KEY Q: KLJUČ KVALITETE ISTARSKE GASTRONOMIJE

VALORIZACIJA LOKALNIH PROIZVODA PUTEM KREATIVNIH RADIONICA POZNATIH HRVATSKIH CHEFOVA

U didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre, provode se edukacijsko – kuharske radionice kojima je svrha kontinuirana edukacija ljudskih potencijala ugostiteljsko –  turističkog sektora. Uspješno je provedeno šest ciklusa radionica u periodu od 2015. godine do danas, koja sveukupno broje 1088 kuhara, ugostitelja i hotelijera u 102 kuharske radionice.

Uz podršku Istarske županije te uz suradnju s partnerima projekta, tijekom veljače, ožujka i travnja, u didaktičkoj kuhinji održavat će se proljetni ciklus edukacijsko – kuharskih radionica 2019. godine. Nakon uspješne 2018. godine, prepune raznovrsnih kuharskih tema, koje su polučile odlične rezultate, u ovogodišnjem proljetnom ciklusu najveći naglasak stavljen je upravo na valorizaciju lokalnih proizvoda putem kreativne gastronomije.

Proljetni ciklus započinje slastičarskom radionicom na temu deserta s lokalnim karakterom Maestra Choccolatiera Roberta Perića. Tema radionice se nadovezuje na ulogu Edukacijskog gastronomskog centra Istre u valorizaciji lokalnih proizvoda, a pripremani i prezentirani deserti mogu postati smjer i ideja polaznicima u kreiranju vlastitih deserta i pripremi karte slastica. Polaznici će imati priliku surađivati s chefom Robertom i na slastičarskoj radionici pripreme torti za restoraterstvo i hotelijerstvo.

Potencijal istarskog pršuta kao namirnice koja daje upečatljiv karakter jelima jako je velik, međutim nedovoljno iskorišten. Upravo iz tog razloga, chef Robert Perić vodit će radionicu na kojoj će se predstaviti korištenje istarskog pršuta kao kuharske namirnice na inovativan način.

U proljetnom ciklusu će se održati radionica na temu sljubljivanja hrane i vina pod vodstvom chefa i vlasnika restorana „Pergola“, Fabrizia Vežnavera, te sommeliera, trostrukog prvaka Hrvatske, Filipa Savića. Radi se o novom konceptu radionice koji ima za cilj educirati polaznike o sinergijskom učinku jela i vina, a namijenjena je ujedno kuharima i konobarima.

Jedan od ciljeva kontinuirane edukacije turističko – ugostiteljskog sektora jest da se putem edukacijsko – kuharskih radionica želi naglasiti važnost poznavanja pripremljenih jela, suradnja kuhara i konobara kao i vrhunska prezentacija jela.

Novost u proljetnom ciklusu jest poznata istarska kultna chefica Marina Gaši, koja danas spada među najbolje hrvatske kuharice. U suradnji s Davorom, voditeljem zajedničkog restorana „Marina“, chefica Marina pozabavit će se pravilnom pripremom i prezentacijom kreativnih jela na bazi ribljih i morskih plodovima.

Dugogodišnji predavač i važna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra Istre, chef David Skoko održat će radionicu na temu iskorištavanja sezonske plave ribe u kreativnim jelima. U suradnji s Ilijom Bunčićem, sommelierom 3 stupnja, na radionici će se osim pripreme jela prezentirati način serviranja vrhunskih jela gostima s posebnim naglaskom na komunikaciju s gostom i prenošenje „doživljaja“ koje jelo ispunjava. Oštrige i pedoći iz Limskog kanala predstavljaju važan proizvod za dodatnu gastronomsku eksploataciju te je upravo to tema druge kuharske radionice chefa Davida.

Na dvodnevnoj radionici, chef konzultant Marijo Čepek prezentirat će cjeloviti „management“ u kuhinji s glavnim ciljem pripreme namirnica za sezonu i upoznavanja

polaznika s kvalitetnom bazom namirnica za kreiranje jela visoke kvalitete. Kreativna jela s roštilja bit će tema njegove druge kuharske radionice.

Nositelj dvije Michelinove zvjezdice te vlasnik restorana Agli Amici dal 1887, chef Emanuele Scarello prikazat će razne načine korištenja lokalnih ekoloških proizvoda Istre te njihovo pretvaranje u vrhunska jela. Chef Emanuele pridaje veliku pažnju svojim kreacijama jer svoje kuhanje i ponudu vlastitog restorana bazira na povezanosti s teritorijem te sezonskim lokalnim namirnicama.

Chef Hrvoje Zirojević, poznat po svojoj sposobnosti oživljavanja različitih kultura na tanjuru, kao nastavak na prošlogodišnje gostovanje, vodit će radionicu na temu novih ribljih jela. Upravo chefu Hrvoju pripasti će čast zatvaranja proljetnog ciklusa, gdje će polaznicima pokazati svoje vrhunske vještine u pripremi originalnih ribljih jela.

Edukacijsko gastronomski centar Istre, djeluje u sklopu AZRRI Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., koji za glavni cilj ima stvoriti platformu za valorizaciju istarske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre.

Od samog osnutka Edukacijsko gastronomskog centra Istre bilježi se stalna potreba za naprednom edukacijom, iz čega proizlazi zaključak kako kontinuirana edukacija kuhara, ugostitelja i hotelijera pridonosi valorizaciji lokalnih proizvoda te prepoznatljivosti istarske gastronomije.

Pin It on Pinterest