Tehnički i tehnološki najsuvremenija ustanova u regiji: Pulska bolnica u nove će se zgrade PRESELITI VEĆ OVOG LJETA

Nije upitan dovršetak građevinskih radova, već nabava nove opreme, prvenstveno za operacijske sale, jer bez preseljenja kompletne kirurgije nema selidbe ni stacionarnih pacijenata iz Mornaričke bolnice. Osim s lokacije na Verudi, u novoj višekatnici trebali bi se smjestiti i svi odjeli iz zgrade ginekologije.

Početkom turističke sezone, ako se sve poklopi, ili najkasnije nakon sezone, sve bi djelatnosti pulske Opće bolnice trebale biti preseljene u nove zgrade, najavljeno je iz ravnateljstva bolnice na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj upravo pred novom višekatnicom. Nije upitan dovršetak građevinskih radova, već nabava nove opreme, prvenstveno za operacijske sale jer bez preseljenja kompletne kirurgije nema selidbe ni stacionarnih pacijenata iz Mornaričke bolnice. Osim s lokacije na Verudi, u novoj višekatnici trebali bi se smjestiti i svi odjeli iz zgrade ginekologije. Dakle, pred ljeto ili najesen trebale bi se isprazniti Mornarička bolnica i zgrada ginekologije, čime može početi njihova obnova; prva je namijenjena širenju Sveučilišta Jurja Dobrile, druga ostaje bolnici.

Opravdano kašnjenje

– Ulazimo u petu godinu gradnje. Planirana je bila izgradnja u tri godine, ali razlozi kašnjenja su, rekla bih, opravdani. Možda javnosti izgleda neopravdano, ali rekli smo da želimo imati tehnički i tehnološki najsuvremeniju bolnicu u regiji, a da bismo to postigli morali smo tijekom gradnje ići na izmjene projekta koji je u međuvremenu zastario. Ugovor o početku radova potpisan je 31. prosinca 2014., gradilište je otvoreno 23. siječnja 2015. i u ove tri godine došlo je do tektonskih promjena na tržištu građevinarstva, a nedostatak radnika je također usporio radove. I za kredit HBOR-a čekali smo državno jamstvo, aktivirali smo ga u zadnji trenutak, 29. prosinca prošle godine. Trenutno nemamo nikakvih problema s financiranjem, ali će vrlo vjerojatno trebati pregovarati o dodatnim sredstvima, ne samo radi skupe opreme, već i stoga što su izmjene Zakona o zaštiti od požara postavile nove uvjete. Zadovoljni smo kvalitetom radova, postoje nedostaci, ali se redovno uklanjaju, a imat ćemo i garantni rok za sve popravke, kaže doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica bolnice.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest