Polaganjem vijenaca odana počast žrtvama Vargarole

Prošlo je točno 73 godine od eksplozije na Vergaroli u Puli 1946. godine. Taj tragični dan 18.8.1946. je 28 ogromnih podvodnih mina, koje su sadržavale 9 tona eksploziva, eksplodiralo u vodama krcate plaže na Vergaroli u Puli. Uzrokovale su smrt 116 i ranjavanje 216 ljudi. Brojni izvori otkrivaju različite podatke o krivcima i brojem stradalih. 

Povodom obilježavanja 73. obljetnice eksplozije na Vergaroli (Vergaroli), kada je poginuo velik broj nevinih Puljana, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te predstavnici Grada Pula položili su danas vijence na spomen-obilježje kod pulske Katedrale.

Tom su prilikom pročelnik Ureda Grada Pule, Aleksandra Matić zajedno s predstavnicima Zajednice Talijana Pula, položili vijenac na spomen obilježje žrtvama Vergarole.

Uz predstavnike Grada Pule ceremoniji su prisustvovali i predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, Slobodne Općine Pula u azilu te članovi obitelji žrtava. Odavanje počasti žrtvama započelo je, kao i ranijih godina, svetom misom u pulskoj Katedrali.

Podsjetimo, prije točno 73. godinu, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, mahom žena i djece, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati, pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje (koje se smatralo omiljenim okupljalištem pulskih Talijana) bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe.

Iako su mine trebale biti bez detonatora, one su na nerazjašnjen način eksplodirale, a eksplozija oko šest tona eksploziva bila je razorna i užasnih posljedica. O uzroku eksplozije postoje dvije teorije – jedna je samoaktiviranje, a druga eksploziju tumači kao namjeran čin. Iako su savezničke vojne vlasti provele istragu, a navodno su otkriveni tragovi naprava za aktiviranje mina (prema nekim mišljenjima, nisu sve mine bile deaktivirane), nije otkriveno ništa konkretno što bi upućivalo na moguće počinitelje.

Pin It on Pinterest