Od 23. do 25. studenog u porečkoj dvorani Žatika: POČINJE SAJAM RIBARSTVA JEDINSTVEN U REPUBLICI HRVATSKOJ

Svečano otvorenje sajma Crofish održat će se u petak 23. studenog u 11 sati ispred dvorane Žatika u Poreču. Na sajmu će sudjelovati 92 izlagača, koji skupa zastupaju više od 280 poznatih svjetskih brendova, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Švedske i Španjolske.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i direktor sajma Robert Momić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan te njegov pomoćnik Graciano Prekalj i tajnik Udruženja obrtnika Poreč Robert Velenik predstavili su jučer ovogodišnje izdanje sajma Crofish. Dvanaesti međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvalkulture, sportskog ribolova i sportova na vodi, Crofish 2018. održat će se na površini od 2 800 četvornih metara unutarnjeg izložbenog prostora u dvorani Žatika i 1.000 kvadrata vanjskog izložbenog prostora ispred dvorane i na prostoru na gradskoj rivi.

Sajam sportova na vodi

Svečano otvorenje sajma Crofish održat će se u petak 23. studenog u 11 sati ispred dvorane Žatika u Poreču.

Kako je rečeno, riječ je o značajnoj sajamskoj manifestaciji u Istarskoj županiji te je jedini događaj s navedenom tematikom u Republici Hrvatskoj. Na sajmu će sudjelovati 92 izlagača, koji skupa zastupaju više od 280 poznatih svjetskih brendova, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Švedske i Španjolske. Svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva, kompletnu opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu. Praćenjem trendova i potreba tržišta, ponuda sajma biti će obogaćena programom iz segmenta sportova na vodi.

Cilj je sajma da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova, a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Sajam također ima za cilj jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnju ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribara, navedeno je na konferenciji za novinare.

Važni poslovni susreti

– S velikim zadovoljstvom smo već treću godinu zaredom u našoj sportskoj dvorani Žatika domaćini najvećem sajmu ribarstva i ribarske opreme u Hrvatskoj – Crofishu. Crofish je, uvjeren sam, odlično mjesto za sve one koji žele biti upućeni u najnovija događanja u ribarskom svijetu, opremu, ponudu, ali, najvažnije od svega je da je Crofish postao mjesto važnih susreta o onome što je svima koji su u ribarskom poslu i najvažnije – suradnja, sklapanje poslova, rješavanje tekućih problema. Tome će sigurno pomoći i gosti iz talijanske vlade koji će se susresti s našim ministarstvom tijekom sajma. Crofish ove godine nudi stepenicu više i siguran sam da će Poreč još jednom dokazati da je u organizacijskom smislu grad kao stvoren za brojne tipove manifestacija, rekao je tijekom predstavljanja gradonačelnik Peršurić.

Program izlaganja obuhvaća opremu za marikuluturu i akvakulturu, lance, mreže, vreće, kaveze, robote za čišćenje mreža, spremnike, svježu i konzerviranu ribu, raznu opremu i ambalažu za pakiranje i transport ribe, školjke, opremu za obradu, preradu i pripremu školjkaša, opremu za amatere i profesionalce, plovila, brodske i vanbrodske motore, ulja i maziva, proizvodnju i popravak brodske opreme, rezervne dijelove za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike… Cjelokupni ribarski sektor održat će sastanke s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Uprave ribarstva, te će biti uključeni u stručna događanja, kao i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima. Sudjelovat će i različiti klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz RH i susjednih zemalja koji će predstaviti razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova. Značaju ovog sajma zasigurno će dodatno doprinijeti stručna popratna događanja poput specijaliziranih predavanja, okruglih stolova, kao i ostale aktivnosti koje približavaju proizvode ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu.

Cooking show, kup, regata…

U sklopu manifestacije održat će se svakodnevni Cooking show program. Svakodnevne namirnice lokalnog uzgoja spojene sa sezonskim ribama i morskim plodovima obogatiti će gastro ponudu sajma te će biti dostupne za degustaciju. Subota će biti popraćena zanimljivim natjecanjem i predstavljanjem kulinarskih vještina LAGUR-a sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana.

Prvi puta će se ugostiti i plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sa školskim jedrenjakom “Kraljica mora”, Ministarstva obrane RH s ratnim brodom “Hrvatska Kostajnica” i Ministarstva unutarnjih poslova te ribarske brodove. Svim zainteresiranim posjetiteljima bit će omogućena besplatna razgledavanja kako bi upoznali cjelokupni sektora pomorstva. Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenu od 10 do 16 sati.

Ove godine gostovat će i hrvatski ronilačko – edukativni projekt “Pogled u plavo” koji će postavljanjem 10-metarskog grijanog bazena u grijanom šatoru pružiti jedinstvenu priliku svim ljubiteljima mora, ronjenja i ribolova. Tijekom tri dana trajanja sajma, naime, bit će omogućeno besplatno zaroniti i upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja pod punom ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja. Svi koji zarone, na unutarnjim stranicama bazena moći će razgledavati slike poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marijana Radovića. Besplatna probna ronjenja biti će moguća od petka 23. studenog od 12 do 19 sati te 24. i 25. studenog od 10 do 19 sati. Na sajmu će se prezentirati i važnost bavljenja sportom koji spaja i ljubav prema moru.

Međunarodno natjecanje u kojem će sudjelovati atraktivna i poznata imena iz svijeta podvodnog ribolova, aktualni i bivši reprezentativci, održat će se u subotu pod nazivom Kup Istre u podvodnom ribolovu s natjecateljima iz Hrvatske, Slovenije, Italije, San Marina, Crne Gore i Srbije.

Održat će se i dvodnevna međunarodna jedriličarska Regata Crofish klase optimist za uzrast do 12. godina koja će upriličiti prekrasne prizore jedrilica u uvali Peškera u subotu i nedjelju. Predviđeno je šest jedrenja, dok je start prvog jedrenja predviđen u 10 sati u subotu. Ove će se godine za vrijeme trajanja sajma u Tarskoj vali, ukoliko bude ribe, obavljati eksperimentalni ribolov u znanstvene svrhe – Tradicionalni izlov ribe u Tarskoj vali.

Besplatni Crofish vlakić i ulaz na sajam

Novitet od ove godine je i Crofish vlakić koji će besplatno prometovati na relaciji gradska riva – dvorana Žatika u vremenu od 10 do 16 sati sva tri dana trajanja sajma. Ulaz na sajam kao i na stručna događanja besplatan je za sve posjetitelje. Radno vrijeme sajma za posjetitelje je u petak 23. studenog od 11 do 19 sati, u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

 

Pin It on Pinterest