Grad Vodnjan-Dignano otvorio novo suvremeno Reciklažno dvorište vrijedno gotovo 4.250.000 kuna

U subotu, 18. svibnja 2019. godine, je u Vodnjanu, svečano otvoreno novo suvremeno Reciklažno dvorište koje se nalazi u Poslovnoj zoni “Vodnjan sjever”.

Reciklažno dvorište službeno su otvorili Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Klaudio Vitasović i Župan Istarske županija Valter Flego uz nazočnost direktora gradskog komunalnog društva Contrada d.o.o. Guglielma Moscarde.

Otvaranje Reciklažnog dvorišta rezultat je uspješno provedenog projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta Grada Vodnjana“ koji je proveo Grad Vodnjan-Dignano temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a  koji je sklopljen sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te sa Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.247.627,00 kuna, dok vrijednost  dodijeljenih bespovratnih sredstava po navedenom ugovoru iznosi 3.118.319,35 kuna, odnosno 85% vrijednosti projekta.

Rok provedbe projekta je bio 15 mjeseci, a aktivnosti predviđene projektom bile su aktivnosti izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na površini od 2.000m2,  provedba informativno-obrazovnih aktivnosti, odnosno provedba 12 radionica za lokalno stanovništvo, te aktivnosti promidžbe i vidljivosti.

Izvođač radova na predmetnom investicijskom projektu bilo je trgovačko društvo Vladimir Gortan d.d., nadzorni inženjer Studio Kaić, dok je informativno-obrazovne aktivnosti provelo  trgovačko društvo Delfin grupa d.o.o.

Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Klaudio Vitasović u svom je govoru naglasio da se izgradnjom reciklažnog dvorišta osigurava infrastruktura za sakupljanje odvojenog komunalnog otpada, što će dovesti do većeg povećanja stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada. „Provedba ovog projekta će utjecati na zaštitu okoliša na način da će se smanjiti količina otpada na odlagalištima, smanjiti emisija stakleničkih plinova, te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom. Projektom se izgradilo i opremilo Reciklažno dvorište Vodnjan s ciljem unaprjeđenja i poboljšanja sustava gospodarenja otpadom na našem području, dok su se provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti o načinu odvajanja otpada održale radionice za lokalno stanovništvo, umirovljenike i djecu. Ovom investicijom želi se smanjiti količina otpada na divljim odlagalištima, te osvijestiti građane o važnosti zaštite okoliša koju moramo prenijeti na naše najmlađe kako bi sačuvali i zaštitili naš okoliš u kojem svi zajedno živimo.  Posebno se zahvaljujem i svim djelatnicima gradskog komunalnog društva Contrada d.o.o. koji svojim svakodnevnim aktivnostima i sa maksimalnim angažmanom rade na čišćenju, održavanju i uređenju cijele Vodnjanštine“ zaključio je Vitasović.

Župan Istarske županije Valter Flego kazao je kako je Istarska županija ekološki osviještena regija koja svoju strategiju temelji na održivom gospodarenju otpadom i očuvanju prirode kao i provedbi svih pozitivnih propisa i zakonskih regulativa ne samo u Hrvatskoj već i na nivou Europske unije.

„Izuzetno mi je drago da je Grad Vodnjan sagradio svoje reciklažno dvorište koje će zasigurno biti od velike koristi cijeloj lokalnoj zajednici u cilju što efikasnijeg gospodarenja otpadom i zaštite okoliša. Čestitam svima kojima su sudjelovali u izgradnji te pozivam sve građane da koriste usluge ovog suvremenog reciklažnog dvorišta“ rekao je Flego u svom govoru.  

Upravitelj Reciklažnog dvorišta je gradsko komunalno društvo Contrada d.o.o., a upravo je 18. svibnja 2019. Reciklažno dvorište Vodnjan započelo sa radom. Usluga korištenja Reciklažnog dvorišta je besplatna za sve korisnike sa područja Grada Vodnjan-Dignano.

Pin It on Pinterest