Stanje sigurnosti u cestovnom prometu proteklog vikenda

Foto: ilustracija

U dane vikenda, od 14. do 16. lipnja, na području PU istarske evidentirano je 16 prometnih nesreća i to osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i osam nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama stradalo je 12 osoba koje su zadobile lake tjelesne ozljede.

Najčešće greške uslijed kojih dolazi do prometnih nesreća su oduzimanje prednosti prolaska i neprilagođena brzina, sa po četiri prometne nesreće.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 464 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 27 vozača i 9 vozila. Utvrđeno je 365 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 127 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 21 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 38 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 38 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje – 27 prekršaja
  • ostali prekršaji – 114 prekršaja

U petak, 14. lipnja od 14 do 19 sati, na području PU istarske provedena je prometna akcija „Kontrola vozača mopeda i motocikala“, kojom prilikom je kontrolirano 114 vozača i utvrđeno 52 prekršaja.

U subotu, 15. lipnja oko 20.10 sati na Verudi, odnosno na raskrižju Tomasinijeve i Budicinove ulice u Puli, dogodila se prometna nesreća koju je izazvao vozač pod utjecajem alkohola i u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene. Nesreća se dogodila kada je 68-godišnjak upravljao automobilom Renault, pulske registarske oznake, kolnikom Budicinove ulice, pod utjecajem alkohola od 2.54 promila. Dolaskom do raskrižja s Tomasinijevom ulicom, vozač je ušao u raskrižje dok mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo te se sudario s automobilom Passat, pulske registarske oznake, kojim je Tomasinijevom ulicom upravljao 35-godišnjak. Od siline udarca, Renault se odbio i udario u Audi, francuske registarske oznake, kojim je kolnikom Tomasinijeve ulice upravljao 48-godišnjak, dok se Passat odbio i udario u Fiat, pulske registarske oznake, kojim je također kolnikom Tomasinijeve ulice upravljao 62-godišnjak. U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđeni vozač Renaulta koji je prouzrokovao nesreću te 27-godišnja putnica iz Passata.

Budući da je postojala bojazan da će vozač Renaulta nastaviti s činjenjem prekršaja, policijski službenici su ga uhitili te će ga privesti na nadležni sud radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Kako već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro). 

Pin It on Pinterest