Podrška bošnjačke nacionalne manjine Valteru Flegi na izborima za EU parlament

Flego: Jedino što u Hrvatskoj danas raste jest netrpeljivost, nacionalizam i šovinizam

PULA – „Istra je po načinu života, po pitanju zaštite i unapređenja prava i standarda nacionalnih manjina europska regija visokih civilizacijskih vrijednosti. Stoga nas veseli što će Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH), ogranak Istarske županije i Grada Pule, i bošnjačka nacionalna manjina sa svojim asocijacijama – Buzet, Kršan, Labin, Pula, Raša i Rovinj – na izborima za Europski parlament 26. svibnja podržati IDS-ovog kandidata i nositelja liste broj 12 Valtera Flega“, kazao je Glavni tajnik IDS-a Giovanni Spozna na današnjoj konferenciji za medije u Puli.

Uz Sponzu, konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici SDAH-a, ogranak Grada Pule i Istarske županije s predsjednikom Kemalom Velagićem, brojni predstavnici bošnjačke nacionalne manjine sa svojim asocijacijama na čelu s predstavnikom Muhamedom Muratagićem te nositelj liste Amsterdamske koalicije Valter Flego.

Sponza je istaknuo da „u Istri naš zajednički život nikada nismo i nećemo dovoditi u pitanje. Neovisno o nacionalnoj pripadnosti, vjeri ili bilo kakvom drugom opredjeljenju. Ponosimo se činjenicom da je u Istri većina spremna preuzeti odgovornost da bude zaštitnik i jamac prava svih manjina. No, s druge strane svjedočimo kako danas više opcija pokušava to dovesti u pitanje. Raznorazni radikali, populisti i nacionalisti ugrožavaju teškom mukom stečene vrijednosti kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji, naglasio je Sponza dodavši da je „IDS-u podrška nacionalnih manjina u Istri od posebnog značaja, a Valter Flego kao kandidat za Europski parlament najsnažniji je glas otvorene, tolerantne i europske Hrvatske“.

Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine s bošnjačkim asocijacijama IŽ Muhamed Muratagić kazao je da je „poštivanje multikulturalnosti i raznolikosti u porijeklu, kulturama i običajima prepoznatljiv model funkcioniranja Istre, najnaprednije regije u Hrvatskoj, ne samo gospodarski, već i u pogledu poštivanja ljudskih prava i sloboda“.

– Civilizacijski naprednim gledanjem na status nacionalnih manjina, IDS je omogućio da se Bošnjačka manjina, kao i druge manjine u Istri, osjećaju ravnopravne većinskom i domicilnom stanovništvu, a istovremeno da zadrže i njeguju svoje običaje i kulturu, bez straha od neugodnosti, ksenofobnih reakcija i drugih oblika netolerancije viđenih, nažalost, u ostalim dijelovima Hrvatske, zaključio je Muratagić uz poruku da je „glas za IDS i Valtera Flega izbor najboljih predstavnika manjinske populacije u Istri“.

Nositelj liste Amsterdamske koalicije Valter Flego zahvalio se na značajnoj podršci kazavši „srce mi je zbilja puno jer vidim povjerenje, vidim vjeru da ćemo sve što činimo i gradimo svakodnevno u našoj Istri zajedno nastaviti i sljedećih godina“.

– Bošnjaci su u Istri pronašli svoje ravnopravno mjesto u multikulturalnom društvu te uspješno sačuvali svoju tradiciju, kulturu i običaje. Zajedno Istru gradimo na našim temeljnim vrijednostima antifašizma, rodne i vjerske ravnopravnosti i multietničnosti. To je ono za što bih volio da je prisutno u svakom djelu Hrvatske, kazao je Flego naglasivši da je zato važno biti u Europskom parlamentu, na izvoru zakona, informacija i europskih fondova, kako bi Istra, ali i cijela Hrvatska sutra bile bolje mjesto za život svih koji ovdje žive.

– Jer Hrvatska, nažalost, sve više zaostaje za zemljama članicama EU-a, padaju nam svi ekonomski pokazatelji. Jedino što u Hrvatskoj danas raste jest netrpeljivost, nacionalizam i šovinizam.

Na kraju, kandidat IDS-a za europske izbore 26. svibnja Valter Flego zaključio je da „primjer Istre kao prave europske regije želimo prenijeti na ostatak Hrvatske, jer želimo li od Hrvatske napraviti normalnu, europsku zemlju, odnos prema nacionalnim manjinama pravi je i prvi pokazatelj idemo li u dobrom pravcu, u pravcu budućnosti“.

Pin It on Pinterest