ULJANIK RASKINUO STRATEŠKO PARTNERTSVO S KERMAS ENERGIJOM Danka Končara, traže se novi potencijalni ulagači

Nešto prije 13 sati završena je zajednička sjednica Uprave i Nadzorni odbor Uljanik Grupe na kojoj je donesena odluku o raskidu postojećeg strateškog partnerstva s Kermas energijom Danka Končara, te ponovnom pokretanju proces traženja i slanja poziva ozbiljnim i financijski „potentnim“ investitorima spremnim u proces restrukturiranja pulskog brodogradilišta uložiti između 200 i 300 milijuna eura, odnosno iznos jednak onom koji će uložiti država.

Nakon sjednice iz Uljanika su i službeno priopćili kako je donesena odluka o stavljanju izvan snage odluke o odabiru strateškog partnera Uljanika d.d. od 28.03.2018. godine. “Nastavno na tu odluku, donesena je i odluka o otvaranju novog postupka odabira strateškog partnera Uljanika d.d.

Sukladno navedenim odlukama ovim putem pozivaju se svi zainteresirani ulagači za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju Uljanika sukladno odlukama Izvanredne glavne skupštine od 16.02.2018. i Redovne glavne skupštine od 16.10.2018. Za potencijalne strateške partnere otvorit će se data room o čemu će se izvijestiti investicijska javnost.”, stoji u pripćenju iz Uljanika. Raskid dogovorene poslovne suradnje s Končarom rezultat je sinoćnjeg sastanka članova Uprave Uljanika s ministrom Darkom Horvatom na kojem je očito postalo jasno da ni zadnji program restrukturiranja koji su dostavili prije petnaestak dana nema šanse napustiti zgradu ministarstva i stići do Bruxellesa. Državi je neprihvatljivo bilo da strateški partner u restrukturiranju sudjeluje bez značajnog vlastitog financijskog doprinosa, a Končar je u više navrata ponovio da on nije taj koji je spreman u Uljanik uložiti više od 24 milijuna eura s koliko je u restrukturiranju trebao dokapitalizirati kompaniju. S obzirom da su i ministar Horvat i Končar ostali čvrsto ukopani na svojim pozicijama Upravi i NO Uljanika nije preostalo ništa drugo nego da se raskidom ugovorenog strateškog parnera s Končarom skinu i zadnju prepreku da ostali potencijalni ulagači s kojima Horvat mjesecima licitira konačno „izađu na svjetlu“ i pokažu koliko su priče o njihovom interesu stajale na ozbiljnim temeljima, a koliko poslužile samo zgodan povod trošenju vremena na putu Uljanika prema stečaju.

Ti ozbiljno zaintereni investitori navodno su ukrajinska Smart Grupa i njezin vlasnik Vadim Novinski koji bi, kako se ovih dana sve češće spomnje u medijima, u tu priču trebao ući zajedno s jutros „otpisanim“ Dankom Končarom, te samoborski DIV Tomislava Debeljaka koji bi ponudu pripremio u partnerstvu s talijanskim Fincantierijem. Doduše nije baš najjasnije kakve se ponude očekuju kad je iznos koji država očekuje od strateškog partnera da bi ona sama sudjelovala u restrukturiranju poznat, te bi vjerojatno i bez nekog temeljitog dubinskog snimanja svaki ozbiljan poduzetnik trebao znati je li spreman uložiti u brodogradnju toliki novac ili ne. No možda se Uljaniku doista dogodi blagdansko čudo pa pronađe svog Djeda mraza koji će u vreći u Pulu donijeti tražene novce, ali ako i ovaj zadnji pokušaj da se brodogradilište dočepa restrukturiranja propadne jedini preostali put bit će onaj do stečaja. Horvat je, doznajemo, Upravi obećao da će država učiniti sve da spriječi da se takav scenarij u 3.maju i Uljani Grupi, zbog blokade računa i „po sili zakona“, dogodi prije okončanja procesa traženja novog strateškog partnera u koji se kreće. No nakon što je već tisuću puta javno ponovio „da su državi vezane ruke“ pitanje je koliko je prostora za takvu pomoć realno ostalo, a još veće pitanje je gdje su u tim planovima radnici, odnosno postoji li plan kako njih zadržati u brodogradilištu do izbora novog strateškog partnera i evenualnog ulaska u proces restrukturiranja?

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest