Obilježena 11. godišnjica smrti Mate Parlova

Na pulskom Gradskom groblju danas je obilježena 11. obljetnica smrti najboljeg sportaša 20. stoljeća, istaknutog europskog, svjetskog i olimpijskog boksačkog prvaka Mate Parlova. Položivši cvijeće, u ime Grada Pule obljetnici je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek, a od borca koji je svojim sportskim uspjesima proslavio Pulu diljem svijeta danas su se, uz najužu rodbinu, prisjetili brojni prijatelji i bivši boksači.

Tom je prigodom zamjenik gradonačelnika Robert Cvek istaknuo kako Mate Parlov po kome je nazvan i višenamjenski Dom sportova na Verudi zaslužuje i spomenik na reprezentativnoj lokaciji u samom centru grada, na Giardinima, nasuprot ugostiteljskog objekta kojeg je godinama vodio nakon iznimno bogate sportske karijere. „U suradnji s obitelji Parlov intenzivno radimo na tome i vodimo konkretne razgovore sa strukom i umjetnicima te vjerujem da ćemo vrlo brzo krenuti u samu realizaciju projekta“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Mate Parlov u profesionalnoj karijeri osvojio je 1976. godine naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u 1978. godine. Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Jedini je boksač u povijesti boksa koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Već za života proglašen je najboljim hrvatskim športašem 20. stoljeća. Preminuo je u Puli 29. srpnja 2008. godine u 60. godini života.

Pin It on Pinterest