Predavanje Miroslava Bertoše: Kako Hrvatsku “pripojiti” Istri

Javno predavanje Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku “pripojiti” Istri professora emmeritusa Miroslava Bertoše, održati će se  23. studenoga 2018. (petak) u 13 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića.

Predavanjem će se obilježiti pedeseta obljetnica objavljivanja Knjige o Istri (1968. – 2018.), a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.

Knjiga o Istri nastala je prema zamisli istaknutoga hrvatskog intelektualca Tone Peruška kojega je prerana smrt spriječila u realizaciji publikacije. Ona je stoga objavljena kao suautorsko djelo, jer su svojim tekstovima Peruškov nacrt dopunili Miroslav Bertoša, Josip Bratulić, Zvane Črnja, Etore Poropat, Jelka Radauš-Ribarić, Josip Roglić, Ive Rudan, Petar Strčić, Ante Šonje, Viktor Vitolović i Slavko Zlatić.

Već navedeni popis suradnika, redom eminentnih znanstvenika i intelektualaca, neizostavnih pri osvrtu na noviju kulturnu povijest istarskog prostora, ukazuje na važnost ovoga izdanja.

Premda su navedeni suradnici u knjigu utisnuli svoj autorski pečat, ona je koncepcijski ostala utemeljena na Peruškovoj jasno oblikovanoj ideji o cjelovitom prikazu istarske povijesne sudbine i potrebi Nastave o zavičaju, predmeta što ga je uveo na tadašnjoj pulskoj Pedagoškoj akademiji, napisavši i skriptu istoga naslova.

Svoj je poriv, uostalom, precizno definirao sam Peruško: Razbiti taj osjećaj izoliranosti i ukloniti osjećaj nacionalne manje vrijednosti, pomoći tom “čovjeku na raskršću” znanjem koje će postati uvjerenjem, to je, eto, politički zadatak Nastave o zavičaju.

Promišljeni izdavački i intelektualni pothvat, Knjiga o Istri i nakon pola stoljeća predstavlja jednu od temeljnih publikacija objavljenih nakon priključenja Istre Hrvatskoj.

Predavanje Miroslava Bertoše prilika je da se njen značaj još jednom istakne.

Pin It on Pinterest