Lerotić: Obrazovanje zahtjeva i ulaganje!

PULA – Povodom nedavnih pomaka u reformi obrazovanja, odnosno izglasavanja određenih kurikuluma, predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Lerotić i predsjednica Kluba mladih IDS-a Pule Kristina Rabar danas su u Puli održali konferenciju za medije na temu lošeg stanja obrazovanja u Hrvatskoj. Istaknuli su da je u procesu sudjelovanja kurikularne reforme, struka bila u potpunosti marginalizirana te da je ista ocijenila reformu „niti cjelovitom, niti kurikularnom, a bome niti reformom.“

Klub mladih IDS-a, kazao je Lerotić, želi naglasiti da poražavajuće stanje hrvatskog obrazovnog sustava nije moguće promijeniti pretakanjem ovlasti, kozmetičkim promjenama kurikuluma, promjenama nekih pravilnika ili zakonskih odredbi. – Sve da se radi o kvalitetnoj i cjelovitoj reformi, a vidimo po mišljenju struke da to jednostavno nije slučaj, to neće biti dovoljno!, napomenuo je predsjednik Kluba mladih te je nadodao da svaka promjena u obrazovnom sustavu mora biti popraćena i odgovarajućim ulaganjem.

Osvrnuo se na poražavajuće podatke Eurostata, prema kojima je Hrvatska tek na 20. mjestu u Europi po ulaganju u obrazovanje. – Situacija je još gora ako govorimo o izdvajanjima za znanost i inovacije. Hrvatska je u tom segmentu na samom začelju u cijeloj Europskoj uniji, u društvu s Bugarskom i Rumunjskom! Naime, za znanost, inovacije i nove tehnologije godišnje izdvajamo 0,06 posto BDP-a, istaknuo je Lerotić poručivši da „ništa ne ilustrira bolje od ovog podatka u kakvom je stanju naš obrazovni sustav i koliko nas lažu čelne osobe naše države kad govore o potrebi da se u Hrvatskoj zadrže mladi stručnjaci i visokokvalificirani kadrovi!“

– Naš je stav da Hrvatska mora pod hitno preispitati svoje prioritete. Vrijeme je da počnemo ulagati u obrazovanje, vrijeme je da školujemo mlade za zanimanja budućnosti, bez obzira radi li se o ICT tehnologiji, STEM obrazovanju ili inovacijama. Klub mladih IDS-a smatra da Hrvatska nije osuđena na neuspjeh. Ono što nas drži na dnu su promašene politike, manjak srednjoročne i dugoročne vizije te loše posloženi sustav i prioriteti, kazao je Lerotić dodavši kako dobar primjer tome može biti daleko bolje stanje u Istri.

– I ovdje ima prostora za poboljšanje, ali činjenica je da se u Istri konstantno ulaže u mlade te da se mladima nude nove mogućnosti. Tako Grad Pula samo ove godine trećinu svog proračuna odvaja za obrazovanje, sport i predškolski odgoj, dok će Istarska županija u naredne tri godine uložiti preko 50 milijuna kuna samo u obrazovanje.

Predsjednica Kluba mladih IDS-a Pula Kristina Rabar ukazala je na jedan propust reforme, koji se iz prva čini malim ali ima ozbiljne posljedice kod mladih, posebice na području naše regije.  Naime, kazala je da pravilnik o kriterijima za vrednovanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, donesen od Agencije za znanost i visoko obrazovanje, nije prilagođen europskim standardima, što sprječava naše sugrađane koji su se obrazovali u inozemstvu, primjerice u Trstu, da se zaposle u Hrvatskoj.

– Umjesto da širokih ruku primimo naše mlade ljude koji se žele vratiti u Hrvatsku, mi im zatvaramo vrata zato što je naš obrazovni sustav zastario i nije usklađen s onim u EU, kao i s vrednovanjem stečene kvalifikacije.

Rabar smatra da hitno treba mijenjati pravilnik o kriterijima za vrednovanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija kao i obrazovni sustav u RH.

– Klub mladih IDS-a apelira na resorno ministarstvo ali i na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje da izmjene Kriterije vrednovanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija koji su doneseni u 2008. godini. Za to nisu potrebne nikakve ekspertne skupine, kao ni ideološke bitke oko sadržaja kurikuluma. Potrebna je samo mala doza zdravog razuma i dobre volje!, zaključila je predsjednica Kluba mladih IDS-a Pula.

Pin It on Pinterest