Tko zabije više – taj pobjeđuje!


Piše: Stefan Bošnjak


Tko zabije više – taj pobjeđuje! – Tako bismo mogli opisati večerašnju utakmicu na Pulskoj “Bombonijeri”. U pravoj navijačkoj atmosferi pred otprilike 2000 gledatelja. Istra 1961 je dočekala Slaven Belupo ili takozvane “Farmaceute”. Ova utakmica bila je i ujedno prvi domaći poraz ove sezone.


Već u 3′ Ćuže proigrava za Ivančića koji puca slabije pa golman Belupa Filipović sa lakoćom brani. U 7′ Istra pokušava i preko Obenga koji uspijeva pucati, ali lopta se odbija od igrača Slavena pa loptu sa lakoćom hvata golman gostiju – Filipović. Za prvu priliku Maria Ćužea čekalo se 8′. Probao je Ćuže svoj udarac sa ruba kaznenog prostora, ali lopta odlazi pored gola. U 11′ Belupo pokušava preko Puclina koji je pokušao sa jedno dvadesetak metara. Njegov udarac izgledao je opasno ali je otišao van okvira Pulskog gola. U 12′ “Farmaceuti” dolaze do vodstva. Goda je prošao po lijevoj strani te ubacio za Krstanovića koji prvo puca u Čondrića, ovaj brani njegov prvi udarac da bi odbijenu loptu Krstanović pospremio u mrežu domaćina za 0 – 1. Minutu kasnije Istra se vratila. Ćuže je sa ruba kaznenog prostora pucao te pogodio u ruku igrača Slavena te je glavni sudac utakmice Fran Jović pokazao na bijelu točku. Šime Gržan bio je precizan sa bijele točke te je vratio Puljane u utakmicu za 1 – 1. Sljedećih nekoliko minuta, borba za prevlast na terenu, a zatim su uslijedile prilike gostiju, pa je tako u 26′ nakon slobodnog udarca Čondrić vršcima prstiju brani udarac igrača Slavena. U 30′ Međimorec je također pokušao glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca, ali njegov udarac odlazi pored gola. U 31′ Istra je došla do jako jako dobre prilike za vodstvo. Pavić je dobro probio po lijevoj strani, ubacio oštro na pet metara ali za sekundu su zakasnili igrači Istre te je u posljednji trenutak lopta izbačena u korner. U 35′ odlična duga lopta za Ćužea koji vara stopere Slavena te dodaje za Obenga koji lakoćom sa deset metara pogađa za preokret i 2 – 1. U 42′ već je 2 – 2. Grujević je uklizio u pokušaju da zaustavi Delića, međutim nije uspio te je u nastavku akcije Delić ubacio za Krstanovića koji pogađa za novo izjednačenje.


U drugome poluvremenu prva prilika za slaven u 50′ Pucao je Bruno Goda, ali pored vrata domaćina. U 52′ Istra pokušava preko Grujevića koji puca daleko preko gola sa 30 metara iz slobodnog udarca. Istra pokušava ubačajevima Pavića sa lijeve strane. U 60′ gosti su poveli. Krstanović je “izvozao” cijelu obranu Istre te je pucao i pogodio gredu te se zatim lopta odbija do Puclina koji sa 5 metara pogađa za 2 – 3. Nakon što su gosti poveli, igrači Belupa počeli su sa nepotrebnim simuliranjem te su prilikom svakog prekršaja ili manjeg prekršaja proveli tridesetak sekundi, najviše “odmaranja” proveo je Ivan Krstanović koji je prilikom svakog kontakta ostao ležati na podu kao da je riječ o vrlo ozbiljnoj ozljedi a nakon samo nekoliko sekundi, čim bi započela igra, on je bio “kao now”. U 65′ Ejupi testira svoj udarac sa 25 metara, a Čondrić skreće u korner. U 81′ glavom je pokušao Bosančić nakon kornera. U 89′ ubacuje Grujević a Lončar tijelom puca pored gola.


Bez obzira što je ovo bila jedna vrlo bitna utakmica, ne treba širiti negativnu atmosferu već izvući pouke iz ova dva poraza i smanjiti obrambene greške na minimalu. U današnjoj utakmici loše obrane su presudile i sa jedne i sa druge strane sa time što je Slaven bio bolji od Istre u iskorištavanju prilika koje su mu se pružile. Istra sljedeću utakmicu igra u gostima protiv Gorice 25.8.2019. sa početkom u 18:00h.


Istra 1961: Čondrić 6, Rufati 5,5, Grujević 5,5, Pavić 6.5, Bosančić 5.5, Ivančić 6.5 (od 73. Munivrana), Galilea 6, Obeng 7, Gržan 6, Fuentes 5,5 (od 67. Perić-Komšić), Ćuže 7 (od 86. Lončar).


Slaven Belupo: Filipović, Međimorec, Karamarko, Zirdum, Goda, Glavčić, Paracki, Puclin (od 70. Lulić), Delić (od 90. Plantak), Krstanović, Ejupi (od 76. Bačelić-Grgić).

Pin It on Pinterest