OKUD ISTRA – obilježavanje 60. obljetnice

Udruga Organizacija kulturno – umjetničkih djelatnosti „Istra“ (skraćeno OKUD „Istra“) u petak 15.02.2019. slavi 60. godina postojanja.

Tom prigodom će pojedini članovi Udruge biti primljeni i kod gospodina gradonačelnika Borisa Miletića u 11,00 sati.

Udruga „OKUD Istra“ osnovana je 15. veljače 1959. godine te okuplja mladež, ljubitelje glazbe a pogotovo harmonike. Organizira komorno i orkestralno muziciranje te prezentaciju umjetničkih dostignuća u zemlji i inozemstvu. Organizira razne festivale, natjecanja i koncerte, surađuje s drugim ustanovama u gradu, državi te izvan granica Hrvatske, svojim sekcijama doprinosi promicanju i afirmaciji kulturnog identiteta grada Pule i Istarske županije. OKUD “Istra” jedan je od prepoznatljivijih zaštitnih znakova kulturnog amaterizma grada Pule. U 60. godina neprekidnog djelovanja, kroz sekcije i tečajeve pri OKUD-u “Istra” prošlo je na tisuće polaznika.

Omladinsko kulturno-umjetničko društvo „Istra“ osnovano je 15. Veljače 1959. godine u Puli, a sljedbenik je ove udruge današnja Organizacija kulturno-umjetničkih djelatnosti „Istra“ ili skraćeno OKUD Istra. Na osnivačkoj skupštini održanoj 1959. godine u prostorijama Kulturno prosvjetne zajednice (današnja dvorana KUD-a Matko Brajša Rašan) prisustvovala su 32 delegata a inicijativni odbor za osnivanje činili su Karmelo Gaspić, Ljubomir Parlov, Milan Mustač te Dragica Bezuh.

Društvo se osniva s ciljem širenja i razvijanja  kulturno-umjetničke djelatnosti te sa ciljem obogaćivanja društvenog života mladih i građana.

Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je gosp. Milan Mustač koji je tu funkciju obavljao u nekoliko mandata te je  ujedno i najdugovječniji predsjednik društva. Osim Milana Mustača predsjednici OKUD-a „Istra“ još su bili: Zdravko Karčić, Ljubomir Parlov, Miroslav Tatić, Zdenko Osip, Danor Grgorović te sadašnji predsjednik Aleks Nadišić.  

Godinu dana nakon osnivanja OKUD se preselio na današnju adresu u Stankovićevoj ulici, gdje 1961. počinje s radom i Dom mladih na čijem je čelu Zdravko Macura koji je dao veliki doprinos u rješavanju prostornih i financijskih potreba.  Podršku u daljnjem razvoju OKUD-a pružila je Kulturno prosvjetna zajednica na čelu sa Franjom Marinkovićem.

U svojim počecima OKUD „Istra“ nije obuhvaćao samo glazbenu djelatnost već se sastojao od raznih sekcija koje su nastajale sukladno tadašnjim potrebama. Od sekcija osnovane su: folklorna sekcija sa 25 članova pod vodstvom Tomislava Čičeka, a vrlo uspješni voditelji folklorne sekcije bio je Stevo Savić te kasnije Ema Janković. Nakon folklorne sekcije 1959. godine radu se pridružila i dramska sekcija pod uspješnim vodstvom glumca Bože Trakića koji je ujedno i režirao predstave. U dramskoj sekciji se u izvedbama istaknuo i Ljubomir Parlov koji osim što je bio jedan od osnivača društva, bio je prvi tajnik društva te predsjednik pa opet tajnik društva. Iduće godine u studenom 1960. osnovana je sekcija tamburaša koju vodi Josip Šoštar, te se nakon toga osnivaju pionirski pjevački zbor,  ekcija solo pjevača a uz nju djeluju i zbor te zabavni sastav. Nakon toga osnovana je sekcija gitarista čiji su rad obilježili Nenad Cvitanović i Jaroslav Hlušička. Od rujna 1972. u OKUD-u „Istra“ djeluje studio „Boško Buha“ koji je okupljao mlade recitatore i pjesnike. Voditeljica studija Zlata Berović dobiva plaketu grada Pule za uspješan rad, a od 1984. godine nova voditeljica sekcije je Benita Gošev uz koju studio ostvaruje vrlo zapažene nastupe.

Limena glazba u OKUD-u “Istra” radom započinje 1973. godine pod vodstvom Branka Pernića, te kasnije Bogoljuba Zirojevića.

Jedna od najvažnijih sekcija OKUD-a “Istra” je harmonikaška sekcija koja i danas postoji i to od samih početaka.  Harmonikašku sekciju osnovao je Stanko Mihovilić koji ju je uspješno vodio do svoje smrti 1983. godine.

Harmonikaši su uvijek bili organizirani i vođeni kao nositelji kvalitetnog muziciranja a u samom gradu Puli harmonika je izazvala masovni pokret te prodrla u gotovo sve domove. Kroz godine postojanja harmonikaške sekcije posebno su značajna bila gostovanja na međunarodnim manifestacijama kao i koncertne turneje kao npr. gostovanje u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Češkoj te vrlo zapaženi rezultati članova OKUD-a “Istra” na raznim natjecanjima. Uz veliki orkestar u OKUD-u „Istra“ djeluju i orkestri mlađih polaznika koje su kroz vrijeme vodili Zita Babić, Ivica Crnković, Rocco Claudio i Damir Bužleta. Samoinicijativno 30-ak članova pod vodstvom Damira Bužlete 1989. ponovno oživljava rad harmonikaškog orkestra te od onda harmonikaški orkestar nosi ime svojeg osnivača Stanka Mihovilića. Osim harmonikaškog orkestra Stanko Mihovilić, u OKUD-u “Istra” je uspješno djelovao i harmonikaški orkestar “Čvrčak” koji je ostvario brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima.  Harmonikaški orkestar “Čvrčak” su vodili Damir Bužleta, Vinka Burić, Đenana Levak, Rožika Banov te Ana Šterpin Zagoranski.

U OKUD-u “Istra” od 1990. godine ponovno djeluju i glazbeni tečajevi (harmonike, klavira, gitare el. Gitare, keyborda, bubnjava, solo pjevanja) koji danas okupljaju mlađe i starije polaznike; voditelji tečajeva bili su: Damir Bužleta, Marijan Kopčić, Valter Išić, Tatjana Merkl te Aleks Nadišić.

U svojem dugogodišnjem radu OKUD “Istra” je organizator nekoliko važnih manifestacija kao što su Međunarodni susret harmonikaša, Međunarodna ljetna škola harmonike i u novije vrijeme Pula Guitar fest.

Udruzi OKUD “Istra” za rad i postignute uspjehe dodijeljena je Zlatna plaketa Grada Pule 1973. Godine i Nagrada Grada Pule 1998. Godine.

Pin It on Pinterest