Održana Ližnjanska avanTura (ATLAS Experience Tour)

U ponedjeljak 15. srpnja održala se Ližnjanska avanTura, predložak iskustvenog itinerara u sklopu projekta ATLAS – Adriatic Cultural Tourism Laboratories, u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. Prijavljenim dionicima iz turističkog sektora predstavljen je simboličan isječak skrivenog potencijala (ne)otkrivene prirodne i kulturne baštine na području Općine Ližnjan, ukazujući na važnost valorizacije i očuvanja lokalne materijalne i nematerijalne baštine kroz inovativne modele prezentiranja iste. 

Prostor ispred zgrade Općine Ližnjan bio je početni punkt iskustvene ture. Uz degustaciju maslinovog ulja, prisutni su dionici obišli i mali sajam tradicijskih obrta, suvenira i delicija. Pored tradicijskog, bio je tu i jedan suvremeni, tehnološki pult projekta ATLAS – dionici su s oduševljenjem testirali Eye Tracking device, uređaj za detektiranje i praćenje usmjerenosti pogleda, koji je u projektu imao važnu ulogu pri istraživanju i određivanju lokacija za valorizaciju putem projektnih aktivnosti.   

Uslijedila je zanimljiva interpretacijska šetnja Ližnjanom, vođena lokalnom žiteljicom i interpretatoricom baštine, te posjet crkvici Majke Božje od Kuj s prekrasnim podnim mozaikom. Odande je počela prava avantura i finalna etapa lokalnog istraživanja; turistički dionici uputili su se u obilazak brda i podzemne tvrđave Monte Madonna u Šišanu. Višesatna iskustvena tura zaokružena je prigodnim druženjem uz riblje delicije te lokalna vina i slastice – ponovo u Ližnjanu, gdje je sve i počelo. 

U sklopu projekta ATLAS upravo je u nastajanju i iskustveni video koji će povezati pet lokacija na području Općine Ližnjan. Održana tura obuhvatila je tek dvije, simbolično, kao djelić njenog prirodnog i kulturnog bogatstva koji će zaintrigirati i potaknuti na daljnje istraživanje destinacije. 

Projekt ATLAS usmjeren je rješavanju glavnih izazova u regiji kako bi valorizirao i očuvao bogatu i raznoliku kulturnu baštinu, istodobno podržavajući gospodarski rast i razvoj, uz poticanje održivog razvoja inovativnih modela kulturnog turizma, promocije destinacija prirodne i kulturne baštine, te omogućavanja uključenosti i pristupačnosti za sve zainteresirane dionike.

Doživite Ližnjan kroz foto-galeriju: https://unipuhr-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/nklecina_unipu_hr/Em1amROr3exNjjoWHJ-4ml0BXml6EoPtYElIxNHyHeOLwg?e=dMBN5t 

Photo: Nikolina Klečina

Pin It on Pinterest