Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić u čast Predragu Luciću na 24. Sa(n)jam knjige u Istri

24. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI OVE GODINE POSVEĆEN PREDRAGU LUCIĆU

Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić glazbeni session u čast Predragu Luciću

Cervtantesov trg: sabrane drame i songovi – premijerno predstavljanje knjige

Predraga Lucića

Ples slobode – izložba Alema Ćurina

Pula, 5. studeni 2018. – Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri posvećujemo pjesniku i prijatelju Predragu Luciću, čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor a da ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa. Kada je Lucić, uz novine koje su obnavljale naš poljuljani svijet pokrenuo biblioteku u kojoj se ne samo u naslovima govorilo o slobodi, stvorio nam je jedinstvenu iluziju da smo nadomak nekoj našoj maloj slobodi. Uz njega smo se, uz Sun Tzu, Bezgaća, Melodije i onaj ljubavni Mjesec nad Splitom, osjećali slobodnima onako kako zasigurno nećemo ni uz koga drugog.

Session za Predraga Lucića

Čuvena Amira Medunjanin, uz svjetski poznatog jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića, pjevat će za svog prijatelja Predraga Lucića na svečanosti otvorenja, dok će ovogodišnji sajam otvoriti nigerijski književnik, nobelovac Wole Soyinka. Nakon ceremonije otvorenja, u intimnoj atmosferi secesijskog salona nekadašnje palače Marine-Kasino, glazbenici će održati i polusatni glazbeni session.

Premijera knjige Cervtantesov trg: sabrane drame i songovi

Na Sa(n)jam knjige u Istri hrvatskoj će se javnosti prvi put predstaviti knjiga Predraga Lucića Cervantesov trg: sabrane drame i songovi u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk. Knjiga sadržava drame „Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad“, „Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih“, „Istarske barufe“, „Cervantesov trg ili Trg robova“, „Kako se kalio Čehov“, „Lisistrata (prolog)“, kao i Lucićeve songove iz predstava „Tri mušketira“ i „Majka Courage i njezina djeca“. Drame su popraćene tekstovima Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martine Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara, koji je ujedno i urednik knjige.

Ples slobode – izložba Alema Ćurina 

Izložba Ples slobode legendarnog novinskog ilustratora i strip-crtača Alema Ćurina bit će otvorena u vrijeme Sajma u Gradskoj galeriji Pula. Postav izložbe kronološki prati autorov opus, s naglaskom na radove koji svojim izričajem i konceptom ilustrativno rastvaraju i kritički valoriziraju društvenu zbilju u nas i u svijetu. Tematski se raspon kreće od novinskih satira objavljenih u Feral Tribuneu i Novostima, preko ilustracija za knjigu Sarajevski Marlboro Miljenka Jergovića, do neprihvaćenih plakata za Splitsko ljeto. No izložit će Alem Ćurin i intimnije, poetičnije ilustracije, poput onih u kojima su glavni likovi Predrag Lucić i Corto Maltese, autorovi simboli „plesa slobode“. Izložbu će pratiti katalog s autorskim osvrtom Borisa Dežulovića.

Danas je objavljen cjelokupni program 24. Sa(n)jam knjige u Istri, pronađite ga na internetskoj stranici Sajma: http://sanjamknjige.hr/hr/2018/raspored/

Pin It on Pinterest