ZLATKO DALIĆ U NOVIGRADU: Roditelji tjeraju djecu u nogomet jer vide u tome priliku da zgrnu novac

Nogometni je put jako težak i rijetki su oni koji postaju vrhunski igrači. Zato djeca moraju sama izabrati taj put. I drugo, škola je najvažnija. Velika je greška onih roditelja koji ispišu djecu iz škole zbog nogometa i potom ih upisuju u neke privatne škole. Tako rade invalide, rekao je Dalić.

Kako spojiti izbornika “vatrenih” Zlatka Dalića, istarske trenere i nogometni turnir igrača do 16 godina? Lako, najbolje su to jučer pokazali u Novigradu. Istarski nogometni treneri i djelatnici uživali su u neformalnom druženju s izbornikom nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatkom Dalićem, a povod okupljanja bila je panel rasprava na temu “Kako mali postaju veliki”, upriličena u konferencijskoj dvorani Maestral novigradskog hotela Aminess Maestral. Sve povezano s odigravanjem 3. izdanja međunarodnog nogometnog turnira “Istria Youth Cup 2018.” za igrače do 16 godina, što se održava u Novigradu i okolici.

Osim Zlatka Dalića svoje su mišljenje o problemima rada u omladinskom pogonu kluba i preranim odlascima igrača izvan Hrvatske iznijeli i Ives Čakarun kao direktor turnira, Jiri Plišek, češki trener i direktor akademije Slavije Prag te Dino Julardžija, trener kadeta Dinama.

Otkrio Džeku

Krenulo se od samog dolaska djeteta u svijet nogometa.

– Najvažnije je da dijete želi igrati. Danas roditelji tjeraju djecu da idu igrati nogomet jer u tome vide priliku da zgrnu novac. Međutim, ne ide to preko noći. Nogometni je put jako težak i rijetki su oni koji postaju vrhunski igrači. Zato djeca moraju sama izabrati taj put. I drugo, škola je najvažnija. Velika je greška onih roditelja koji ispišu djecu iz škole zbog nogometa i potom ih upisuju u neke privatne škole. Tako rade invalide, jer ako dijete ne uspije u nogometu, razočara se i dođe do problema. Treba ići u školu da se nauči što je bit života, vrlo je jasan bio Zlatko Dalić.

Na njega se nadovezao Jiri Plišek koji je svojevremeno trenirao i sarajevski Željezničar i tamo otkrio Edina Džeku.

– Uzalud sva logistika, najvažnija je ljubav prema nogometu. Ako igrač to nema u srcu, sve pada u vodu. Djeca trebaju uživati u nogometu. Metode je lako naći, ali ljubav je suština svega. Potom i psihologija. Tako prilikom prve selekcije, igrača od 6-7 godina, treba biti vrlo pažljiv. Teško je procijeniti talent u tom godištu. Postoje velike razlike u razvoju igrača, fiziologiji, a tu su i mentalni faktori. Potom mi u Češkoj imamo problem da su treneri mlađih kategorija opterećeni rezultatima i to im je prepreka u radu, rekao je gost iz Češke s kojim se složio trener kadeta Dinama, dodavši kako su veliki problem nezadovoljni roditelji i menadžeri. Roditelji su nezadovoljni ako im sinovi ne igraju, a tu su i menadžeri koji guraju svoje igrače.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest