Na Marleri uništen dio eksplozivnih sredstava pronađenih na Valelungi

Policijski službenici Protueksplozijskog odjela PU istarske danas su na vojnom poligonu Marlera uništili dio eksplozivnih sredstava koji je pronađen tijekom proteklog vikenda na Valelungi.

Naime po dojavi građanina, koji je uočio eksplozivna sredstva, policijski službenici Protueksplozijskog odjela PU istarske odmah su izašli na teren i pregledali pronađena sredstva te su u dogovoru s Gradom Pula,   iz preventivnih i sigurnosnih razloga, privremeno ograničili kretanje na  području Vallelunge 2 do uklanjanja svih sredstava.

Tijekom proteklih dana, policijski su službenici izuzeli 1470 komada raznih eksplozivnih sredstava, koje su danas na vojnom poligonu Marlera uništili. Pozivamo građane da poštuju privremene mjere ograničenja kretanja na području pronalaska eksplozivnih sredstava. Napominjemo da su sredstva pregledale stručne osobe i da je utvrđeno da ne postoji opasnost za građane, odnosno da nema bojazni da će doći do samostalne eksplozije navedenih sredstava.

Također, Policijska uprava istarska podsjeća građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.
Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma.

Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.
Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim.

 

 

 

Pin It on Pinterest