Predstavljanje nove gastro priče na Gortanovom brijegu

Tijekom 23. i 24. svibnja 2019. godine, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, na povijesno značajnoj lokaciji, Gortanovom brijegu kraj Pazina, održano je predstavljanje europskih projekata – MEDFEST i KeyQ+, koje provodi AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o.

Za AZRRI, 2019. godina je veoma značajna u vidu europskih projekata koji se nalaze u svojoj završnoj fazi, a koji će polučiti značajne rezultate u promociji i daljnjem razvitku gastronomije u ruralnim krajevima Istre te je tim povodom organizirano dvodnevno događanje na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

U četvrtak, 23. svibnja 2019. u prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre predstavljen je inovativni turističko-gastronomski doživljaj pod nazivom „OD FARME DO STOLA“ u sklopu EU projekta MEDFEST. Svi sudionici su imali priliku upoznati se s gastronomskom baštinom Istre, povodom čega su posjetili farmu autohtonih pasmina, gdje su imali priliku uživo vidjeti Istarsko govedo – boškarina te je gastronomski doživljaj zaključen interaktivnom radionicom pod palicom dvoje vrhunskih chefova Roberta Perića i Davida Skoka.

U prekrasnom ambijentu koji okružuje zgradu Edukacijsko gastronomskog centra Istre, istog dana započeo je KeyQ+ Festival gdje je učenicima ugostiteljsko-turističkih škola Istre održano predavanje o potencijalima ekoloških proizvoda kao temelja za poboljšanje komparativne prednosti Istre u sektoru gastronomije i turizma. Već drugog dana, učenici i ostali posjetitelji imali su priliku degustirati autohtone istarske eko proizvode i povijesna jela koja sežu iz vremena Austrougarske Monarhije, te upoznati se s pričom o utjecaju povijesti Gortanovog brijega na kulturu stola središnje Istre. Nakon što je svečanom inauguracijom KeyQ+ točke, Edukacijski gastronomski centar Istre uvršten na gastronomsko-kulturnu kartu Europe, ovim Festivalom centar se službeno otvorio posjetiteljima iz cijelog svijeta koji žele upoznati i doživjeti čari istarske kuhinje.

MEDFEST je europski projekt sufinanciran iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG MEDITERRANEAN 2014.-2020., kojemu je cilj poboljšanje kvalitete života ljudi u ruralnim područjima koristeći bogato kulinarsko nasljeđe Mediterana. Europski projekt KeyQ+ financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, te ima za cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.


Pin It on Pinterest