gostima uslijed pomanjkanja stručne radne snage”, rekao je Žgomba.

Ravnoteža sustava

S tom se tvrdnjom, uoči konferencije, složio i pulski gradonačelnik Boris Miletić, rekavši kako sve veći dolazak gostiju utječe na infrastrukturu najvećeg istarskog grada. Rješenje je, navodi Miletić, u gradskim i svim povezanim službama koje planiraju i realiziraju projekte imajući na umu ne samo postojeće, nego i buduće potrebe grada i njegovog daljnjeg razvoja, naglasivši kako Pula već ulaže u infrastrukturu koja će lokalnom stanovništvu tijekom ljetnih mjeseci omogućiti visoku razinu kvalitete života.

“Naime, bez kvalitetne infrastrukture nemoguće je računati na bilo kakav napredak i nove investicije, a time i na rast standarda i nova radna mjesta. Dobar primjer je promet gdje smo samo u posljednjih nekoliko godina proširili zaobilaznicu do Medulinske ulice, izgradili “novu” pulsku obilaznicu od stancije Peličeti do Prematurske ceste, izgradili veliki kružni tok u Šijani i tako dalje. Ukupno je u promet uloženo više od 120 milijuna kuna. Ali tu ne stajemo. Zajedno s Hrvatskim cestama radimo na izgradnji ceste s četiri trake od Velog Vrha do aerodroma. Bez svega toga ne bi danas mogli ostvarivati rezultate koje imamo i računati na budući razvoj. Primjera takvog strateškog, dugoročnog planiranja imamo puno, od izgradnje kanalizacije, plinofikacije, plaža, nabave novih autobusa…”, kazao je Miletić.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest