Grad Pula drugu godinu zaredom među pet najboljih velikih hrvatskih gradova u području gospodarstva

S gotovo 170 kuna po stanovniku u 2018. godini, Pula je vodeći grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetnike per capita te se ponovno zasluženo svrstao u samu završnicu izbora najboljih hrvatskih gradova

U izboru najboljih hrvatskih gradova, koji Hanza Media provodi u suradnji s portalom Gradonačelnik.hr i agencijom Ipsos, Grad Pula već se drugu godinu zaredom svrstao među pet najuspješnijih velikih hrvatskih gradova po pitanju poticanja razvoja gospodarstva.

Iznimna mi je čast što se Pula i ove godine zasluženo nalazi u prestižnom društvu najboljih gradova Hrvatske. Cilj nam je svakodnevno građanima Pule osiguravati viši standard življenja, a to se postiže kontinuiranim ulaganjima razvoj gospodarstva čime se značajno unaprjeđuje cjelokupna kvaliteta života“, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

Grad Pula već niz godina provodi različite poticajne mjere i programe usmjerene prema poduzetnicima čime se posljedično utječe na smanjenje nezaposlenosti. Tako primjerice Grad osigurava olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvijali, Grad Pula nudi potpore za novoosnovane tvrtke među kojima se posebno potiču zapošljavanje i samozapošljavanje.  Pored toga, Grad sufinancira i nabavku nove opreme te uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima.
Nadalje, Grad financira i organizaciju manifestacije seminarsko-edukativnog tipa, sufinancira razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a daje i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. U suradnji s Gastronomadima, koji djeluju u okviru prvog hrvatskog strukovnog portala financiranog iz sredstava EU – gastroposao.eu, Grad Pula provodi i poticajnu mjeru za zapošljavanje radne snage u turističkoj djelatnosti. Ovim inovativnim kanalom podrške za zapošljavanje Grad Pula proaktivno, brzo i učinkovito pomaže u rješavanju gorućeg pitanja u turizmu, a to je pronalaženje radne snage za turističku sezonu.

Osim direktnih mjera pomoći Grad ulaže i u infrastrukturu, pa je posebno značajan projekt budućeg co-working prostora u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar za poduzetnike. Potrebno je istaknuti da razvoju poduzetništva doprinosi uspostava kvalitetne razvojne mreže potpora i suradnje brojnih partnera koji usklađeni utječu na stvaranje i nadogradnju kvalitetnih temelja na kojima se razvija gospodarstvo. U suradnji s Istarskom razvojnom agencijom, značajno se ulaže i putem poduzetničke potporne i istraživačke infrastrukture, kao što su poduzetničke zone i poduzetnički inkubatori.

Po mnogim pokazateljima, Grad Pula jedan je od najuspješnijih hrvatskih gradova pa se tako nalazi i u top 10 gradova po potporama za poduzetnike i obrtnike te po broju dodijeljenih studentskih stipendija, a šampion je i digitalizacije i prvi grad u Hrvatskoj po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

Pin It on Pinterest