Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, na području Postaje prometne policije Pula-Pola u srijedu, 21. studenoga od 8 do 14 sati, provest će se preventivno-represivna akcija ”Poštivanje obveza vozača prema pješacima i kontrola poštivanja prometnih propisa od strane pješaka”.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine,  na području Postaje prometne policije Pula-Pola dogodile su se 42  prometne nesreće naleta na pješaka, što je 11% više nego u istom razdoblju 2017. godine (38 prometnih nesreća). U navedenim prometnim nesrećama stradalo je 47 pješaka, tri su smrtno stradala, pet ih je teže ozlijeđeno, a 39 lakše. Većina tih prometnih nesreća, odnosno 90% prometnih nesreća dogodilo se uslijed greške vozača.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

Pin It on Pinterest