Razvojem informatičke platforme do boljeg razvoja tertenog prometa u Istarskoj županiji

U sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli 4. i 5. prosinca 2018. godine održali su se sastanak partnerai konferencija o multimodalnom prijevozutereta u sklopu projekta TRANSPOGOOD – Transport of Goods Platform.

Projekt TRANSPOGOOD vrijedan je 8,8 milijuna kuna, a za cilj ima poticati multimodalnosti integrirani pristup u razvoju kanala i pametnih mreža u transportu roba u prekograničnom području Italije i Hrvatske, istaknuo jedirektor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti.

Sabatti je dodatno pojasnio kako IDA putem ovog EU projekta ulaže u razvoj zajedničke informatičke platforme, koja je preduvjet za bolji razvoj teretnog prometa u Istarskoj županiji te poticanje poslovanja malih i srednjih poduzeća u navedenom sektoru.

Također, dr.sc. Boris Sabatti ističe kako je platforma koja će se iznjedriti ovim projektom ključ u optimizaciji spoja pomorskog i cestovnog teretnog prometa u prekograničnom području Hrvatske i Italije.

Istarska razvojna agencija, kao domaćin međunarodne konferencije, ugostila je istaknute stručnjake iz područjamultimodalnog prijevoza.

Goruće pitanje konferencije bilo je kako organizirati multimodalni prijevoz na načinda se maksimalno iskoriste njegovi benefiti, a da se pritom umanje negativne posljedice utjecaja na okoliš.

Obol u tom kontekstu dali su i znanstvenici sa Sveučilišta u Trstu i Padovi, raspravljajući o novim trendovima održive mobilnosti i glavnim tokovima transporta na području Hrvatske i italije.

Projekt TRANSPOGOOD odobren je za financiranje u sklopu programa teritorijalne suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska. IDA-in budžet u sklopu projektaiznosi 151.690,00 eura pri čemu Europska unija sufinancira 85% iznosa.

Nositelj projekta je KIP – Klaster intermodalnog prijevoza iz Rijeke. Uz Istarsku razvojnu agenciju, ostali partneri u projektu jesu: Consorzio Formazione Logistica Intermodale – CFLI (Venecija), Unione Regionale delle Camere di Commercio I.A.A. del Veneto – Unioncamere del Veneto (Venecija), Agenzia di Sviluppo, Azienda Speciale della Camera di Commercio di Chietti (Chieti), Elevate Trading & Consulting (Trst), Lučka uprava Zadar (Zadar) te Lučka uprava Ploče (Ploče).

 

 

Pin It on Pinterest