Članice HGK – Županijske komore Pula razgovarale s predstavnicima Policijske uprave Istarske o radnim dozvolama

Danas je u HGK – Županijskoj komori Pula održan sastanak na kojem se razgovaralo o zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj.

HGK – ŽK Pula je uključila u svoj program stručne potpore tvrtkama i konzultacije na temu: Kako do radnika. Cilj nam je kroz ovaj ciklus razgovora sagledati problematiku osiguravanja potrebnih radnika s više aspekata, rekao je Damir Sirotić, direktor ŽK Pula otvarajući skup.

Prvi sastanak organiziran je u suradnji s Policijskom upravom Istarskom. Robi Belušić, načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova i Ingrid Cossetto Bolonović, voditeljica Odjela za državljanstvo, statusna pitanja stranaca i azil razgovarali su s predstavnicima istarskih tvrtki o dozvolama i procedurama u zapošljavanju stranaca – državljana trećih država. Pojašnjena je procedura podnošenja/zaprimanja zahtjeva, nadopune zahtjeva, izdavanja dozvola i  prestanka važenja izdanih dozvola, a okupljeni gospodarstvenici iznijeli su dvojbe i ograničenja s kojima se susreću u praksi prilikom ishođenja radnih dozvola.

Kvote za zapošljavanje stranaca u 2019. godini su vrlo izdašne a izmjenama propisa pojednostavljeni su postupci i skraćeni rokovi za izdavanje dozvola, osobito za nova zapošljavanja. Policijska uprava Istarska bilježi znatno povećanje broja zahtjeva za radnim dozvolama za strance posebice u području turizma, građevinarstva i industrije. U 2018. godini broj zaprimljenih zahtjeva činio je gotovo 20 posto svih podnesenih zahtjeva u Hrvatskoj a činjenica da se većina zahtjeva podnosi početkom godine stvara  znatan pritisak na kapacitete službe.

Svi predstavnici tvrtki ocijenili su vrlo pozitivnim ovakav vid razgovora i razmjene informacija s mjerodavnim institucijama te su izrazili interes za sudjelovanjem na sličnim skupovima u HGK – ŽK Pula.

Pin It on Pinterest