Edukacija spasioca o prevenciji kriminaliteta

Odjel prevencije PU istarske nastavio je s provođenjem preventivnih aktivnosti uoči turističke sezone pa je tako jučer, na tečaju za osposobljavanje spasioca u hotelu Pula, održana edukacija polaznika tečaja na temu prevencije kriminaliteta na kupalištima i plažama.

Navedena edukacija osmišljena je kao nacionala preventivna aktivnost, a Odjel prevencije  je provodi već petu godinu za redom, kako bi se polaznici tečaja za osposobljavanje upoznali s rizicima od kriminaliteta na kupalištima, na kojima će nakon položenog tečaja raditi. Inače, tečaj za osposobljavanje spasioca organizira Hrvatski Crveni križ, koji temeljem javne ovlasti koja proizlazi iz Zakona o Hrvatskom Crvenom križu, vodi Službu za spašavanje života na vodi te temeljem međunarodno priznatih standarda provodi tečajeve za osposobljavanje spasioca.

Voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović upoznala je polaznike tečaja s načinima izvršenja kaznenih djela imovinskog kriminaliteta, kriminaliteta na štetu djece i maloljetnika, karakteristikama počinitelja te sigurnosnim ugrozama i načinima postupanja kod uočavanja opasnosti od sumnjivih predmeta. Također ih je pozvala i da se u slučaju sumnjivog ponašanja ne izlažu opasnosti i obavijeste policijske službenike, kojima će dalje prenijeti sve korisne informacije koje su uočili. Zaključno, voditeljica Odjela prevencije je naglasila kako je dobra suradnja s policijom, temelj očuvanja sigurnosti na plažama. 

Pin It on Pinterest