Grad Pula akcijom darivanja krvi obilježio Svjetski dan darivatelja krvi

Grad Pula je, kao društveno odgovorna javna uprava, zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa i ove godine sudjelovao u akciji darivanja krvi u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi. U akciji koja je organizirana u prostorijama Komunalne palače  do 14,00 sati 42 osobe pristupile su darivanju, od kojih je  sposobno za darivanje krvi bilo 38 osoba. S obzirom da se akcija darivanja održava do 16,00 sati očekuje se još veći broj, a  krv su nesebično dali  djelatnici Grada Pule, gradskih trgovačkih društava i ustanova.

Krv je donirao i zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek, i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić koji su svojim primjerom doprinijeli  hvalevrijednoj akciji.

„Drago mi što smo dio ove akcije, što ovom humanom gestom, pokazujemo osviještenost o potrebi darivanja krvi,“, kazao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.
„Nesebičnim činom darivanja krvi možemo spasiti nečiji život stoga je i ovo prilika da pozovemo građane da se u što većem broju odazovu akcijama darivanja krvi.“ naglasila je Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula.

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca, dok žene smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.
Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate, tako i za hitne intervencije. Iz tog je razloga osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje. 
Svake godine 14. lipnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.

Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Grad Pula zato ovu akciju želi učiniti tradicionalnom te je održati i dogodine povodom Svjetskog dana darivatelja krvi.

Pin It on Pinterest