Plaže ostaju otvorene za sve građane

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule usvojena je Odluka o donošenju Srednjeročnog (trogodišnjeg) plana davanja koncesija za razdoblje 2019. – 2021. te Odluka o donošenju Plana davanja koncesija za 2019. godinu. Riječ je o planovima čije je donošenje zakonska obaveza Grada Pule prema Zakonu o koncesijama, a njihovo usvajanje ne predstavlja obavezu davanja plaža u koncesiju već samo mogućnost davanja koncesija na predloženim lokacijama bez mogućnosti zatvaranja plaža ili njihove naplate. Stoga plaže i dalje ostaju otvorene za sve građane i posjetitelje Pule.

 „Prostornim planovima Grada Pule zabranjeno je bilo kakvo ograđivanje plaža pa će, kao što su bile i do sada, pulske plaže biti dostupne svim posjetiteljima i u budućnosti. Ovim planovima tek se stvaraju pretpostavke temeljem kojih će Gradsko vijeće u budućnosti raspravljati i donositi odluke o mogućem davanju koncesija. Ovo nije nikakva novina jer identične planove i odluke usvajamo od 2015. godine i to jednoglasno ili uz svega nekoliko suzdržanih glasova. Dakle, ovim se odlukama plaže ne daju u koncesiju jer se za koncesiju tek trebaju javiti zainteresirani koncesionari kojih trenutačno nema. Nakon što potencijalni koncesionar i pokaže interes, provest će se savjetovanje s javnošću o načinu i uvjetima koncesije u kojima sigurno neće biti ograđivanja plaža“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.  

U raspravi koja je prethodila donošenju odluka svoje su kritike i viđenja odluke iznijeli vijećnik Danijel Ferić u ime kluba SDP-HSU-SDSS-HSLS, Mirko Jurkić u ime kluba HDZ-a i Valter Boljunčić u ime kluba IDS-HNS-ISU-Zeleni.

Vijećnici su usvojili i Odluku o visini paušalnog poreza budući je prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak obveza predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave da do 31. siječnja donese odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu. Kako bi se zadržalo postojeće stanje i kako se ne bi povećalo porezno opterećenje građana koji ostvaruju dohodak od iznajmljivanja, predložena je i usvojena Odluka o visini paušalnog poreza u dosadašnjim iznosima, odnosno u iznosu od 300,00 kuna.

Jednoglasno su usvojeni prijedlozi za dodjelu gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima koja će se tradicionalno uručiti na svečanoj sjednici 5. svibnja. Nagrada Grada Pule dodijelit će se akademskom slikaru i profesoru Fulviu Juričiću za izniman doprinos likovnom stvaralaštvu kojim je obogatio kulturu grada Pule, odgajajući brojne generacije mladih kreativaca uvodeći ih u svijet umjetnosti, čime je dao značajan doprinos razvitku i ugledu grada Pule. Grb Grada Pule dodijelit će se arhitektu Brunu Juričiću za izniman uspjeh autorskog projekta za izgradnju impresivnog hotela u sklopu hotelskog kompleksa u Kini, na međunarodnom natječaju 2018. godine, čime postaje protagonist hrvatske arhitektonske scene u svijetu. Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije pripast će Povelja Grada Pule dok će nagradu Počasni građanin posthumno dobiti glazbenik Oliver Dragojević i profesorica Irena Zavrl.

Vijećnička pitanja

Vijećnička pitanja otvorio je vijećnik Petar Ćurić (HDZ) koji je gradonačelnika upitao o načinu kontrole poštivanja uvjeta koncesija te razmišlja li Grad kako pomoći potrebitim Uljanikovcima. Gradonačelnik Boris Miletić odgovorio je kako je pitanje koncesija i koncesijskih odobrenja određeno zakonom i uredbom koje donosi Sabor i nadležno ministarstvo. „Uredbom su jasno propisani načini, naknade i uvjeti davanja koncesijskih odobrenja i ona se kontroliraju ne samo od strane komunalnog redarstva, već i Lučke kapetanije. Još ću jednom jasno ponoviti da će plaže biti i dalje otvorene za građane isto kao što su danas i nema nikakvog govora o bilo kakvoj naplati plaže za građane“, kazao je gradonačelnik koji je za Uljanik dodao kako se nada da će nova uprava u suradnji s ministarstvom pronaći kvalitetnog strateškog partnera te da će u Puli zadržati brodogradnja.

 Na upit Gordane Čakić (Živi zid) o tome kada će se ograda oko Muzila maknuti, gradonačelnik je odgovorio kako vlasnik najvećeg dijela Muzila država. „Volio bih da Pula i njezini građani imaju koristi od Muzila, ali trenutačno to nije tako. Muzil propada, pa mogu samo još jednom ponoviti da država ne upravlja dobro svojom imovinom“, odgovorio je gradonačelnik Miletić.

Valter Boljunčić (IDS-HNS-ISU-Zeleni) upitao je ravnateljicu Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula o proslavi 70. obljetnice od prve predstave na hrvatskom jeziku. Ravnateljica Gordana Jeromela Kaić naglasila je kako je obljetnica obilježena kazališnom predstavom kojom je naglasak stavljen upravo na kazališnu umjetnost. Dodala je kako kazalište ove godine slavi niz obljetnica poput 165. godina od osnivanja kazališta i 30 godina od njezine obnove, a ove godine se obilježava i obljetnica rođenja Antonia Smareglie što će se u kazalištu dostojno i obilježiti.

O prometnom režimu u Ulici Castopola upitao je vijećnik Mirko Jurkić (HDZ) na što je pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić kazao kako se prometnica ne može proširiti zbog postojećih ograničenja u prostoru dok je gradonačelnik dodao kako život u samom centru ima niz prednosti, ali i ograničenja koja se ne mogu izbjeći.

Vijećnik Roberto Fabris (SDP-HSU-SDSS-HSLS) upitao je o situaciji na području Vallelunge na kojoj su pronađena zaostala, potencijalno opasna sredstava vojnog porijekla, gradonačelnik je odgovorio kako je Grad Pula promptno reagirao i u cilju zaštite ljudi i imovine, poduzeo potrebne radnje i osigurao zaštitare na tom području o čemu sad brine Lučka uprava, a samo uklanjanje provodi se u suradnji s Policijskom upravom Istarskom.

O interesu i posjeti Gradskim bazenima upitala je vijećnica Gattoni Stepanov (IDS-HNS-ISU-Zeleni) na što je direktor Pula Sporta Ivan Glušac odgovorio kako među građanima vlada velik interes, bazen je iznimno dobro posjećen, a termini građana i klubova koji u njemu treniraju se uspješno usklađuju.

Vijećnica je upitala i o planovima obnove Dječjeg kreativnog centra na što je direktor Castruma Pula Aleksandar Matić odgovorio kako je zgrada u vlasništvu Grada Pule namijenjena djeci i kao takva bila je prihvatljiv prijavitelj na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za obnovu  javnih zgrada koje se financiraju iz EU fondova. „Za energetsku obnovu osigurano 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a obzirom da je želja osim energetske obnove dodatno podići kvalitetu boravka i korištenja zgrade, objedinjena je projekta dokumentacija te se u ožujku očekuje raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova“, zaključio je Matić.

Pin It on Pinterest