Župan Flego: Želimo decentralizaciju Europske unije

Istarski župan Valter Flego jučer i danas sudjeluje na iznimno važnom Summitu lokalnih i regionalnih samouprava, u Bukureštu, koji je okupio više od 600 istaknutih europskih, nacionalnih i lokalnih političara. Riječ je o skupu kojeg svake dvije godine organizira Odbor regija Europske unije kako bi izabrani čelnici iz tijela regionalne i lokalne vlasti raspravljali o glavnim izazovima s kojima se suočava EU. Ovogodišnji, 8. po redu Summit, pod geslom „Obnovimo EUropu“, održava se u ključnom trenutku kada važne odluke oblikuju budućnost Unije, uključujući očekivani izlazak Velike Britanije iz EU-a, izbore za Europski parlament u svibnju  i pregovore o novom dugoročnom proračunu za razdoblje 2021.-2027.

Ocjenjujući trenutnu situaciju u kojoj se nalazi Europska unija, župan Flego drži kako se ona danas nalazi na prekretnici, za što je najočitiji dokaz slučaj Brexita.

„Europa ulazi u novo razdoblje svoje povijesti. Brexit je velika pouka svima, pouka o tome da se EU treba hitno mijenjati i prilagoditi se novim vremenima i izazovima. Samo ujedinjena i snažna Europa može jamčiti napredak, mir, sigurnost i stabilnost na kontinentu. No, kako bi EU to osigurala svojim građanima ona se, prije svega, treba reformirati iznutra“, naglašava župan Flego. Naime, on smatra kako kako se Europa kroz godine udaljila od svojih građana, postala je suviše birokratska, komplicirana i apstraktna. Građanima je temeljna ideja nastanka Unije postala strana i oni gube vjeru u nju. Europa baš iz tog razloga, nastavlja Flego, treba biti po mjeri građana, bliska građanima, a posebno mladima, čije potrebe treba više osluškivati.

„Želimo Europu u kojoj će regije i gradovi imati jaču ulogu u procesu donošenja odluka. Dakle, želimo decentralizaciju Europske unije kako bi se čim više odluka o zakonima i financijama, donosilo „kod kuće“, na razinama najbližim građanima, a manje u Bruxellesu i Strasbourgu. Želimo da građani imaju priliku biti aktivnim sudionicima o definiranju svojih razvojnih prioriteta“, istaknuo je župan koji upravo Summit vidi dobru priliku da se čuje glas europskih regija i gradova.

Sudionici Summita složni su i po pitanju kohezijske politike te smatraju kako je od posebne važnosti u kontekstu planiranja i donošenja novog proračuna Europske unije, za razdoblje od 2020.-2027. godine.

„Kohezijska politika je politika solidarnosti, a osnovna joj je ideja smanjenje razlika između država članica. Stoga, smo se i danas svi skupa oštro usprotivili prijedlogu da se u budućem razdoblju vlastito sufinanciranje za EU projekte s 15% podigne na 30% jer bi to uvelike otežalo mogućnost da neki manje razvijeni gradovi ili regije budu uopće u prilici kandidati svoje projekte“, poručio je župan Flego podsjetivši i kako je prije godinu dana Odbor regija, čiji je član, potpisao Deklaraciju o Savezu za koheziju.

Na Summitu je usvojena deklaracija lokalnih i regionalnih čelnika pod nazivom „Sagradimo EU od temelja s našim regijama i gradovima”. Deklaracija je službeno predana rumunjskom predsjedniku Klausu Iohannisu. Taj apel, u kojem se izražava stajalište regija i gradova, uputit će se čelnicima institucija EU-a te čelnicima država i vlada koji će se okupiti u Sibiuu u Rumunjskoj, 9. svibnja i raspravljati o budućnosti EU-a.

Pin It on Pinterest