Monte Librić svečano se otvara 8. travnja

Dvanaesti Festival dječje knjige uz dosad najživlju scenografiju

Pula, 4. travnja – Dvanaesti Festival dječje knjige Monte Librić najavljen je na konferenciji za novinare u četvrtak, 4. travnja 2019. u Zajednici Talijana Pula-Circolo. O programu Monte Librića te suradnji s partnerskim institucijama govorili su pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber, predsjednik Zajednice Talijana Pula Fabrizio Radin, selektorica talijanskog programa Liana Diković, glavna organizatorica Monte Librića Doris Blašković, autor ovogodišnje ilustracije Vibor Juhas, urednica kataloga i internetske stranice Petra Lukež, voditeljica prodaje Vlatka Balinčić i voditeljica odnosa s javnošću Iris Mošnja.

Ovogodišnji Monte Librić održat će se od 8. do 14. travnja pod tematskom odrednicom Volim grad / Amo la mia città. Prepoznat kao imaginarno osmo pulsko brdo knjiga za djecu, Festival se predstavlja mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-ilustratorskih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa, koji u svom pristupu i prezentaciji imaju značajnu umjetničku i stručnu dimenziju. Svečano otvorenje održat će se 8. travnja u 11 sati na terasi Zajednice Talijana Pula-Circolo. Ceremoniju otvorenja obilježit će pjesma Volim grad Sedine Cerovac u glazbenom aranžmanu Anice Franjul. Njihovoj izvedbi u glazbeno-scenskoj igri pridružit će se i poznati festivalski lik Baka Librić (Gordana Trajković) te suradnici festivala Jan Franjul, Ornela Oršulić i Iris Mošnja.

Pulski mališani pokazali su kako vole svoj grad kroz akciju Ja sam lice grada / Io sono il volto della città u koju su organizatori Monte Librića uključili gotovo tisuću djece, polaznika pulskih dječjih vrtića. Oni su prema ideji Zdenke Bilušić, umjetnice s Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, oslikali autoportrete na platnenim zastavicama, pokazujući tako najživlje, šareno, veselo, ali i najznačajnije lice grada – ono dječje. Izložba je većim dijelom postavljena podno krošnji pulske šetnice Giardini kao svojevrsni putokaz do Circola, gdje se Festival održava, i gdje će se unutar zidina antičkih Herkulovih vrata postaviti i preostale pulske zastavice, kao i još 250 pristiglih iz Šibenika.  

U izložbeno-prodajnom dijelu Monte Librića bit će izloženo više od 2.000 naslova uz popuste od 10 do 50 %.  Uz pedesetak hrvatskih nakladnika sudjelovat će i talijanski nakladnici čija izdanja distribuira tršćanska knjižara Nero su Bianco. Uglavnom će biti izloženi naslovi  izdavačke grupacije Feltrinelli. Uz naslove namijenjene djeci bit će postavljen i poseban edukativno-didaktički kutak sa stručnim knjigama.    

Dvanaesto izdanje Monte Librića obilježava i izuzetna suradnja sa Zajednicom Talijana Pula, koja je i ove godine suorganizator svih zbivanja. Talijanski program pod nazivom Più che una storia donosi u Pulu značajna imena talijanske književne scene, među kojima su Emanuela Nava, Fabrizio Altieri i Manuela Salvi.  

Okosnicu programskog dijela Festivala čine susreti s autorima. U Pikniku s autorom svoje najnovije naslove predstavit će: Zoran Ferić, Jasna Jasna Žmak, Tanja Konforta, Zdenko Bašić, Peter Škerl, Tatjana Pokrajac-Papucci, Davor Šunk, Aljoša Vuković, Vanda Čižmek, Vlasta Golub, Ivana Francišković Olrom i Mario Šimić.  

Svi programi 12. Monte Librića dotaknut će se i/ili nadovezivati na temu grada, posebno kreativne radionice među kojima se ističu radionice Školske knjige u kojima polaznici razvijaju predčitateljske vještine; studenti s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održat će niz radionica O knjizi i s knjigom. Vibor Juhas, autor ovogodišnje ilustracije, vodit će radionice pod nazivom Gradionica, Adriana Beletić kreativne radionice na engleskom jeziku Cityland: Interactive building, dok će radionice Pulske kartoline voditi Sanja Simeunović Bajec. U programu Più che una storia održat će se radionice Una farfalla a Pola koju vode Piccoli terremoti, Pale solo al mondo pod vodstvom Teatra Naranča te seminar za nastavnike Emozioni scomode e tabù pod vodstvom Manuele Salvi. Ove godine pokrenut je i novi program Priča u šest u sklopu kojeg će Vibor Juhas i Iris Mošnja u dva nastavka održati program Pula u sedam slika nadovezujući se na interaktivnu knjigu Žive razglednice Pule, koju su kreirali, animirali i programirali Vibor Juhas i Manuel Šumberac, a tekst je napisao Miljenko Jergović. Također, predstavlja se hvalevrijedan projekt Coprnice greju – prema istoimenoj slikovnici koju je napisala Ljiljana Rotar, a maštovito oslikali kreativni članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije. Pripovijesti iz slikovnice uprizorit će u obliku dramske igre članovi Dramskog studija INK s voditeljima.

U suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Festival / kinom Valli prikazat će se prvi hrvatski SF film za djecu Moj dida je pao s Marsa, te dva talijanska filma: Gatta Cenerentola i Edhel.   

Svakodnevno će se na terasi Circola od 17 do 18 sati održavati program Tone & Tonka. Čitajući knjige na štulama, uz pjesmu i glazbenu pratnju te pripovijedajući legende o gradu Puli, Sedina Cerovac pokazat će najmlađim čitateljima da se čitati ne mora (samo) u tišini i da čitanje može biti vrlo zabavno i uvijek novi doživljaj koji različite priče povezuje u harmoničnu cjelinu riječi, slike i zvuka.

U Piknikiću – tradicionalnom programu Monte Librića rezerviranom za najmlađe autore i njihova prva literarna djela, ove godine predstavit će se Ines Obradović (rođ. 2010.) i Ivan Obradović (rođ. 2006.) svojim višejezičnim knjigama: Poezije-Poesie-Poetry i Jadranski Arion / Arion Adriatico.

Vikend je na Monte Libriću rezerviran za dvojezičnu kazališnu predstavu Pale sam na svijetu / Pale solo al mondo u produkciji pulskog Teatra Naranča, koji je uprizorio svevremensku priču danskog pisca Jensa Sigsgaarda i za program Librofonia dječjeg orkestra SO DO centra Istra – El Sistema Hrvatska pod ravnanjem dirigenta Petra Matoševića uz čije će se harmonične taktove glazbe Monte Librić pretvoriti u pravu koncertnu pozornicu.

Svake večeri Festivala najmlađi ljubitelji knjige ponovno će moći uz Baku Librić (Gordanu Trajković) i njezine goste uživati u Priči za laku noć ulazeći pomalo u čaroban, izmaštani svijet književnosti i čitanja.

Foto: Tanja Draškić Savić. 

Pin It on Pinterest