Predstavljen županijski projekt XIIxII 2019 naziva Istra zavičaj / Terra natia / Homeland

U Društvenom domu “Josip Daus”, u Cerovlju, danas je predstavljen županijski projekt XIIxII 2019, ovogodišnje izdanje naziva Istra zavičaj / Terra natia / Homeland  kojem su prisustvovali mnogobrojni učenici, profesori, ravnatelji, mentori srednjih i osnovnih škola Istre. 

Nazočne je pozdravio načelnik Općine Cerovlje Emil Daus koji nije krio zadovoljstvo ugošćavanjem učenika, profesora, mentora i uvaženih gostiju u renoviranom prostoru, koji je obnovljen županijskim sredstvima.

Zamjenica župana Valtera Flega Giuseppina Rajko, u ime istarskog župana čestitala je svim sudionicima na realizaciji ovog iznimnog projekta.

Idejni začetnik projekta, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, podsjetio je na 12.-tu obljetnicu izlaženja izdanja.

„Projekt XIIxII nastao je s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, kako bi osnažili status mladih autora, pružili im odskočnu dasku, izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo. Osnovna svrha projekta, promocija je mladih likovnih i glazbenih stvaratelja, koji na zadane teme prikazuju identitet zavičaja i baštinu Istre na inovativan način. U projektu je do ove godine sudjelovalo preko 650 glazbenika i 170 likovnjaka. Likovni radovi doniraju su Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a nosači zvuka radio postajama.“, naglasio je Torbica.

Izbornik glazbenog dijela izdanja Noel Šuran, odabrao je za nosač zvuka učenike glazbenike koji se bave sviranjem na tradicijskom instrumentu. Ustvrdio je da je budućnost tradicijske glazbe pored ovakvih glazbenika, profesora i mentora osigurana.

Izbornica likovnog dijela izdanja Bojana Ćustić Juraga izrazila je žaljenje što godina nema barem devetnaest mjeseci koliko je projekta bilo predstavljeno na 2. Festivalu zavičajnosti srednjih škola Istarske županije.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Leonard Rojnić iz Barabana, nositelj titule europskog i svjetskog juniorskog prvaka u sviranju dijatonske harmonike i Mihael Glavaš iz Bičići izvođenjem balona na mihu.

Kalendar i CD, pored navedenog, služi i kao protokolarni poklon Istarske županije povodom novogodišnjih blagdana čime se istarska kultura promovira i van granica Hrvatske. Na taj je način projekt, izdanje XII x II postao prepoznatljiv kulturni proizvod Istarske županije.

Materijalidostupni na linku http://www.istra-istria.hr/index.php?id=5626

Pin It on Pinterest