U 7 sati sirena je ponovo označila početak radnog dana: Radnici Uljanika obustavili štrajk jer su svjesni da bi nastavak ZNAČIO KRAJ BRODOGRADILIŠTA

Štrajkaški odbor ostavlja sebi mogućnost ponovne aktivacije štrajka i prije kraja studenog ako neki događaji ne budu išli u prilog aktualnoj problematici Uljanika i pravu radnika, navodi se u odluci Štrajkaškog odbora, koji je ujedno podsjetio poslodavca kako radnici nemaju dovoljno novca “za prijevoz i marendu“, te kako bi s tim radnicima trebalo pojedinačno pristupiti razgovoru.

Nakon gotovo mjesec dana mirovanja, Uljanikova sirena u utorak točno u sedam sati označit će početak novog radnog dana u pulskom brodogradilištu. Kako je i bilo najavljeno, radnici Uljanika, koji su zbog neisplate plaće za rujan u štrajku još od 20. listopada, u najvećem su broju na jučerašnjim skupovima radnika podržali prijedlog Uprave i štrajkaškog odbora te je uz njihovu suglasnost donesena odluka o privremenoj obustavi štrajka i vraćanju na posao.

“Nakon provedene rasprave, u kojoj su u obzir uzeti nezadovoljstvo brodovlasnika zbog zaustavljanja gradnje njihovih brodova, nepoštovanje ugovorenih rokova i obračuna plaće za studeni te dokazivanje Vladi da radnici svojim radom žele ostvarivati plaću, Štrajkaški odbor donio je odluku po kojoj se od utorka, 20. studenog, štrajk stavlja u mirovanje te se istog dana počinje s radom”, stoji u jučerašnjoj odluci Štrajkaškog odbora.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac rekao je kako se štrajk stavlja u mirovanje do kraja studenoga, nakon čega će se ta odluka preispitati, a na nove poteze će, kako je rekao, sigurno utjecati realizacija isplate plaća za rujan i listopad, kao i prihvaćanje programa restrukturiranja od strane Vlade.

“Štrajkaški odbor ostavlja sebi mogućnost ponovne aktivacije štrajka i prije kraja studenog ako neki događaji ne budu išli u prilog aktualnoj problematici Uljanika i pravu radnika”, navodi se u odluci Štrajkaškog odbora, koji je ujedno podsjetio poslodavca kako radnici nemaju dovoljno novca “za prijevoz i marendu“, te kako bi s tim radnicima trebalo pojedinačno pristupiti razgovoru i tražiti izlazak iz ove situacije.

Štrajkaški odbor također upozorava da su u radnika “izražene velike emocije” te bi, kako navode u odluci, “vodeći kadar trebao pripaziti na pristup radnicima kod dodjeljivanja posla i dogovora o odrađivanju istog”.

Izvući se radom

“Naravno da su ljudi nezadovoljni minimalcem kojeg su dobili, a neki nisu dobili nažalost ni to i naravno da su s pravom zbog toga ljuti. Ja sve njih shvaćam, ali isto tako znam da bi nastavak štrajka značio siguran kraj Uljanika i zbog toga smo se odlučili na ovaj potez. Naglašavam da naša odluka ne znači i definitivan prekid štrajka, već isključivo njegovo mirovanje do kraja mjeseca”, ponovio je Cerovac, dodajući kako su radnici Uljanika na skupovima radnika pokazali da su i sami svjesni da bi insistiranjem na nastavku štrajka zapravo sami sebi dodatno smanjili i tu preostalu šansu za opstanak.

Istaknuvši kako su članovi Uprave izvijestili u ponedjeljak radnike da će tijekom dana koncepcija novog programa restrukturiranja biti konačno poslana Vladi i mjerodavnom ministarstvu, Cerovac je rekao kako se, nažalost, tijekom skupa radnika od Uprave nije moglo čuti “kada će radnicima biti isplaćena puna plaća za rujan te plaća za listopad”.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest