Istarski gradovi predvodnici u planiranju inicijativa ublažavanja klimatskih promjena u Hrvatskoj

Danas je u sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli održana konferencija projekta Life Sec Adapt koja je okupila sve istarske gradove te predstavnike Istarske županije na čelu sa županom mr.sc. Valterom Flegom s ciljem predstavljanja postignutih rezultata projekta. Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti na samom početku naglasio je kako je riječ o vrlo značajnom projektu uz pomoć kojeg je iz EU fonda LIFE osigurano 7 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti te jačanje zaštite okoliša na cijelom teritoriju Istarske županije, pri čemu je IDA imala ulogu koordinatora.

Istarski gradovi Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj, potpisnici su „Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju“  i prvi su u Hrvatskoj u sklopu projekta LIFE SEC ADAPT izradili Strategije i Akcijske planove prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), kojima su se predvidjele konkretne i dugoročne mjere za osiguranje ekološkog, društvenog i gospodarski stabilnog okruženja za sadašnje i buduće naraštaje Istarske županije. Navedenim će se doprinijeti ciljevima strategije Europa 2030., koja je usmjerena na smanjenje emisije stakleničkih plinova za 30 posto, povećanje energetske učinkovitosti za 30 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 30 posto te povećanje udjela biogoriva u prometu na 20 posto.

Ovim projektom Istarska županija nastavlja strateški razmišljati, istaknuo je župan Valter Flego te naglasio kako je od ključne važnosti i sama prevencija, navevši brojne primjere dobre prakse iz Istre, nastavivši tako suradnju gradova po pitanju podizanja svijesti vezano za prilagodbu klimatskim promjenama i zajednički pristup izazovima s kojima se susreću žitelji Istarske županije.

Suradnja s gradovima u navedenom području slijed je uspješne suradnje IDA-e s gradovima započete u projektu EMPOWERING, koji se financira iz programa Horizon 2020.

Pin It on Pinterest