KRISTINA I NADA, PODUZETNE PULJANKE Imaju konzultantsku tvrtku, organiziraju koncerte i vjenčanja, savjetuju mlade

Tridesetogodišnje Nada Katić i Kristina Rabar ističu da im je na početku, kao i svima, bilo teško, a radile su uglavnom manje poslove jer treba proći određeni vremenski period da bi se stekle reference i povjerenje klijenata.

Mlade i poduzetne Puljanke, 30-godišnje Nada Katić i Kristina Rabar svoju su poslovnu karijeru započele još kao studentice na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković. Osnivačice su konzultantske tvrtke za pisanje i realizaciju projekata financiranih iz nacionalnih i EU fondova Optimus Consulting. Uz to, vode Udrugu mladih i alumna FET-a Pula, kroz koju održavaju edukacije osposobljavanja mladih za ulazak u svijet poduzetništva, a sudjelovale su i u izradi lokalnog i regionalnog programa za mlade. Uz to, Katić je predsjednica Savjeta mladih Grada Pule, kojeg čini mladež u dobi od 15 do 29 godina

Kako ističu, nastoje prenijeti mladima znanje koje je i njima bilo potrebno na samom početku ulaska u poduzetništvo. Njih dvije bile su među prvim korisnicama SPIN-a, studentskog poduzetničkog inkubatora FET-a.

“Naš početak obilježila je nagrada koju smo dobile nakon što smo sudjelovale u edukaciji za pisanje EU projekata. Dobile smo na korištenje opremljeni ured jer je naš projekt bio najbolji”, kaže Kristina Rabar te dodaje kako je SPIN izvrstan upravo zbog mogućnosti koje im je pružio.

“Dobile smo ured, mentora, marketinški smo bile potpomognute, a novinski članci su nam doveli klijente i praktički nismo morale trošiti novce na oglašavanje”, ističe Rabar.

Socijalne vještine

Na početku im je, kažu, kao i svima, bilo teško, a radile su uglavnom manje poslove jer treba proći određeni vremenski period da bi se stekle reference i povjerenje klijenata s obzirom na to da već postoje slične firme na tržištu.

“S tvrtkom trenutno radimo dva projekta i to sa Zavodom za hitnu medicinu u Istarskoj i Primorsko-granskoj županiji. Preko udruge s Gradom Pula radimo na provedbi projekta SOS, a provodimo i edukacije za mlade kako bismo ih potakle na poduzetništvo, te jačale njihove socijalne vještine. U to smo uključile sve srednje škole u Istri, a od ove godine uključili smo i rad sa studentima. Trenutno čekamo rezultate jednog projekta s koji se bavi migracijama mladih”, kazuju nam Rabar i Katić.

U planu im je, u vezi migracija, napraviti radionice po cijeloj Hrvatskoj. Pritom bi se provela znanstvena istraživanja na temu zašto mladi iseljavaju.

“Mladi iseljavaju i želimo ispitati zašto se to događa. U Istri se možda ta razlika ne osjeti, ali u Hrvatskoj generalno da. Planiramo napraviti istraživanje o tome što je potrebno napraviti putem javnih politika da se svi ljudi, ne samo mladi, zadrže u Hrvatskoj”, ističu Katić i Rabar.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest